Bu yıl 89. Kez düzenlenen Oscar Ödülleri töreni; yine efsanevi sahnelere, birbirinden hoş kırmızı halı görüntülerine ve büyük bir skandala imza attı. Hollywood’daki Dolby Theatre’da düzenlenen 89. Oscar Töreni, Jimmy Kimmeltarafından sunuldu. Her yıl ayrı bir görkem, ihtişam, ün, şan, şöhret göstergesi olarak günlerce konuşulan Oscar Ödül Törenleri, bu yıl her yıl olduğundan biraz daha fazla konuşulacak sanırım. Zira La La Land’in en iyi film ödülü Oscar’ı aldığı açıklanmasının ardından bir hata olduğu söylenmesi büyük bir skandaldı.

2017 Oscar adayları

Tüm oyuncuların, sinema yapımcılarının, yönetmenlerin, müzisyenlerin en büyük hayalidir Oscar Ödülleri… Kazanamasa bile çoğu zaman aday olmak bile bu sektörde çok önemlidir. İşte bu ba dünya sinema sektörünün gözbebeği Oscar Ödülleri inin adayları kimlerdi?

Oscar Akademisi, 2017 yılı 89. Oscar Adaylarını şu şekilde açıkladı:

En iyi film: Arrival, Fences, Hacksaw Ridges, HiddenFigures, Lion, Moonlight, Hell or High Water, La La Land, Manchester by the Sea

En yabancı iyi film: Land of Mine (Danimarka), A ManCalled Owe (İsveç), The Salesman (İran), Tanna (Avustralya), Tnoi Erdman (Almanya)

En iyi erkek oyuncu: Cassey Affleck (Manchester by theSea), Andrew Garfield (Hacksaw Ridges), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic), DenselWashington (Fences)

En iyi kadın oyuncu: Emma Stone (La La Land), NataliePortman (Jackie), Merly Streep (Florence Foster Jenkins), Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (LOving)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Mahershala Ali (Moonlight), Jeff Bridges (Hell or High Water), Lucas Hedges (Manchester by the Sea), Dev Patel (Lion), Michael Shannon (NocturnalAnimals)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight), Nicole Kidman (Lion), OctaviaSpencer (Hidden Figures), Michelle Williams (Manchester bythe Sea)

En iyi yönetmen: Dennis Villeneuve (Arrival), Mel Gibson(Hacksaw Ridge), Damien Chazelle (La La Land), KenethLonergan (Manchester by the Sea), Barry Jenkins (Moonlight)

En iyi sinematografi (görüntü yönetmenliği): Arrival, La LaLand, Lion, Moonlight, Silence

En iyi belgesel: Fire at Sea, I Am Not Your Negro, Life Animated, O. J: Made in America, 13th

En iyi kısa belgesel: Extremis, 4.1 Miles, Joe’s Violin, Watani: My Homeland, The White Helmets

En iyi kostüm: Allies, Fantastic Beast and Where to FindThem, Florence Foster Jenkins, Jackie, La La Land

En iyi ses kurgusu: Arrival, Deepwater Horizon, HacksawRidge, La La Land, Sully

En iyi ses miksajı: Arrival, Hacksaw Ridge, La La Land, Rogue One: A Star Wars Story, 13 Hours: The Secret Soldiersof Benghazi

En iyi film müziği: Jackie, La La Land, Lion, Moonlight, Passengers

En iyi orijinal şarkı: Audition – The Fools Who Dream (La La Land), Can’t Stop The Feeling (Trolls), City of Stars (La La Land), The Empty Chair – Jim (The James Foley Story), How Far I’ll Go (Moana)

En iyi makyaj ve saç tasarımı: A Man Called Ove, Star TrekBeyond, Suicide Squat

En iyi kısa film: Ennemis Interieurs, La Femme et Le TGV, Slient Nights, Sing, Timecode

En iyi animasyon filmi: Kubo and the Two Strings, Moana, My Life as a Zucchini, The Red Turtle, Zootopia

En iyi kısa animasyon filmi: Blind Vaysha, Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl, Piper

