2022 Beslenme Trendleri
Beslenme ve gıda konusunda trendlerin ne olacağını kesin olarak bilmek mümkün olmasa da pandemiyle geçen iki yılın ardından hayatımızda pek çok değişiklik meydana geldiği ortada. Pandemi ile birlikte tedarik zincirinde sorunlar oldu ve günlük hayattaki seçimlerimiz ve yaşam tarzı alışkanlıklarımızda değişiklikler meydana geldi.
2022 yılında beslenme anlamında ne değişiklikler olacağını ve yeni trendleri merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.
1. İçten dışa güzellik anlayışı
Koronavirüs pandemisi ile birlikte tüm insanlık olarak strese maruz kaldık ve bunun bazı ağır sonuçları oldu. Bu nedenle artık daha çok sayıda insan vücutlarına iyi bakmak ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak için uğraşıyor. Öyle ki sağlıklı yaşlanma ile ilgili yapılan araştırmalarda çok fazla artış olduğunu söyleyebiliriz.
Cilt sağlığına olan ilgi arttı. İnsanlar artık en iyi kolajen tozlarından en iyi güneş kremlerine kadar pek çok konuda uzman tavsiyesi almaya çalışıyor. Beyazlayan saçların nasıl önlenebileceği ve hatta nasıl tersine çevrilebileceğine dair araştırmalar yapılıyor. Bu yıl içerisinde insanların saç ve cilt sağlığı ile beslenme düzeni arasındaki ilişkiye olan ilgilerinin artmasıyla keratine (saçların, tırnakların ve cildin sağlıklı olmasına yardımcı olan protein) gösterilen ilginin artmasını bekleyebiliriz.
Saç, cilt ve tırnak sağlığı için en iyi besinler arasında D ve C vitaminleri ile omega-3 yağ asitleri yer alıyor. Bu besinleri somon, kuruyemiş, süt gibi işlenmemiş yiyeceklerden ya da çilek ve portakal gibi meyvelerden alabilirsiniz. Bu sayede pahalı takviyelere para harcamak zorunda kalmazsınız.
2. Mucizevi latte’ler
İnsanlar artık sabah kahvelerinde klasik karışımlardan daha fazlasını arıyor. Bu nedenle matcha’ya olan ilgide bir artış söz konusu. Zerdeçallı latte ise yine aynı şekilde daha fazla ilgi görüyor. Kakaolu, matcha’lı ve zerdeçallı latte’ler bu yıl trend olsa da günlük olarak esas tüketmeniz gereken şeylerin meyve, sebze, sağlıklı yağ, yağsız protein ve yüksek lifli gıdalar olduğunu unutmayın. Bu nedenle kimisi pahalı olabilen bu ürünleri tüketemediğinizde sağlıksız olacağınızı düşünmeyin.
3. Atıksız yemek pişirme
Bu yıl insanlar gıda atıklarının azaltılmasından ambalajların en aza indirmesine kadar sürdürülebilirlik için yemek pişirmenin, alışveriş yapmanın ve yemek yemenin atık meydana getirmeyen yollarını arayacak. Tüketiciler mutfaktaki ambalaj atıklarını azaltmaya çalışacak ve bu konuya daha fazla odaklanacak. Gıdalarda daha az plastik kullanmak her zamankinden daha önemli olacak. Bu nedenle gittikçe daha çok sayıda mağazanın ve gıda üreticisinin ambalaj atıklarını azalttıklarını görebilirsiniz.
4. Beyin için faydalı yiyecekler
Bu yıl da beyin sağlığı ve ruh sağlığı her şey önem kazanmaya devam edecek. İnsanlar ruh sağlığı ve beslenme arasındaki ilişkiye daha fazla odaklanacaklar. Bunun pandemi ile bağlantılı olarak ortaya çıkan ruh sağlığı ve öz bakımla ilgili artan farkındalıkla bağlantılı olduğu söylenebilir. Uzun ömür ve zihinsel zindeliğe olan ilgi de bu eğilimin devam etmesini sağlayacaktır. İnsanlar artık beyin için faydalı olan yiyecekleri daha fazla araştırıyor ve beyin sağlığını desteklemek, bunama ve Alzheimer hastalığını engellemek için ne yemeleri gerektiğini ve yaşlandıkça zihinlerini nasıl zinde tutabileceklerini öğrenmek istiyor.
