Trendler gelip geçerler ancak yine de neyin popüler olduğunu görmek daima eğlencelidir. Yeni derslerden tutun da genetik bilgilerin çalışmaları belirlediği teknoloji temelli trendlere kadar 2020’nin yeni endüstri trendleri oldukça etkileyici görünüyorlar.

Son yıllarda pek çok fitness trendi varlığını sürdürmeye devam etse de, daima yeniliklere yer var. Spor sektörünün giderek daha fazla teknoloji ile bütünleştiğini, ayrıca özel deneyimler, kişiselleştirme ve özgürlük konusunda da bir müşteri talebi olduğunu görüyoruz.

Eğer bir spor işletmesinin sahibiyseniz, trendleri yakalamanız önemli çünkü geride kalmak istemezsiniz.

İnsanların spor motivasyonu çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Hedefleri uzun vadeli sağlık da olabilir, en son spor teknolojilerine olan ilgileri de olabilir, hatta sağlık ve spora dair her şeye dair tutkuları bile olabilir. Sebebi ne olursa olsun 2020 yılı bu noktaların hepsini karşılayacak bazı güzel trendleri beraberinde getiriyor. Dikkat etmeniz gereken bazı fitness trendleri şöyle:

  • Yeni çalışmalar
  • Beslenme
  • Teknoloji

Yeni Çalışmalar

Grup Egzersizi

Bu yeni bir trend olmasa da, 2020’de grup egzersizleri bir sonraki aşamaya geçecekler. İnsanlar grup egzersizlerinin sosyal yanını seviyorlar ve özellikle de milenyum (y nesli) ve z nesli bu konuyla ilgili. Şu anda spor salonları üyeliklerinin %80’i bu bireylerden oluştuğu için grup egzersizleri de çok popülerler. 2020 yılında bu trendin daha da evrimleştiğini ve üyeler için keşfedilecek yeni dersler yaratıldığını göreceğiz.

Yoga HIIT

Hibrit fitness dersleri bir süredir trend olmuş durumdalar ve örnekleri arasında Yogalat (yoga ve pilates karması) ile Su Zumbası bulunuyor. Bu nedenle bu iki büyük fitness trendinin güçlerini birleştirdiğini hayal etme vakti geldi. Yoga Hiit, adından da anlayabileceğiniz gibi, Hiit’in güçlü patlamalarına sahip ancak dinamik yoga duruşlarını da barındırıyor. Dersler genelde tüm bedene yönelik yoga tarzı esneme hareketleri ile son buluyorlar.

Bu zaman bakımından verimli çalışma her iki tarafın da en iyi yanlarını almanızı sağlıyor ve hem ciddi bir kalori yakımı sağlıyor hem de kasları uzatıp esnetiyor. Bu dersler tüm spor hedeflerine ulaşmak için zaman ayırmakta zorlanan insanlar için fantastik bir seçenek. Biraz sıradışı görünebilir ancak bu derslerin bir süre daha popülerliğini koruyacağını düşünüyoruz.

Fonksiyonel Egzersizler

Son yıllarda CrossFit spor sektöründe büyük bir etki yarattı. Bu dersler insanlara daha verimli ve hızlı bir güçlenme ve kalori yakma imkanı sağladıkları için popülerlik kazandılar. Ancak 2020 yılında bir odak değişimi olacak. Ne kadar ağırlık ve ne kadar tekrar tamamladığımıza önem vermek yerine, önem noktası bu hareketleri nasıl gerçekleştirdiğimize ve fonksiyonel egzersizler ile doğru tekniği öğrenmeye kayacak. Fonksiyonel egzersiz, günlük işlerimiz için kullandığımız kaslarımızı geliştirmek üzere kurulu hareketler dizisidir. Bu tip egzersizler bedenimizin mümkün olduğunca uzun süre doğru şekilde işlev göstermelerine yardımcı olurlar.

Fonksiyonel egzersizlerde denge ve koordinasyonun rafine edilmesi, gücün doğru şekilde kazanılması hedeflenir. Bu trend özellikle daha yaşlı yetişkinler için önemli çünkü uzun vadeli, sakatlıklardan kaçınarak sağlıklı bir spor planı oluşturulmasını sağlıyor.

Evde Çalışma

İnternetten uzmanların yönettiği fitness dersleri ile birlikte teknoloji ev egzersizlerini bambaşka bir hale dönüştürdü. Evde spor deyince genelde aklımıza koşu bandı ve eliptik cihazlar geliyorlar ancak evde sporun geleceği çok daha karmaşık. Peloton gibi teknoloji merkezli spor ekipmanları evde spor için sahip olmanız gereken tek cihazlar olarak tasarlandılar. Bu cihaz sektörde öyle bir rekabeti ateşledi ki, daha fazlası gelecektir.

