İç mekanların tasarımını düşündüğümüzde aslında her şeyin bir nevi bunların iç huzuru bulmak için düzenlendiğini görebiliriz. Bu konuyla ilgili olarak örneklerden bir tanesi olarak mekandaki konumlandırmaların enerji akışı ile ilgili olduğu feng shui’yi aklınıza getirebilirsiniz.

Evlerimizin yalnızca ruh halimizi değil, aynı zamanda genel sağlığımızı ve iyilik halimizi doğrudan etkilediğini gösteren araştırmalar bulunuyor. Özellikle de pandemiyle birlikte geçirdiğimiz üçüncü yıla girerken insanların evlerinde duygusal olarak daha rahat hissetmeye odaklanmaları şaşırtıcı değil.

Pandemi nedeniyle hızımızı kesmek ve evlerimizde daha fazla vakit geçirmeye zorlandık. Bu durum, hissettiğimiz şeyleri hem görsel hem de duygusal alanda yansıtan mekanlar yaratma isteği duymamıza neden oluyor. Bu sayede duygularımızın mekanlar yaratmasına izin veriyoruz.

Bu yıl iç mimarlar ve tasarımcılara göre kahverengilerde ve doğadan ilham alan yüzeylerde artış göreceğiz. Aynı zamanda eskiye dönüş yaşayarak geleneksel mobilyalar ve motiflerle de karşılaşacağız. Aslında herkesin istediği şey, yaşadıkları ortamın samimi, rahat ve ferah olması. Özellikle pandemiyle birlikte hayatlarımızın odak noktası evlerimiz haline geldi. Bu nedenle yaşam alanlarımızı hayat tarzımıza göre dekore etmemiz ve işlevsel eşyalara sahip olmamız önemli.

Evinizde değişiklik yapmak istiyor ve 2022’nin trendlerini merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız bu listede yer alan 2022 dekorasyon trendlerine göz atabilirsiniz.

1. Kahverenginin tonları

Çikolata rengi, deve tüyü rengi ve karamellerin bu yıl tercih edileceği söylenebilir. Son yıllarda dekorasyonlarda çok fazla renk ve desen kullanılmış olsa da 2022 yılında kahverengiye dönüşü görebiliriz. Özellikle çikolata renginin ön plana çıkacağı söylenebilir. Üstelik bu yıl çikolata rengini yalnızca turuncuyla eşleştirmek zorunda değilsiniz. Mekanlarınızın zamansız olmasını istiyorsanız, çikolata rengiyle nötr renkleri bir araya getirerek uyum yakalayabilirsiniz.

2. Geleneksel detaylar

Bu yıl evlerde geleneksel detayların tekrar görülmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Son birkaç yılda dünyada meydana gelen büyük değişiklikleri düşündüğümüzde insanların geçmişe gittikçe daha fazla özlem duyması oldukça normal. İnsanlar artık konforlu olmak, zamansız mekanlarda yaşamak ve evlerinde biraz nostalji görmek istiyor. Bu nedenle 2022 yılında eskiyi çağrıştıran desenlere ve oymalara sahip mobilyaları evlerde daha fazla görmeye başlayabiliriz.

3. Birden fazla işleve sahip alanlar

Hala koronavirüsün yeni varyantlarıyla tanışmaya devam ediyoruz. Bu nedenle pek çok insan evini daha kullanışlı hale getirmeye uğraşıyor. Öyle ki çalışma alanları ile oturma alanının iç içe geçmesi çoğu kişinin normali haline geldi. Artık internet üzerinden konferanslar mutfakta gerçekleştiriliyor. Hatta mutfak masasının artık çalışma masası gibi kullanıldığını söylemek yanlış olmaz. Sizin de evinizdeki odaların işlevleri birbirine karıştıysa yemek odanıza kitaplar ve raflar yerleştirebilir veya yatak odanıza spor aletleri koyabilirsiniz. 2022 yılında odaların birden fazla amaçla kullanıldığını görmek oldukça yaygın hale gelecek diyebiliriz.

