Bu yıl önümüzde umut verici şeyler olduğunu söyleyebiliriz. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz iki yıl hoş olmayan şeyler yaşamış olsak da 2022 ile ilgili iyimser olmalıyız.

2022 yılına hakim olacak ve bu yılı farkındalık, büyüme ve yeniden bağlanma yılı yapacak olan fitness ve wellness trendlerine aşağıda göz atabilirsiniz.

  1. Bir yaşam biçimi olarak wellness

2022 yılında kendimize bütünsel bir şekilde bakmak, yalnızca zamanımız olduğunda yapacağımız bir şey olmaktan çıkacak; olduğumuz kişinin bir parçası olacak.

Heyecan verici bir yıla daha girmişken gittikçe daha fazla sayıda insan olarak belirsizlik ve gerilimli bir dünyada bedenimize ve beynimize daha iyi bakmamız gerektiğinin farkına varıyoruz.

Öz bakımı, yapılacak şeyler listesine eklemek yerine wellness’ı yaşamlarımıza dahil etmenin daha fazla yolunu arıyoruz. Buna iyi bir örnek olarak ağırlıklı battaniyeleri gösterebiliriz. Hepimizin battaniyeye ihtiyacı olsa da ağırlıklı battaniyeler, sıradan battaniyelerden daha fazlasıdır ve sıcak ve rahat tutmanın yanı sıra başka faydaları da bulunmaktadır.

Bu konuda fonksiyonel mobilyaları, sezgisel ve giyilebilir ürünleri, özel tasarım kıyafetleri ve hayatınıza wellness’ı daha iyi bir şekilde dahil etmenize olanak tanıyan diğer her şeyi düşünebilirsiniz.

  1. Uygun fiyatlı akıllı fitness ekipmanları

2022 yılında akıllı fitness ekipmanları üreten şirketlerinde rekabetin hızlanacağını söyleyebiliriz. Rekabetin artmasıyla birlikte ev için tasarlanan ekipmanlarda daha düşük fiyatlar görebiliriz. Ayrıca bu alanda akıllı teknolojilerin de giderek daha fazla üründe bulunacağını öngörebiliriz.

  1. Adet dönemleriyle barışma

Adet olmak bu yıl çok daha kolay ve daha az stresli olacak. Bu sayede bir an önce adet olup kurtulmayı istemek zorunda kalmayacağız. Adet dönemlerini oldukları gibi kucaklamamızın zamanı geldi.

Son yıllarda bu alanda piyasaya yenilikçi ürünler süren pek çok şirket var. Bu nedenle tek kullanımlık ped ve tamponların ileride tarihe karışacakları söylenebilir. Tabi ki adetiniz sırasında kendinizi rahat hissetmek için tampon ve ped kullanmak istiyorsanız buna devam edebilirsiniz. Ancak adet külotu ve adet kabı gibi tek kullanımlık olmayan ürünlere de şans verebilirsiniz.

  1. Gıda rönesansı

Felaketler ve kapanmalarla dolu geçen iki yılın ardından hepimiz ailelerimizle ve arkadaşlarımızla yeniden bağlantı kurmaya hazırız. 2020 yılı pişirme, fermente etme ve bahçecilik açısından önemli bir yıl oldu ve “tarladan sofraya” hala kolektif gıda bilincimize hakim.

Bu yıl her zamankinden daha fazla insan kendi bitkilerini yetiştirecek ve yaşadıkları bölgede bulunan gıda üreticileriyle daha fazla iletişimde olacak.

Betondan ormanlarda yaşasak bile fermente etme, filizlendirme, mikro yeşillikler, turşu kurma, konserve, fırınlama, kurutma ve topraksız tarım gibi süreçlerle yiyecekleri eskiden olduğu gibi kendimiz hazırlamamız mümkün olacak.

  1. Kişisel ürünler

Bunu yapmak yıllar almış olsa da “herkes için tek bir ürün” yaklaşımı bir kenara atıldı. Artık tüm bedenler eşsiz oldukları için daha fazla takdir ediliyor ve bu nedenle markalar da artık kişiselleştirilmiş hizmetler ve ürünler satıyor.

Bu konuda tüm müşteriler için hazırlanmış değil, yalnızca SİZ düşünülerek hazırlanmış takviyelerden, egzersiz planlarından, aksesuarlardan ve daha pek çok şeyden bahsediyoruz.

