Artık her yerde hızlıca kilo vermenin yöntemleriyle ilgili bir sürü tavsiye bulabilirsiniz.  Göbeğinizden kurtulmak istemenizin ilk nedeni daha zayıf ve hoş görünmek olabilir fakat aslında en önemli nedeni sağlığımız olmalı.

Örneğin, viseral yağ (organlarınızı çevreleyen yağ) , kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve diğer birçok ciddi rahatsızlıklar için risk oluşturur. Lancet’te 2005 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, “Genel olarak aşırı kilo, dünya genelinde birçok hastalığın nedeni olan en önemli risk faktörü.” Dünya Sağlık Örgütü , yaklaşık olarak dünyada 1.6 milyar insanın aşırı kilolu ve en az 400 milyon yetişkinin ise obezite olduğunu saptadı.

Ulusal Şeker Hastalıkları ve Sindirim ve Böbrek Bozuklukları Enstitüsü obezitenin ve göbek yağının neden olabileceği rahatsızlıkları listeledi :

  • Tip 2 diyabet
  • Kalp hastalığı ve inme
  • Metabolik rahatsızlıkar
  • Belirli kanser türleri
  • Uyku apnesi
  • Kireçlenme
  • Safrakesesi rahatsızlığı
  • Yağlı karaciğer hastalığı
  • Gebelik komplikasyonları

İyi haber ise kilo vermek bu hastalıklara yakalanma riskinizi düşürüyor ve gerçekten fark yaratıyor!

Göbek Yağları Neden ve Nasıl Artıyor?

Obezite oranlarının son on yıldır hiç olmadığı kadar arttığını gözlemlemek için bilim adamı olmaya gerek yok. İşlenmiş gıdaları tüketmenin kilo alımı dışında birçok kronik hastalığa neden olduğu ortaya çıktı.  Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, 1980 ile 2000 yılları arasındaki obezite oranı yetişkinler ve çocuklar arasında ikiye katlandı ve ergenlerin arasında korkunç biçimde üç kat arttı. Bu, yalnızca ABD’de 60 milyon obez yetişkine – yani toplam nüfusun yüzde 30’una denk geliyor.

Peki neden onca çabaya rağmen insanlar kilo almaya devam ediyor? Uzmanlar “obezite salgınını” engellemek için yapılması gereken şeyler konusunda tamamen anlaşmış sayılmaz ama herkesin hemfikir olduğu belli başlı anahtar faktörler de yok değil. Viseral yağların ve genel obezitenin “çevresel ve genetik etkileşimleri yansıtan karmaşık patolojik süreçler” olduğu söylenir; bunlara aşağıdakiler dahildir:

  • Taze gıdaların azalması ile gittikçe daha çok işlenmiş ve paketlenmiş gıdaları tüketmek . Son yüzyılda gerçekleşen en büyük değişik, işlenmiş bitkisel yağlar, şekerli içecekler, fast food ve her türlü tatlı aperitifler dahil olmak üzere yüksek kalorili gıdaların fazla tüketimini içeriyor.
  • Artan stres ve yoğun çalışma saatleri, uyku veya egzersiz gibi sağlıklı alışkanlıklar için daha az zaman demektir; Dikkat dağıldığında daha sık yemek; Ve daha fazla stres ise yemek yemeyi arttırıyor.
  • Genetik olarak obez annenin bebeğinin de  obez olması hepimizin karşılaştığı bir durum. Araştırmalar, bir annenin hamileliği boyunca yaşadığı ortamın, alışkanlıkların ve beslenmesinin bebeğinin vücut ağırlığı ve kronik hastalık riski üzerinde uzun süreli etkileri olabileceğini gösteriyor.
  • Hareketsiz işlerde çalışan insanlar da dahil olmak üzere bedensel etkinlikte azalma  da kiloya neden oluyor.
  • Vücut toksisite düzeylerinde ve besin alımını kontrol eden nörobiyolojik süreçlerde (bazı hormonların salgılanması gibi) potansiyel değişiklikler.
  • Sosyal ilişkiler. Arkadaşlar, kardeşler ve eşler arasındaki kilo artışının etkilerini inceleyen çalışma, bir kişinin obez olma riskinin yakın bir arkadaşının obez olduğu takdirde yüzde 57, kardeşini obez olduğunda yüzde 40, eşi obez olduğunda ise % 37 oranında arttığını keşfetti.

Göbek Yağları Nasıl Birikir?

Visseral yağ aynı zamanda “organ fat” veya “intra-abdominal yağ” olarak adlandırılır. Bu yağ, karaciğer, böbrekler ve diğer sindirim organları da dahil olmak üzere vücudun hayati organlarına çok yakın bir konumdadır, yani bir sağlık sorunu oluşturmaya çok yakın. Yağ aslında bir organa benzer; kandaki bileşikleri salgılar ve hormon seviyelerini değiştirir.

