K vitamini, kan pıhtılaşmasında oynadığı önemli rol nedeniyle en çok bilinen yağda çözünen bir vitamindir. Bununla birlikte, K vitamini de güçlü kemiklerin oluşturulması, kalp hastalığının önlenmesi ve bedensel süreçlerin önemli bir kısmı için kesinlikle gereklidir. Aslında, K vitamini bazen “unutulmuş vitamin” olarak adlandırılır, çünkü önemli yararlar genellikle gözden kaçar.

Dünyanın en iyi K vitamini araştırmacılarından Dr. Cees Vermeer’e göre, D vitamini gibi, hemen hemen herkes K vitamini eksikliği içerisindedir. Birçoğumuz yeterli kan pıhtılaşmasını sağlamak için diyetimizden yeterli miktarda K alır, ancak korumak için yeterli vitaminleri bulundurmayız.

K vitamini, kan pıhtılaşması, kemik metabolizması ve kan kalsiyum düzeylerinin düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. İnce bağırsakta emilir ve yağlı doku ve karaciğerde depolanır. K vitamini karaciğer tarafından protrombin (pıhtılaşma faktörü) üretiminde kullanılır. Bununla birlikte, K vitamini birçok kişiye de endişe kaynağı olan bir maddedir, çünkü warfarin gibi birkaç ortak ilaç etkisini değiştirebilir. Vitamin K eksikliği nadirdir ve genellikle sadece malabsorptif koşullarda veya antibiyotiklerle uzun süreli tedavi sonrasında ortaya çıkar. Eksikliğin belirtileri arasında uzun süre pıhtılaşma zamanı, kanama ve aşırı kanama bulunur.

K Vitaminin Üç Türü – Hangisi En İyi?

Üç tip K vitamini vardır. Bunlar:

K1 vitamini veya filokinon doğal olarak bitkilerde, özellikle yeşil sebzelerde bulunur; K1 doğrudan karaciğerinize gider ve sağlıklı kan pıhtılaşmasını sağlar

Menaquinone olarak da adlandırılan K2 vitamini, gastrointestinal kanaldaki bakteriler tarafından yapılır; K2 direkt olarak kan damar duvarlarına, kemiklerine ve karaciğerin dışındaki dokulara gider.

K3 vitamini veya menadion, tavsiye etmediğim sentetik bir şekildedir; Toksisite, bu sentetik vitamin K3 ile enjekte edilen bebeklerde meydana geldiğini not etmek önemlidir.

Takviye için önerdiğim K vitamini, BKİ’nin 500 katında doğal ve toksik olmayan K2 vitaminidir. Vücudunuzda üretilen ve fermente edilmiş gıdalarla üretilen K2 vitamini, K vitamininin üstün bir şeklidir. K2’nizi daha fermente gıdalar tüketerek arttırmak, seviyenizi yükseltmenin en istenen yoludur. Doğal K2’de en yüksek yiyecek, Asya’da tüketilen fermante edilmiş soya fasulyesi şekli olan natto’dur.

k vitamini içeren natto

Vitamin K2 Kalbinizi Korur

K2 vitamini, koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliğinde sık görülen bir faktör olan arterlerin sertleşmesini önlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, K2 vitamini, arteryel astarların ve diğer vücut dokularının kalsiyumun dışarıya çıkmasına neden olabileceğini gösteriyor. Son çalışmalar, koroner arterlerdeki kireçlenmeyi önleyerek kardiyovasküler hastalığı önleyen D vitaminiyle uyumlu K1 yerine K2 vitamini olduğunu gösteriyor.

Vitamin K2, Osteoporozu önlemeye yardımcı olur

Sağlıklı kemikler elde etmek için mutlak en iyi yol, doğal mineralleri en üst düzeye çıkaran taze, çiğ bütün gıdalardaki zengin bir beslenme şeklidir; bu nedenle vücudunuz, yapmak için tasarlandığı gibi yapmak için gereken hammaddeye sahiptir. Vitamin K2, en önemli besin müdahalelerinden biridir Kemik yoğunluğunu arttırmak için. Kemik matriksine kalsiyum ve diğer önemli mineralleri eklemenize yardımcı olan biyolojik “tutkal” olarak işlev görür. K2 vitamininin osteoporoza karşı koruyucu etkileri konusunda bazı dikkat çekici araştırma çalışmaları yapılmıştır:

Bir dizi Japon araştırması, K2 vitamininin kemik kaybını tamamen tersine çevirdiğini ve bazı durumlarda osteoporozlu insanlarda kemik kütlesini artırdığını göstermiştir.

