10. Hafta Hamilelik

Hamilelik sürecinin başlangıç dönemlerinin en tehlikeli dönemler olduğu bilinir. Zira ilk 10 hafta, bebeğin düşük riskinin en yüksek olduğu zamanlardır ve bu nedenle anne adaylarının sağlıklı ve düzenli bir hayat yaşamaları önerilir. Elbette bunu tüm hamilelik boyunca devam ettirmek gerekiyor fakat artık 10. haftaya geldiğinize göre bebeğiniz eskisinden çok daha sıkı bir şekilde hayata tutunmasını bilecektir.

10. hafta gebelik, bebeğinizin artık bir embriyo olmaktan çıktığını ve fetal dönem adı verilen döneme girdiğini göstermektedir. Bu dönemde bebeğe fetüs adı veriliyor ve eskisine nazaran çok daha fazla şekilde gerçek bir insan benziyor. Bunda en büyük pay ise tabii ki bebeğin uzuvlarının ve temel şeklinin artık oluşmuş olması. Dolayısıyla pek çok anne ve baba için gerçek hamilelik şimdi başlıyor denilebilir.

10. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu 

10. haftada artık bebeğiniz beş gram kadar bir ağırlığa sahip ve 3-4 santimetre arası bir kafa kalça uzunluğu mevcut. Dolayısıyla artık dikkat çekici bir boyuta geldiği söylenebilir ancak henüz gitmesi gereken çok yol var.

10. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi 

Bebek anne karnındayken amniyon sıvısı ile dolu bir kese içerisinde yüzer ve 10. hafta civarında artık bu sıvı içerisinde hareket etmeye de başlar. Geçmiş haftalarda elleri, ayakları ve parmakları çok belirgin değildi ve sadece birer taslak gibiydi ancak artık bu uzuvlara neredeyse tam anlamıyla sahip olduğu da söylenebilir. Lakin bebeğin bu hareketlerini dışarıdan farketmek şimdilik mümkün değildir ve hareketleri görebilmek için ultrason gibi çözümlere başvurmak gerekli.

Ultrason görüntülerinde bebeğin nefes alıp verir gibi davranışlarda bulunduğu görülebilir ve aslında bu hareketi esnasında içerisinde bulunduğu amniyon kesesinin sıvısını ciğerlerine çeker ve bırakır. Ayrıca bu dönemde idrarını yapmaya başlar ve bunun yanında önceki haftalarda görülen kuyruk yapısı da ortadan kalkar.

Damağın ve dudakların bu haftanın sonunda gelişimini tamamlaması sayesinde bebeğin en zorlu organlarından birisi de tamamlanmış olur. Bu haftada bebeği ultrason ile görüntülediğinizde bahsettiğimiz bu ufak hareketleri biraz dikkatli olunması halinde görmek mümkün olmaktadır. Henüz beyin gelişimi devam ettiği için kafa bölgesinde bazı şişkinlikler görmek de mümkün. Bebeğin böbrekleri ve midesi ise artık çalışmaya başlıyor ve idrar üretmeye de başlıyor. Erkek bebeklerde bu dönemde testosteron üretiminin de başladığını belirtelim.

10. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişimler

Anne adaylarında da 10. haftada artık bazı belirgin değişimler ortaya çıkabilmektedir. Özellikle karın bölgesinde yaşanan hafif bir şişlik, beldeki kalınlaşma, kilo alımında artış ve eski kıyafetler içerisinde rahat hissetmeme gibi şeyler artık bebek için anne vücudunun da fiziksel anlamda değişim geçirmeye başladığının bir işareti.

Hamilelikten dolayı yaşanan değişimler bu haftada da devam eder ancak bulantı miktarında biraz düşüş görmek mümkün. Lakin genel anlamda mide ve bağırsak problemleri 10. haftada da varlığını sürdürmektedirler ve hamilelik bitene kadar her zaman bir oranda sizlerle birlikte olacağı kesindir.

Değişmiş olan hormonal dengeden dolayı uyku sorunları, sinir problemleri, baş ağrıları, mide bulantıları ve göğüslerde hassasiyet gibi şikayetler de yine 10. haftada devam edenler arasında. Artık hamile olmadığınız döneme göre %50 daha fazla miktarda kanınız olduğu için vücudunuzdaki bütün damarların daha belirgin hale geldiklerini görmeniz de mümkün. Özellikle toplardamarların şişmesinden dolayı yüzeye yakın damarları olanların damarları belirgin hale gelecektir.

Bu dönemde sağlığınıza dikkat etmeniz bebeğinizin gelişimi için önemli. Sağlıklı beslenme ve günlük egzersiz programınızdan dışarı çıkmadan hayatınızı sürdürmeyi amaçlamalısınız.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.