Yağ, hayati organların yakınında depolandığında, bu yağın kan dolaşımına girmesi ve tüm vücuda dolaşması daha kolaydır. Bu tıkanmış arterler, hipertansiyon ve hatta vücuttaki metabolik işlevlerle ilgili sorunlara yol açar. İnsülin, ghrelin, leptin ve kortizol de dahil olmak üzere çeşitli hormonlar karın yağının birikiminde rol alır. “Modern yaşam tarzının” karın yağının artmasına neden olabilecek yollardan bazıları şunlardır:

  • İnsülin, karbonhidrat tüketirken salınan bir hormondur. Glikozu (şekeri) kan dolaşımına sokmaya yardımcı olur ve enerji için kullanılmak üzere hücrelere getirir. Bununla birlikte, kanda çok fazla glikoz kaldığında daha sonra vücut yağı olarak kullanılmak üzere depolanır. Kimyasal olarak değiştirilmiş gıdalar, genetik faktörler ve stres  iştah düzenlemesine müdahale edebilir.
  • Kortizol sıklıkla “stres hormonu” olarak adlandırılır, çünkü bizler duygusal veya fiziksel olarak strese girdiğimizde üretilir. Bazı önemli işlevler için kortizole ihtiyacımız olmasına rağmen, aşırı miktarda üretilen kortizol , yağ birikimine katkıda bulunabilir, bazı insanlarda iştah artabilir, uyku kalitesini etkileyebilir  ve  başka diğer olumsuz etkilere neden olabilir.

Yüzlerce farklı çalışma sonucu, karın yağlarının azalmasına yol açan uzun süreli kilo kaybının, beslenme kalitesinde kalıcı değişiklikler, kalori alımı, yaşam tarzı değişiklikleri ve fiziksel aktiviteye bağlı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu değişiklikler başlangıçta kolay olmayacaktır, ancak zamanla daha kolay hale gelir ve inanın buna değecektir!

Göbek Yağlarını Eritmek İçin 11 Yöntem

1.Daha çok yağ yakan gıdalar tüketin

Göbek yağını nasıl yok edeceğinizi bulmanın ilk yolu doğal olarak gıdalardır. Paketlerde ve kutularda bulunan işlenmiş gıdalar yerine doğadan gerçek yiyecekler yemek, kendiniz ve sevdikleriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Gerçek gıdalar, yani insanların tarih boyunca yediği sebzeler, meyveler, tohumlar, temiz etler ve balıklar, baklagiller ve herhangi bir kimyasal madde eklenmeden sağlıklı, zengin topraklarda yetiştirilen diğer gıdalar tüketilmelidir.

Diğer taraftan işlenmiş gıdalar, ne olursa olsun kaçınmak isteyeceğiniz türlerdir. Bunlar süpermarketlerde bulacağınız torbalı, kutulu, dondurulmuş, sağlıksız katkı maddeleriyle dolu ve vücudunuz için zararlı gıdalardır.

Göbek yağını yok etmeye çalışırken doğal gıdaları, özellikle sebzeleri yemeye odaklanın. Böylece sadece istenmeyen yağlarından kurtulmakla kalmaz aynı zamanda vücudunuza gerektiği gibi çalışması gereken hayati besin maddelerini alabilirsiniz. Sahte gıdalardan sağlıklı gerçek gıdalara geçiş yaptığınızda farkı hemen hissedeceksiniz.

Doğal gıdalar tüketmek, iştahınızı, sindiriminizi, kalp sağlığını ve daha fazlasını kontrol etmek için faydalı yüksek lifli bir diyete sahip olmanızı sağlar. Bazı obezite araştırmacıları “Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagiller ile diyet lifinin tüketiminin artmasının obeziteyi engellemede kritik bir adım olduğunu belirtmişlerdir.

2.Şeker, Sıvı Kaloriler ve Tahıllardan Uzak durun

Şeker sağlığınız için çok zararlıdır. Ve özellikle göbek yağını yok etmek için şekerden uzak durmak istiyorsanız, şekerli gizli süt, meyve suları ya da tahıllarla hazırlanıp paketlenmiş aperatiflerden de uzak durmalısınız. Kalorili içecekler yerine daha fazla su, bitki çayı veya doğal meyve sularını limon dilimleri ile içmeliyiz.

Tahıl alımı ( özellikle rafine edilmiş türleri) azaltılmalı. Bu duruma tüm tahıllar dahil değildir özellikle filizlenmiş ve glutensiz tahıllar tüketilebilir. Ancak kilo vermeye ya da sağlıklı beslenmeye çok da yardımcı olmazlar. Bunun yerine, şeker açısından düşük, lif açısından yüksek meyveler tüketin.

