Black Mirror en iyi diziler arasında yerini koruyor!

Oldukça objektif bir liste yapıyorum bu sefer. IMDB puanları dışında, kişisel zevkime göre beğendiğim dizileri paylaşacağım.

Bunların ilki Black Mirror

Beni ilk bölümleri zorlasa da, senaryosu, kastı ve içeriği ile Black Mirror , listemin başında. 3 sezondur netflix sayesinde izleyebildiğimiz Black Mirror 3. Sezonu ile yerini daha da sağlamlaştırdı! Ütopik  ve birbirinden bağımsız bölümlerle, teknolojinin sınırlarını biraz daha karamsar bir bakış açısıyla ortaya koyuyor. Dahiyane senaryolar ile bizi ürkütmeyi, eğlendirmeyi ve ufkumuzu açmayı başarıyor.

Black Mirror, modern toplumun, özellikle de yeni teknolojilerin beklenmedik sonuçlarına ilişkin olarak karanlık ve hicivsel temaları olan spekülatif kurmacanın özelliklerini taşıyan, Charlie Brooker tarafından hazırlanan İngiliz televizyon dizisi.  Şov ilk kez 2011 yılında İngiliz yayıncı Kanal 4’te yayınlandı. Eylül 2015’te Netflix, 12 bölümden oluşan üçüncü bir sezon kullandı.  Programın içeriği ve yapısı ile ilgili olarak, Brooker “her bölüm farklı bir atmosfere, farklı bir havaya, hatta farklı bir gerçekliğe sahip.” Diyor. Seriler kritik beğeniyle karşılandı ve Netflix’e eklendikten sonra uluslararası alanda (özellikle Amerika’da) bir ilgi gördü.

imdb : 8,9

Grace and Frankie 

Grace and Frankie 2015’te başlayan ama benim yeni keşfettiğim bir Netflix dizisi. Romantik komedilerin kraliçesi Martha Kauffman yapımcılığında  Jane Fonda, Lily Tomlin,Sam Waterston ve Martin Sheen gibi dev oyuncuların performanslarıyla şenlenen son yılların en keyifli dizilerinden biri. Konusu ise çok ama çok ilginç. Uzun yıllar evli olan Grace ve Frankie iş ortağı eşlerinin eşcinsel aşklarını açıklayarak evlenmeye arar verdiklerini açıkladıkları bir sahne ile açılıyor. Evlilik, aşk, kadın ve erkek ilişkileri, çocuklar ve hayat üzerine oldukça derinlikli ve mizah yüklü bir dizi izlemek istiyorsanız. Grace ve Frankie tam size göre. Hele ki derli toplu, kontrol delisi bir işkolik olan Grace ( Jane Fonda) ve  68 kuşağının tüm özelliklerini taşıyan çiçek çocuk  sanatçı Frankie ( Lily Tomlin)  aralarındaki atışma ve birbirilerinden neler öğrendiklerini izlemek şahane.

imdb : 8,2

Stranger Things

Gene bir Netflix dizisi olan Stranger Things, aslında oldukça ön yargı ile başladığım bir diziydi. Fakat ilk bölümünde bile beni hemen içine çekti. Gizemli olayların ve kinetik yeteneklerin senaryolaştırıldığı bir dizi olan Stranger Things’i senaryosu dışında bu denli güzel yapan en önemli ayrıntı (aslında ayrıntıdan ziyade faktör) çocuk oyuncuların muhteşem oyunculuğu.

Stranger Things, Duffer Brothers tarafından hazırlanan Amerikan bilim kurgu korku web televizyon dizisidir. Matt ve Ross Duffer tarafından yazılmış ve yönetilmiş ve yönetmen olarak Shawn Levy tarafından üretilmiştir. Bu, Winona Ryder, David Harbour, Fin Wolf Wolf, Millie Bobby Brown, Gated Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Cara Buono, Matthew Modine, Noah Schnapp, Joe Keery, Sadie Sink ve Dacre Montgomery ile oynuyor. Komplo, oğlanın ağabeyi, annesi ve kasaba polis şefinin kendi soruşturmalarını başlattığı sırada, genç bir oğlanın kaybolduğunu ve telekinetik bir kıza çıktıklarını ve bu telekinetik bir kızın aramalarına yardım etmesini izliyor.