2020 yılında evde spor çok daha yaratıcı ve heyecan verici olacak. Akıllı teknolojiler sadece egzersiz bisikletleri ile sınırlı kalmıyorlar ve çeşitli spor ekipmanları için geniş bir büyüme alanı var. Akıllı kürek çekme makinelerinden tutun da ağırlık kaldırma sistemlerine, hatta kişisel koçunuz olarak görev yapan fitness aynalarına kadar bambaşka egzersiz imkanları doğuyor. Evde spor, kullanıcıların hangi dersi ne zaman alacaklarına kendilerinin karar vermelerini sağlıyor.

Meşgul bir günde, uzun bir seyahatte, kötü hava durumunda, evde çalışmanın çok faydası var. Ayrıca erişim de daha kolay ve erişim kolaylığı çok önemli!

Mindful Çalışmalar

Pek çok insan için egzersiz bir stres yönetimi stratejisi. Çalışmalar pek çok Amerikalının spor programını birincil stres azaltma yöntemi olarak kullandığını gösteriyorlar. Fantastik bir araç çünkü fiziksel aktivitenin bedendeki anksiyete ve stres düzeylerini azaltma gücü var. Bu aracı daha fazla kullanma ve ona eklemelerde bulunma eğilimi var. Mindfulness uygulamaları bu değerlerin pek çoğunu katıyorlar ve böylece anksiyete ve hatta depresyonun yönetimine yardımcı oluyorlar. Hem mindfulness hem de sporu stresi azaltmak için kullanabileceğini bilen insanlar ise iki tekniği birleştirmeye çalışıyorlar.

Fitness gelecekte evrim geçirecek. Spordan sonra ve önce ne olacağı, spro sırasında nelerin olduğu kadar önem kazanacak. Dinlenme süreci spor süreci kadar önemli ve spor üzerinde etkileri var. Bu temel olarak zihin durumu, uykumuz, stres düzeylerimiz ve beslenmemizle alakalı.

2020 yılında bütünsel sağlığa daha fazla dikkat gösterilecek ve teknoloji burada da büyük bir rol oynuyor. Uykumuzu takip eden uygulamalar bunun örnekleri arasındalar ve uyku düzenlerimizi iyileştirmemize yardımcı oluyorlar. Meditasyon uygulamaları da aynı şekilde. Bu trend sürdürülebilir sağlık planları yaratma konusunda yardımcı olacak.

Beslenme

Bitkisel Beslenme

Beslenme tarafında neler olduğuna bakmadan sağlık ve spor dünyası hakkında konuşamayız.

Son yıllarda sürdürülebilirlik temel bir konu haline geldi ve bu tüm sektörler için geçerli. Geçen yıllarda tüketicilere hem sağlık hem de çevreyi koruma odaklı olarak vegan ve vejeteryan alternatifler sunuluyorlardı. Şimdi ise farklı bir terime odaklanılıyor: bitkisel beslenme.

Dünya son yıllarda bitkisel temelli bir sürece geçiş yaptı. 2040 yılında dünya nüfusunun sadece %40’ının et tüketeceği tahmin ediliyor. %35’i laboratuvarda elde edilmiş et tüketecek ve %25’i ise vegan et alternatiflerini tüketecek. Bu trendin uzun süre devam edeceği düşünülüyor.

Pek çok ünlü ve sporcu bitki temelli bir yaşam tarzı sürdürüyor.

Bitki bazlı beslenme geçmişte hayvansal ürünlerin hiç olmadığı bir beslenme tarzı olarak görülüyordu ancak artık biraz daha farklı bir anlam aldı. Şimdi pek çok sebze ve sağlıklı tercihler öne çıksalar da vegan ve vejeteryanların ağır koşulları empoze edilmiyor. Bunun yerine daha fazla sebze tüketimine eğilim var ancak eti tamamen bırakmak gerekmiyor. Bazıları için bu arada bir hamburger yiyebilir anlamına geliyor!

Bitkisel ürünlerin büyük kısmı vegan ancak bunların hedef kitleleri büyük oranda veganlar değil. Et ikamesi olan bitkisel ürünler çoktan büyük dikkat çekmeye başladılar ve 2020’de daha fazla ürün ve marka ortaya çıkacak.