3.Akıllıca Beslenin

Akıllıca beslenmek birçok şeyi değiştirir;

– Yemeklerinizi yavaş yemek gerektiğinden fazla yemek yemenizi önler.

– Tabağınızı fazla doldurmazsanız, tabağınız bitince alacağınız tatmin ve doygunluk hissi daha fazla olur.

– Tv gibi dikkat dağıtan unsurlardan kaçınmak ne yediğinizi ölçmenize yardımcı olur.

– Duygularınızla baş başa kalarak yemeğinizi yemek sizi rahatlatır.

– Ve hızlıca kilo vermek yerine uzun vadede daha sağlıklı olmanızı sağlar.

4.Aralıklarla perhiz yapın

Göbek yağını nasıl yok edeceğinizi bilmek ister misiniz? Öyleyse vücudunuza aralıklarla perhiz yaptırmanın zamanı geldi, bu en iyi diyet olarak değil, yaşam ve yemek düzeninizde olumlu bir değişim olarak algılanabilir.

Perhizi uygulamak için çeşitli yollar vardır, bunlar:  kahvaltı atlama, haftanın beş günü dışında istediğiniz her şeyi yeme, bazı günlerde kaloriyi ciddi şekilde sınırlama hatta bazı günlerde hiç bir şey yememe veya yeme saatlerinizi yalnızca 6 veya 8 saat sınırlama gibi…

Perhizin hormonlara olan etkileri çok yönlüdür:

  • İnsan büyüme hormonu seviyeleri üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve daha hızlı kas tamiri ve büyümesine yardımcı olur.
  • Yaşlanmanın yavaşlamasına yardımcı olur
  • Diyabet veya obez hastalarının insülin düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur
  • Detoksifikasyonu artırır, vücudun glikozu daha etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olur
  • Kalori alımını azaltmaya yardımcı olur.

5.HIIT (Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman) Egzersizleri

  • İstenmeyen göbek yağını yok etmenin en etkili yollarından biri ya her yere dağılmış ekstra ağırlık çalışması ya da HIIT egzersiz programıdır. Yüksek yoğunluklu aralıklı eğitim stili, kısa sürede yağ yakmak için mükemmel bir yol olarak gösterilmiştir ve her sporcunun fiziksel performansını geliştirmeye yardımcı olur.
  • Çoğu kişi, kardiyo aerobik egzersizin aslında eklemlerimizi yıpratabileceğinin, stres hormonlarımızı artırdığının ve yorulmaya veya aşırı yemeye katkıda bulunduğunun farkında değildir.
  • Antrenmanların çeşitlerini ve yoğunluklarını daha sert bir tempoda ve tabata tarzında yapmak  kardiyovasküler açıdan daha iyi bir seçenektir.

6.Stres Azaltma

  • Uzun süren kronik stres, yalnızca kalp hastalığı, diyabet, zihinsel rahatsızlıklar ve otoimmün hastalıklara yakalanma riskinizi arttırmakla kalmayıp aynı zamanda kilo alımı ve zayıf beslenme alışkanlıklarına da bağlıdır.
  • Stres, vücudunuzda her zaman hissedemeyeceğiniz şekillerde ortaya çıkar:
  • Kortizol gibi artan stres hormonlarını
  • Kan şekeri düzeylerini
  • Iştah değişikliğini
  • Ve tiroid bezlerinizin ve hormonların çalışma biçimini etkileyebilir.

Bunların hepsinin metabolizma ve vücut yağ seviyelerinin kontrolü üzerinde payı vardır. Yapılan çalışmalar eğer stresten uzak bir hayat yaşıyorsanız bunun düzenli egzersiz, meditasyon gibi yoğun stres gidericilerinden daha yararlı olduğunu  göstermektedir.

7.Yeterli Uyku

Uyku eksikliği genellikle göbek yağına katkıda bulunan ve en göz ardı edilen faktörlerden biridir. Uzmanlar iyi uykuyu “obezite önleme yaklaşımının önemli bir parçası” olarak nitelendirirler. Göbek yağını yok etmek için kolay bir sır mı istiyorsunuz?  Yeterli uyku almak, stres hormonlarını düzenlemeye yardımcı olur, iştahınızı daha iyi kontrol eder, fiziksel egzersiz için daha fazla enerji verir, şekerleme isteğini azaltır ve duygu yoğunluğuna bağlı yeme isteğini azaltır.