Hatta şimdiye kadar şiddeti sürekli artmış olan diyet savaşlarının da son bulmasını umuyoruz. 2022 yılında işlenmemiş yiyecekler yemeye, yediklerimizden zevk almaya ve kendimizi iyi hissettiren yiyecekler seçmeye odaklanalım. Bu sizin için katı keto diyetler uygulamak olabilir, ancak diğer bir kişi için vegan olmak anlamına gelebilir. Bu şekilde hepimiz birbirimizle geçinebiliriz.

Gıda üreticileri de bu yaklaşımı benimsemiş olmalı ki beslenme konusunda bilinçli olan kişiler için daha az işlenmiş ürünler üretmeye çalışıyorlar.

  1. Bilinçli ve daha bitkisel beslenme

Nasıl besleniyor olursanız olun, 2022 ile birlikte hayvansal ürünler daha az tüketilecek gibi görünüyor. Bunun sonucunda bitkisel ürünler piyasası gelişmeye devam edecek ve hayvansal ürünlerin alternatifleri çok daha kolay bir şekilde bulunacak. Hayvansal gıda tüketmeye devam eden kişilerin ise tükettikleri miktarı azaltmaları ve yüksek kaliteli ve sürdürülebilir hayvansal gıdalara yönelmeleri bekleniyor.

  1. Zihin-beden ilişkisi

2022 yılında zihin-beden ilişkisinin daha da önemli hale geleceği söylenebilir. Geçtiğimiz iki yıl yaşadığımız kapanmalardan, ekonomik sorunlardan ve pandemi nedeniyle yaşanan genel stresten sonra odak noktası zihin sağlığı olacak.

Daha çok sayıda insan stresi ve kaygıyı hafifletmeye çalışacak ve zihin sağlığını desteklemek için yoga ve tai chi gibi uygulamalar daha yaygın hale gelecek. Fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki faydalarının daha fazla farkına vardıkça insanlar genel wellness hedeflerine ulaşmak için daha fazla hareket etmek isteyecek.

  1. Mini egzersizler

Pek çok insanın günlük egzersize ayıracak 45 dakikası olmayabiliyor. Bu durumda mini egzersizler tercih edilecek. Mini egzersizler, kısa zamanda etkin bir şekilde yapılan egzersizlerdir.

Bu egzersizler, hem zamanı olmayan hem de uzun süreler egzersiz yapma motivasyonuna sahip olmayan kişiler için ideal olacak. Mini egzersizlere örnek olarak serbest ağırlıklarla yapılan kısa kuvvet egzersizleri ya da on dakikalık vücut ağırlığı egzersizleri gösterilebilir. Mini egzersizler 5-10 dakika sürelerle yapılabilir ve gün içinde farklı zamanlarda gerçekleştirilebilir.

  1. Düşük yoğunluklu antrenmanlar

Yüksek yoğunluklu egzersizler şimdiye kadar hep popüler olmuş olsa da düşük yoğunluklu egzersizler de 2022’de daha çok tercih edilmeye başlanacak. Yoga ve Pilates gibi egzersizler, vücudu güçlendirmek için faydalı egzersizler olmakla birlikte vücudu yüksek yoğunluklu antrenmanlar kadar zorlamaz.

Gittikçe daha fazla insanın daha sağlıklı yaşamak istemesiyle birlikte düşük yoğunluklu ve etkili egzersizler daha da önemli hale gelecek. Bu nedenle yoga ve Pilates gibi düşük yoğunluklu antrenmanlar ile büyük değişimler elde edilebilecek.

  1. İlaç olarak egzersiz

Fitness denildiğinde genelde akla şimdiye kadar mükemmel bikini vücudu geliyordu. Ancak 2022 ile bu durum değişmeye başlıyor. Artık amaç güzel bir vücuda sahip olmak değil, hareket etmek ve daha sağlıklı yaşamak olacak.

Fitness, genel wellness seviyemizin yalnızca bir parçasını oluşturuyor. Bu parçayı en iyi hale getirmek için egzersiz yapmayı ilaç olarak düşünebiliriz. Her gün egzersiz yapmak ve hareket etmek, sağlık ve wellness açısından pek çok fayda sağlıyor. Hatta Amerikan Kalp Vakfı yüksek tansiyon ve kolesterol hastalarına bazı durumlarda egzersiz reçete edebiliyor.

 

Kaynaklar

https://greatist.com/fitness/2022-fitness-and-wellness-trends

https://www.glofox.com/blog/10-fitness-industry-trends-that-could-define-2020/

https://www.vogue.com/article/wellness-trends-2022