5. Sürdürülebilir tahıllar
Kernza (yeni bir buğday türü) gibi yıllık değil de uzun ömürlü yetiştirilebilen tahıllarda artış göreceğiz. İklim değişikliği ile mücadele söz konusu olduğunda bunu gerçekleştirmek oldukça önemli. Çünkü uzun ömürlü tahıllar, yıllık yetiştirilen tahıllara göre daha derin kök sistemlerine sahiptir. Bu derin kökler, toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olur ve zararlı sera gazlarını yer altında tutarak bunların atmosfere gitmesini engeller. Tüketiciler, gıda üreticilerinden daha fazla sorumluluk istedikçe bu gibi sürdürülebilir ürünlerin geliştiklerini görmeye devam edeceğiz.
6. Bitki bazlı beslenme
Et tüketimini azaltıp daha fazla sebze tüketme eğilimi artmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenmeye odaklanan makale ve beslenme planlarına olan ilgide geçtiğimiz yıl önemli bir artış oldu. Bu durum muhtemelen et ürünlerinin maliyeti ve bulunabilirliğinden ve daha sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme arzusu gibi farklı faktörlerden kaynaklanıyor. Marketlerde ve restoranlarda bulunan bitki bazlı seçeneklerin artmasıyla birlikte insanlar bu konuda her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip.
7. Laboratuvardan tabağa
Bu yıl hücre kültürü ve laboratuvar üretimi etler dahil olmak üzere gıdalar üzerinde teknolojinin etkilerini daha fazla görmeye başlayabiliriz. Tüketiciler, laboratuvar ortamında geliştirilen etler konusunda biraz çekingen olsalar da dünya çapında çok sayıda şirket bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji ile üreticiler aynı zamanda bitki bazlı gıdalar için sürdürülebilir alternatifler geliştirmeye uğraşıyor.
8. Deniz çiftlikleri ve deniz bitkileri
Denizde yetişen bitkiler, sürdürülebilir ve besin açısından zengin kaynaklar olarak görülüyor. Üstelik bunlar yalnızca suşi gibi yiyeceklerin yapımında kullanılmıyor. Artık smoothie’lere, çorbalara ve soslara da deniz yosunu ve kelp yosunu gibi deniz bitkileri ekleniyor. Mikroalgler ise bitki bazlı et ve süt ürünlerine alternatif oluşturmak için kullanılıyor.
9. Süt ürünleri alternatifleri
Yulaf sütü 2021’e hakim olmuş olsa da bu yıl, bitki bazlı sütlerde büyük bir patlama bekleniyor. Badem dışındaki kuruyemişlerden, tahıllardan, tohumlardan ve sebzelerden süt üretilmeye devam edildiğini göreceğiz. Pikan cevizi, kaju, macadamia ve Antep fıstığı dahil olmak üzere pek çok kuruyemişten bitki bazlı süt elde ediliyor. Hatta kenevir, keten ve kinoadan yapılmış sütleri de sık sık göreceğiz.
10. Yeni bağışıklık destekleyiciler
Bağışıklık, 2022’de de en çok önemsenen konulardan biri olmaya devam edecek ve daha çok sayıda bağışıklık destekleyici ürünler olacak. Bu yılki yaklaşım bağışıklık sağlığına daha bütünsel yaklaşarak uyku, rahatlama, stres kontrolü ve sindirim sağlığı gibi şeyleri içerecek.
C vitamini, D vitamini, çinko, probiyotikler, prebiyotikler ve adaptojenlerle güçlendirilmiş daha fazla yiyecek ve içecek görebiliriz. Adaptojenler, vücudun strese uyum sağlamasına yardımcı olduğu söylenen otlar ve bitki bazlı bileşenlerdir.
2022 yılının en çok ilgi çeken yiyeceklerinden biri mantar olacak. Uzun bir süredir et yerine kullanılan mantarlar, özellikle de reishi mantarı daha fazla ön plana çıkacak. Kafeinsiz bağışıklık destekleyiciler olarak bilinen mantar kahvelerini ve çaylarını araştırabilirsiniz. Mantar tozlarını smoothie’lere, sıcak içeceklere, çorbalara ve soslara ekleyerek bu süper gıdaları günlük rutininize ekleyebilirsiniz.
Kaynaklar
https://www.eatingwell.com/article/7935948/top-10-food-nutrition-trends-2022/
https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/slideshows/top-food-trends-for-2022