8. Düşük Karbonlu veya Ketojenik Diyet

  • Kilo vermek her zaman “kalori aldım kalori verdim ” demek kadar basit değildir. Yediğiniz kalorinin türünü değiştirmek kilo kaybını ve göbek yağının azaltılmasını da hızlandırabilir. Karbonhidratları azaltmak, depolanmış vücut yağını genellikle çok hızlı bir şekilde enerjiye çevirir.
  • Göbek yağını yok etmek herkes için uygun değildir. Örneğin bazı sporcular, düşük kilolu ya da hormonal değişiklik yaşayan kadınların daha dikkatli olması gerekir.

9.Metabolizma Destekleyiciler

  • Kırmızıbiber: biber kalp atış hızınızı artıracak, terlemenizi sağlayacak ve aynı anda metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ayrıca, vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltmak için en iyi gıdadır. Biber içinde bulunan kapsaisin yakılan kaloriyi artırır. British Journal of Clinical Nutrition’da yapılan bir araştırma, deneklerin kilo kontrolü için kapsaisin kullandıklarında yağ oksidasyonunun arttığını buldu.
  • Matcha Yeşil Çay: Metabolizmanızı artırmak ve kilo vermeye gelince, bilim, maça yeşil çayın en faydalı içecek olduğunu belirtir. Bir çalışmada, 12 hafta yeşil çay içmenin vücut yağını azalttığı belirtilmiştir.
  • Su yosunu: japonyaya ait su yosununu henüz duymadıysanız yakın zamanda çok popüler olacağını bilmeniz gerekir. Araştırmacı Kazuo Miyashita’nın başını çektiği Hokkaido Üniversitesi’ndeki bir Japon araştırmasında, su yosununda bulunan fukoksantinin (yosunlarda bulunan pigment) hayvanlardaki yağ hücrelerinde yağ yakmayı desteklediği belirtildi. Fukoksantin, yağları iki şekilde yakar: İlk olarak, yağ oksidasyonuna neden olan ve organları çevreleyen yağ türünün içinde bulunan protein’in hareketlerini destekler. İkincisi, fukoksantin, karaciğerde DHA (omega 3 yağ asiti) üretimini teşvik eder. Yüksek DHA, kötü kolestrolü azaltmaya yardımcı olabilir.

10. Düzenli olarak karın Egzersizleri Yapın

  • Çoğu kişisel eğitici ve sporcu, diyetinizin kalitesinin, göbek yağını yok etmek için gereken 1 numaralı faktör olduğunu belirtir. Yeme alışkanlıklarınızı geliştirdikten sonra, karın egzersizleri çok daha kolay hale gelecektir. Haftalık 2-4 egzersiz yapmanız karın kaslarınızı güçlendirir, aynı zamanda, uyku ve stresi düzenler.
  • Egzersiz denge ve istikrarınıza da yardımcı olur, duruşunuzu düzeltir ve ekstra ağırlık çalıştırdığı için bel ağrısını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

11. Boş Mideyle Çalışmak

  • Egzersizden önce yemek yemek veya boş bir mideyle egzersiz yapmak, güçsüz ve baş dönmesi hissetmek gibi problemlere sebep olmasına rağmen boş bir mideyle çalışmanın bazı faydaları var gibi görünüyor. Vücudunuzun insüline gösterdiği direnci artırmanıza, kalori alımınızı genel olarak düşük tutmanıza, performansınızın iyileştirmesine ve egzersiz sırasında enerji için yaktığınız vücut yağı miktarını artırmasına yardımcı olabilir.
  • Bununla birlikte, düzenli egzersiz programına girdiğinizde depolanmış glukoz yerine kas yakma riski de vardır. Konuyla ilgili farklı fikirler olmasına rağmen araştırmalar, boş bir karnın kısa mesafelerde çalışabileceğini gösteriyor ancak daha uzun veya daha zorlu egzersizler yapılmaması gerekiyor.

“Göbek Yağlarından Kurtulma” Planım

  • Tahıllardan, şekerlerden, hazır içeceklerden ve rafine edilmiş karbonhidratlardan olabildiğince az tüketmeye çalışın. Daha fazla sebze, çilek, greyfurt, fındık, tohum, organik et ve süt tüketin.
  • Porsiyonlarınızı küçültün, doyduğunuzu hissettiğiniz an yemeyi bırakın, dikkatiniz dağınıkken yemek yememeye özen gösterin.
  • Mutlaka 7-9 saat uyuyun. Stres seviyenizi düşük tutmaya çalışın ve yeterince dinlenin.
  • Haftada en az birkaç kez yüksek tempolu kardiyo ve ağırlık çalışın.
  • Diyetinize arnavut biberi , deniz yosunu ve yeşil çay gibi yağ yakıcı yiyecekler eklemeyi deneyin.