Yedi Japon araştırmasının toplanmış kanıtı, vitamin K2 takviyesinin vertebra kırıklarında% 60 azalma ve kalça ve diğer vertebra dışı kırıklarda% 80 azalma sağladığını gösteriyor.

Hollanda’daki araştırmacılar, K2 vitamini, kemik oluşumunu kontrol eden osteokalsin yükselterek K1 vitaminden üç kat daha etkili olduğunu gösterdi.

Kemik gücünüz sadece kalsiyumdan fazlasına bağlı. Kemikleriniz aslında adozen minerallerden oluşur. Sadece kalsiyuma odaklanırsanız, Dr. Robert Thompson’ın The Calcium Lie adlı kitabında açıkladığı gibi, muhtemelen kemiklerinizi zayıflatacak ve osteoporoz riskini artıracaksınız. Bitki kökenli kalsiyum varsa vücudunun kalsiyumu doğru kullanması daha olasıdır.

K Vitamini Kanser Önlemeye Yardımcı Oluyor

Bir dizi çalışma, K1 ve K2 vitaminlerinin kansere karşı etkili olduğunu göstermiştir.  Eylül 2003’te International Journal of Oncology’de yayınlanan bir çalışma, akciğer kanseri hastalarının K2 vitamini tedavisinin kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ve daha önceki çalışmaların lösemi tedavisinde fayda sağladığını tespit etti. Oral K1 vitamini alan hepatoselüler karsinom olarak adlandırılan bir karaciğer kanseri tipi 30 hastayı içeren Alternatif Tıp Değerlendirmesinde yayınlanan Ağustos 2003 tarihli bir çalışmada hastalar altı hastada stabilize edildi; Yedi hastada kısmi bir yanıt vardı; Ve yedi diğer karaciğer fonksiyonu düzeldi. 15 hastada, anormal protrombin normalize edildi. K vitamini, lenfoma, kolon, mide, nazofarenks ve oral kanserlerle mücadelede de faydalı bulundu.

5. K Vitaminin Ek Sağlık Faydaları

  • Vitamin K2 eksikliği Alzheimer hastalığına katkıda bulunan bir faktör olabilir ve vitamin K2 takviyesi bunu önlemede yardımcı olabilir.
  • K2 vitamini, insülin duyarlılığını geliştirir; Gıdalardan en fazla K2 vitamini alan insanlar tip 2 diyabet gelişimi olasılığı yaklaşık yüzde 20 daha düşüktür
  • Topikal vitamin K, morarma riskini azaltabilir.
  • Vitamin K antioksidan özelliklere sahip olabilir

6. K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir.

Bu önemlidir çünkü diyetteki yağ bu vitaminin emilimi için gereklidir. Bu nedenle, vücudunuzun etkili bir şekilde vitamin K’yi emmesi için onunla birlikte biraz yağ tüketmeniz gerekir.

k vitamini içeren sauerkraut

7. K Vitamini için Gıda Kaynakları

Natto gibi fermente gıdalar tipik olarak insan diyetinde bulunan en yüksek K vitamini konsantrasyonuna sahiptir ve günlük bazda birkaç miligram K2 vitamini sağlayabilir. Bu seviye, koyu yeşil sebzelerde bulunan miktarı aşar. K2’den yüksek olan diğer gıdalar arasında, çerez ve yumuşak peynirler, tereyağ ve kefir ve sauerkraut gibi çiğ süt ürünleri yer alır.

Kimlerin K vitamine ihtiyacı vardır?

Ailenizde osteoporoz veya kalp hastalığı öyküsü varsa, diyetinize K vitamini eklemenizi şiddetle tavsiye ederim. Aşağıdaki koşullar sizi K vitamini eksikliği riski altına sokabilir:

  • Zayıf veya yetersiz beslenme düzeni
  • Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı ve besleyici absorpsiyonu etkileyen diğer koşullar
  • K vitamini deposuna müdahale eden karaciğer hastalığı
  • Geniş spektrumlu antibiyotikler, kolestrol ilaçları ve aspirin gibi ilaçlar almak

Kimler K vitamini almamalı?

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, doktorunuz tarafından özel olarak önerilmediği ve izlenmediği sürece, K2 vitamini takviyesinin BKİ’den (65 mcg) daha yüksek olmasını önlemelisiniz. İnme, kalp durması veya kan pıhtılaşması geçirmişseniz,  doktorunuza danışmadan K2 vitamini almamanız gerekir.