Dizi 15 Temmuz 2016’da Netflix’te yayınlandı. 1980’li yıllara ait film türlerine göre karakterizasyonu, pacing, atmosfer, oyunculuk, soundtrack, yönetmenlik, yazma ve atmosferi ile övgü aldı.

imdb : 9,0

shameless

Shammeles aslında yeni bir dizi değil, 7 senedir yakından takip ettiğim, izlerken hem çok eğlendiğim, hem çok üzüldüğüm oldukça güzel ve kaliteli bir dizi. Shameless, Showtime’da yayın yapan bir Amerikan komedi-drama televizyon dizisi. Benim gibi bir Friends fanatiğini biraz da olsa mutlu edebilen bir dizi. Sebebi, karakterlerin gerçekçi ve doğallı, meydana gelen olayların asla sırıtmaması ve senaryonun  7. Sezonda bile kendini bozmaması sebebiyle bu listede yer almayı hak etti!

imdb : 8,7

Westworld

2016 en iyi diziler listeme bomba gibi düşen Westworld, benim gibi distopik konuları sevenleri hayal kırıklığına uğratmayacak. Westworld, Jonathan Nolan ve Lisa Joy tarafından HBO için hazırlanan, Amerikan bilim kurgu batı gerilim televizyon dizisidir. Amerikan romancı Michael Crichton tarafından yazılmış ve yönetilen aynı adı taşıyan 1973 filmine ve daha az ölçüde 1976’nın devamı olan Futureworld’e dayanıyor.

İlk sezon 2 Ekim 2016’da başlayıp 4 Aralık 2016’da sona erdi ve on bölümden oluşuyor.  Hikaye, “ana bilgisayarlar” olarak adlandırılan sentetik androidler tarafından tamamen doldurulan, teknolojik olarak gelişmiş Batı temalı bir eğlence parkı olan hayali Westworld’de gerçekleşir. Westworld, konuklardan misilleme korkusu olmadan, parkta istedikleri her şeyi yapabilen “yeni gelenler” (ya da sadece “konuklar”) olarak adlandırılan yüksek ücretli ziyaretçileri ağırlıyor. Serinin HBO’ya ilk girişi, 2014’te Gerçek Dedektif’in ilk bölümünden bu yana bir prömiyer için ağın en yüksek izlenme oranını topladı ve Westworld, şimdiye kadar bir HBO orijinal serisinin en çok izlenen ilk sezonunda yer aldı.  Westworld, görseller, öykü ve oyunculuk için övgü alan eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler aldı.

imdb : 9,2

Preacher

Bazı karakter özellikleri anne olma ile, iş hayatı ile ya da büyümekle ortadan kalkmıyor. Benim bu özelliğim ise çizgi romanlara karşı tutkum! Preacher da çizgi roman uyarlaması bir dizi.

Preacher, Dominic Cooper’ın oynadığı AMC için Evan Goldberg, Seth Rogen ve Sam Catlin tarafından geliştirilen bir Amerikan televizyon dizisidir. Garth Ennis ve Steve Dillon tarafından hazırlanan ve DC Comics’in Vertigo metninde yayınlanan çizgi roman dizisinin uyarlamasıdır. Seriler resmi olarak 22 Mayıs 2016’da başlayıp on bölümden oluşuyor.

imdb : 8,2

Supernatural

Aslında 12. Sezonunu tamamlayan Supernatural, 12 senedir en iyi dizi listemde mutlaka bulunuyor. Bu sezonu, diğer sezonlarına göre biraz sönük devam etse de hala oldukça heyecanlı! Supernatural, Eric Kripke’nin yarattığı bir Amerikan fantastik korku televizyon dizisidir. İlk kez 13 Eylül 2005 tarihinde The WB’de yayınlandı. Jared Padalecki’yi Sam Winchester ve Jensen Ackles’ı Dean Winchester olarak oynayan seri, iblisleri, hayaletleri, canavarları ve diğer doğaüstü varlıkları avlayan iki kardeşin maceralarını anlatıyor. Serisi, Wonderland Sound and Vision ile birlikte Warner Bros Televizyonu tarafından üretildi. Kripke’nin yanı sıra, yönetici yapımcılar McG, Robert Singer, Phil Sgriccia, Sera Gamble, Jeremy Carver, John Shiban, Ben Edlund ve Adam Glass olmuştur.  On birinci sezonuyla Supernatural en uzun süren Amerikan fantezi serisi oldu.

imdb : 8,6

Bonus ! 11.22.63

Özellikle benim gibi küçükken Alice Harikalar Diyarında sevenler için güzel bir öneri olacak 11.22.63, fantastik bazı olayları konu alıyor. 11.22.63, Stephen King’in 11/22/63 kitabına dayanan ve sekiz bölümden oluşan Amerikan bilim kurgu gerilim serisidir. Maine’den yakın tarihte boşanmış bir İngilizce öğretmeni olan Jake Epping (James Franco), 1960 yılında Dallas, Teksas’a, uzun zamandır arkadaşı Al Templeton (Chris Cooper) tarafından geri dönme şansı ile karşılaştır. Tavşan deliği ile Kasım 1963’te JFK suikastını önlemeye çalışıyor ve yoluna devam ediyor. Ancak, geçmişte yaptığı yaşamla bağlantılı hale geliyor. Oldukça heyecanlı ve tarihi açıdan ufuk açan bir dizi bana kalırsa.

imdb : 8,3