4. Üç boyutlu sanat eserleri

Bu yıl duvarlarda iki boyutlu tablolar yerine üç boyutlu sanat eserleri görmeye başlayacağız. Evde geçirdiğimiz zamanların her zamankinden fazla olduğunu düşündüğümüzde pek çok kişinin düz duvarlarına hareket katma istemesi oldukça normal. Duvardan fırlayan görünüme sahip farklı şekillerdeki eserleri bu yıl pek çok evde görmeye başlayabiliriz.

5. Sürdürülebilirlik

Bu yılın en önemli temalarından bir tanesi sürdürülebilirlik. Hayatın her alanında sürdürülebilirliğe önem vermemiz gerekir. Bu nedenle tasarımcılar artık çevreye en az verecek şekilde eşyalarda hangi materyallerin kullanılması gerektiğine her zamankinden daha fazla dikkat ediyorlar.

6. Doğadan esinlenmiş yüzeyler ve nesneler

Son iki yılda evde geçirdiğimiz zamanın artmasıyla birlikte doğa ile olan ilişkimizi güçlendirmenin farklı yollarını aramaya başladık. Bunu ise kısmen evimizdeki eşyaların doğal malzemelerden elde edilmiş olmasıyla başarabiliyoruz. Örneğin, mermerden yapılmış mutfak ve banyo yüzeyleri, taştan üretilmiş eşyalar ve daha pek çok şeyde doğal malzemeler kullanılıyor. Bu eşyalarda kullanılan malzemelerin ham, gözenekli ve mükemmel olmayan yapıları doğanın sakinleştirici ve onarıcı havasını bir nebze de olsa solumaya yardımcı oluyor. Bu nedenle 2022 yılında evlerde birbirinden farklı ağaçlardan üretilmiş mobilyaları daha sık göreceğiz.

7. Hissedilebilir yüzeyler

Mekanlara daha fazla derinlik ve doku katmak için bu yıl jüt kumaşların daha sık kullanıldığını görebiliriz. Bu anlamda evinizdeki kumaşları daha hareketli materyallerden tercih edebilir ve sıra dışı desenlere yer verebilirsiniz.

8. Renkli pencereler

2022 yılında özellikle pencerelerde daha fazla renk ve desenle karşılaşacağız. Pencereler, odaların bir nevi süsleri oldukları için gösterişli perdeler ve aksesuarlar seçmek, bu yılın trendleri arasında yer alacak. Tercihiniz ister perdeden ister güneşlikten isterseniz de tülden yana olsun, bunlardan birkaçında renk cümbüşüne sahip desenlerle odanızın görünümünü tamamlayabilir ve dikkat edici olmasını sağlayabilirsiniz.

9. Bilinçli farkındalık

Bu yıl içerisinde bulunduğumuz mekanlarla ilgili daha fazla farkındalığa sahip olacağız. Çünkü bunların, duygularımız ve iyilik halimiz üzerinde etkili olduklarını biliyoruz. Bu nedenle 2022 yılında evlerin kişiselleşmeye başladığını ve kişilerin ilgileri, hobileri ve zevkleriyle daha ilişkili hale gelmeye başladığını göreceğiz.

10. Yılın rengi: Very Peri

Dekorasyon trendlerinden bahsetmişken yılın renginden de bahsetmemiz gerekir: Very Peri. Bu rengi menekşe-kırmızı alt tona sahip koyu mavi olarak düşünebilirsiniz. Very Peri rengini bu yıl mobilyalardan dekorasyona her yerde görebileceğiz. Cesur bir yaratıcılığın ve hayal gücüyle bezeli ifadenin rengi olan Veri Peri ile neşeli tavrınızı dışarı yansıtabileceksiniz.

Kaynaklar

https://www.goodhousekeeping.com/home/decorating-ideas/g38502403/interior-design-trends-2022/

https://www.vogue.com/article/interior-design-trends-2022