Sezgisel Yeme

Sezgisel yeme 2019’un en önemli kelimelerinden birisi oldu. Pozitif beden hareketini tamamlayıcı şekilde, sezgisel yeme insanların suçluluk veya ahlaki ikilemler yaşamadan gıda tercihleri yapabilmelerini destekliyor. Yani özet olarak sezgisel yemenin temelleri şöyle:

  • Açken yemek, doyunca durmak
  • Gıdaları iyi veya kötü olarak görmemek
  • Kuralları bırakmak
  • Yemekten keyif almak

Diyet kültürüne yakın zamanda yapılan suçlamalar ile sezgisel yeme anti-diyet olarak tanımlanmaya başladı. 2020 yılında bu trendin devam edeceğini göreceğiz.

Teknoloji

Uygulamalar

Veri ve kişiselleştirme uzun vadeli olarak bizlerle birlikte ve doğru araçlar ile hepimiz daha güçlü ve hızlı hale geleceğiz.

Hem uygulamalar hem de giyilebilir teknoloji son yıllarda sektörü değiştirdi ancak henüz buzdağının sadece üstünü görmüş durumdayız. İlerleyen teknoloji ve inovasyonlar aktif yaşam tarzımızı şekillendirmeye devam edecekler.

Giderek daha fazla veriye erişebileceğiz. İnsanların sağlık durumlarını etkileyen faktörlere dair anlayışlarında yaşanan devrimler devam edecek ve fitness ile spor konusundaki tanımlamalar da dönüşmeye devam ediyorlar.

Daha oyun dolu spor uygulamaları ve kullanıcı deneyimini iyileştiren teknolojileri kullanan daha eğlenceli dersler ortaya çıkacaklar. VR teknolojileri, giyilebilir cihazlar ve eğlenceli uygulamalar ile dolu dersler olacak. Ayrıca takımları bir araya getiren ve ortak hedefler için çalışmalarına imkan tanıyan daha fazla uygulama ortaya çıkacak. Temel olarak çok eğlenceli uygulamalar göreceğiz ve bu nedenle insanlar büyük enerji yaktıklarını zar zor fark edecekler. Hiit uygulamaları, VR spor salonları, ödül toplama yarışları gibi şeyler bu işi daha eğlenceli hale getirecekler.

Giyilebilir Cihazlar

Fitness cihazları yetişmesi en zor spor sektörü trendlerinden birisi çünkü teknoloji çok hızlı ilerliyor. Giyilebilir cihazlar 2019’un spor sektöründeki en büyük büyümesini yaşadılar ve pazar hacmi 14 milyon dolar civarında. Amerikan Spor Tıbbı Koleji her sene binlerce sağlık ve spor profesyoneline anketler uyguluyor. Spor takip cihazları, akıllı saatler, kalp takip cihazları gibi cihazlar 2016’dan beri her sene ilk 3 trend arasına giriyorlar.

Bağlantılı cihazlar konseptine daha fazla şirket odaklandıkça, bu trendin büyümesi bekleniyor. 2020 yılında daha fazla büyüyen sektörün 2023’te 4.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

DNA Testi ve Genom Haritalandırma

Günümüzün geliştirmeleri ile sporunuzu tam olarak biyolojinize uygun hale getirebilirsiniz. DNA Kökeninize dair kitler çok popüler hale geldiler çünkü ailenizin kökleri hakkında daha fazlasını keşfedebiliyorsunuz ve etnik yapınız hakkında bilginiz oluyor. Spor için DNA test kitleri de sağlıkta yeni bir harekete sebep oldular. Spor tutkunlarından sıradan spor salonu müdavimlerine kadar herkes genetik yapısını daha iyi kavramak, böylece performans ve yeteneklerine dair bilgiler edinmek istiyor.

DNA testi ile hangi hormonların yağ yakımınızı engellediğini öğrenebiliyor, fizyolojinize dair detayları görebiliyor ve böylece spor düzeyiniz üzerindeki etkileri elde edebiliyorsunuz. Sizi geride tutan şeyleri aşmanızı sağlayacak spor tavsiyeleri almak da böylece mümkün oluyor.

Sonuç Olarak

Beslenme tahminlerini bir kenara koyarsak, burada bulunan fitness trendi tartışmaları 2020 yılı için tek bir temel özelliği ortaya koyuyorlar ve bu da elverişlilik. Bu nedenle spor salonlarının üyeleri ile iletişimleri ile iyi bir deneyim sağlama konularında esnekliğe odaklanmaları gerekiyor.

Butik fitnessın bir trend olmadığını, esasen sektörün gidişatını etkilediğini biliyoruz. Ancak yeni dersler ortaya çıktıkça, fitness profesyonelleri, sağlık kulüpleri ve spor merkezlerinin bu yeni koşullar ve tarzlar için hazır olmaları gerekli.