En iyi görsel efekt: Deepwater Horizon, Doctor Strange, TheJungle Book, Kubo and Two Strings, Rogue One: A Star WarsStory

En iyi film kurgusu: Arrival, Hacksaw Ridge, Hell or HighWater, La La Land, Moonlight

En iyi produksiyon tasarımı: Arrival, Fantastic Beast andWhere to Find Them, Hail Caesar!, La La Land, Passengers

En iyi uyarlama senaryo: Arrivals, Fences, Hidden Figures, Lion, Moonlight

En iyi orijinal senaryo: Hell or High Water, La La Land, TheLobster, Manchester by the Sea, 20th Century Women

İşte bu adaylar arasında elbette ki en favori olanlar; 13 dalda 14 Oscar adaylığı ile La La Land filmi, hali hazırda 3 kez Oscar Ödülü kaldırmış ve bu yıl da 20. kez aday olan Merly Streep idi. Şimdi kimler umduğunu bulabildi, favoriler neler kazandı bir de ona bakalım!

2017 yılı Oscar Ödülleri’nin kazanları

La La Land’ın en iyi film de dahil toplam 6 tane Oscar aldığının açıklandığı ödül töreninde, çok geçmeden aslında Moonlight’ın En İyi Film Ödülü’nü kazandığı belirtildi. Bu skandal bu yıl 89. kez düzenlenen Oscar Ödüllerinde bir ilkti. Hem salonu dolduran binlerce kişi, hem de ekranları başında heyecanla töreni izleyen milyonların şok yaşamasına sebep olan bu olay, uzun yıllar unutulmayacak bir Oscar skandalı olarak anılacak. Zira en iyi film ödülünü La La Land filminin aldığı açıklandı, filmin oyuncuları, yapımcısı, yönetmeni herkes ayağa kalktı, birbirini tebrik ediyordu ki; araya giren bir görevli “Çok üzgünüm, bir yanlışlık oldu: En İyi Film Ödülü Moonlight filminin” dedi. Tüm salon o anda buz kesti. Ancak gerçek buydu.

En iyi film olarak Moonlight, en iyi kadın oyuncu EmmaStone, en iyi erkek oyuncu Cassey Affleck seçilirken, en iyi yardımcı erkek oyucu seçilen Mahershala Ali ise bu dalda Oscar Ödülü’ne layık görülen ilk Müslüman oyuncu oldu.

89. Oscar Ödül Töreni’nin skandal sayılabilecek bir diğer olayı ise; Zi Amerika Başkanı Trump’ın Müslüman ülkelere vize yasağı getirmesinin bedellerinden birisi, en iyi Yabancı Film ödülüne layık görülen Salesmanfilminin İranlı yönetmeni Asghar Farhadi’nin ödül törenine katılmamış olmasıydı.

En iyi film: Moonlight

En yabancı iyi film: Salesman (İran)

En iyi kadın oyuncu: Emma Stone (La La Land)

En iyi erkek oyuncu: Cassey Affleck (Manchester by TheSea)

En iyi yönetmen: Damien Chazelle ((La La Land)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Viola Davis (Fences)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Mahershala Ali (Moonlight)

En iyi belgesel: O. J: Made in America

En iyi makyaj ve saç tasarımı: Suicide Squat

En iyi kostüm: Fantastic Beast and Where to Find Them

En iyi ses kurgusu: Arrival

En iyi ses miksajı: Hacksaw Ridge

En iyi kısa animasyon filmi: Piper

En iyi animasyon filmi: Zootopia

En iyi produksiyon tasarımı: La La Land

En iyi görsel efekt: The Jungle Book

En iyi film kurgusu: Hacksaw Ridge

En iyi kısa belgesel: The White Helmets

En iyi kısa film: Sing

En iyi sinematografi (görüntü yönetmenliği): La La Land

En iyi film müziği: La La Land

En iyi orijinal şarkı: City of Stars (La La Land)

En iyi orijinal senaryo: Manchester by The Sea

En iyi uyarlama senaryo: Moonlight