Her yeni yıl ile birlikte yeni güzellik ve kozmetik trendleri belirleniyor. 2022 yılının güzellik ve kozmetik trendlerinin ne olacağını merak ediyor ve kendinizi kozmetik ürünlerle nasıl ifade edebileceğinizi merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.

  1. Cilt bakımında sadelik

Cilt bakımı, güzelliğin küresel olarak yayılmasında öncü olduğu için bu yıl kozmetik sektöründe pek çok yenilik görebiliriz.

Geçen yıl pek çok insan çok adımlı rutinlerden kaçınarak cilt ihtiyaçlarına özel sezgisel cilt bakımı rutinleri uygulamaya başladı. Bu anlamda cilt bakım markalarının artık ürün sayısından çok ürünlerin kalitesine öncelik verdiği söylenebilir.

Pek çoğumuz kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtileri en aza indirmek yerine daha çok cilt sağlığımızı iyileştirmeye odaklanıyoruz. Bu davranışın temelinde aslında maske kullanımı, agresif cilt bakımının çok fazla kullanılması, pandemi kaynaklı stres ve kirliliğe maruz kalma gibi faktörlerin neden olduğu artan hassasiyeti yatıştırma isteği yer alıyor.

Bu yıl cilt bakımı rutinlerinde cildi yeniden dengelemeyi ve güçlendirmeyi hedefleyen probiyotiklerin kullanılacağı ön görülüyor. Özellikle Japonya ve Kore’de önemli bir yeri olan fermente içerikler, cilt bariyerini güçlendirme potansiyeline sahiptir ve doğal olarak oluşan bakterilerle ürünlerin ömrünü uzatmaktadır.

  1. Sürdürülebilirlik

2022 yılında güzellik endüstrisinde “greenwashing” konusunda işler daha da şiddetlenecek gibi görünüyor. Greenwashing, tüketiciler çevreye duyarlı olduğu için onların ilgisini çekmek için firmaların çevreye duyarlı olduklarına dair söylemlerde bulunması, ancak üretim sürecinde bu duyarlılığın aslında gösterilmemesi olarak tanımlanabilir. Bu yıl tüketicilerin greenwashing yapan firmalara karşı daha tepkili olacakları söylenebilir.

Bununla birlikte geri dönüşümün artmasıyla birlikte sürdürülebilirliği günlük hayatta daha fazla görebileceğiz. Sürdürülebilir içeriklerde ise markaların ürün atıklarını azalttıklarını ve ürünlerin verimliliklerini arttırmanın yeni yollarını keşfettiklerini göreceğiz. Bu anlamda suyla etkileşime girdiği zaman etkinleşen cilt bakım ürünleriyle karşılaşabiliriz.

  1. Güzellik, sağlık ve ağız bakımının birlikteliği

Sağlıklı yaşam, hala pandeminin ortasında bulunduğumuz dünyada çok fazla dikkat etmemiz gereken bir konu. Bu nedenle sağlıklı yaşam ve güzelliğin bir araya gelmeye devam ettiğini bu yıl da göreceğiz.

Özellikle diş bakımı konusunda sosyal medyada diş influencer’larının daha fazla yer aldıklarını görebiliriz. Hatta bazı markalar ağız hijyeni amacıyla çıkardıkları ürünlerin yanı sıra kozmetik ürünler de çıkararak diş sağlığı alanındaki ürünlerde çeşitlendirme yapmaya devam ediyor.

  1. 2000’lerin modası

Saç, makyaj ve tırnaklarda geçmişten ilham alındığını göreceğiz. İnce kaşlardan parlak göz farlarına ve vücut ışıltılarına kadar 2000 yılına ait olan her şeyi çevremizde giderek daha fazla görmeye başlayabiliriz.

2000 yılı nostaljisinin kısmen 90’lar takıntısından doğduğunu ve kolektif bir özlemden kaynaklandığını söyleyebiliriz. 2000 yılında dijitalleşmenin az olduğu bir medya söz konusuydu ve henüz hayatımızda pandemi diye bir şey yoktu.

Pandemi, nasıl güzel göründüğümüzü yalnızca maske nedeniyle değil, başka açılardan da etkilemeye devam edecek. Öyle ki pandemi bitişi çılgın saç kesimleriyle karşılaşabiliriz. Hatta kabarık saç modellerine ve büyük topuzlara, saçlarını doğal haliyle kullanmak isteyenler kişilerde daha çok rastlayacağız.

  1. Ağızdan ağıza pazarlama

2022 yılında internette ağızdan ağıza pazarlanan ürünlerin daha da yaygınlaştığını göreceğiz. İnsanlar artık günümüzde online kişiliklerin ve arkadaşlarının paylaştıkları şeyleri satın almak istiyor. İnsanlara, henüz fikir sahibi olmadıkları harika bir üründen bahsetmek aslında sosyal statü kazandırıyor. Günümüzün dijital dünyasında ağızdan ağıza iletişimin gücü her zamankinden daha önemli olduğu için bu yıl da trendler söz konusu olduğunda bu pazarlama yönteminin yükselişte olduğunu görmeye devam edeceğiz.

  1. Takviyeler

Cildimize doğrudan sürdüğümüz şeylerin yanı sıra ne yiyip ne içtiğimize de bu yıl devam etmeye dikkat edeceğiz. Güzellik konusuna bütünsel olarak yaklaşmamız önemli olmaya devam edecek.

Günümüzde tüketiciler bağırsak sağlığı, hormon dengesi ve iyilik hali arasındaki ilişkilerin ve bunların cilt sağlığı üzerindeki etkilerinin çok daha fazla farkında. Bu nedenle güzelliği hem içten hem de dıştan destekleyen şeyler önem kazanmış durumda. Bu yıl tip 1 kolajen takviyelerinin cilt sağlığı için gerekli hale geldiğini görebiliriz. Bağ dokusunu onarmak ve eski haline döndürmek için vücuda ihtiyaç duyduğu yapı taşlarını sağlayarak cildi destekleyen takviyelere şans verebilirsiniz.

  1. Daha fazla koruma

Tüketiciler artık yalnızca sonuçlar elde etmek değil, aynı zamanda kullandıkları ürünlerle koruma da sağlamak istiyor. Örneğin, yalnızca UV ışınlarından değil, aynı zamanda mavi ışıktan, sigara dumanından, kirlilikten, bakterilerden ve virüslerden korunmamız gerektiğinin farkındayız. Bu nedenle cilt bakımında özellikli güneş kremlerine, mavi ışıktan korunma tedavilerine, antioksidan serumlara ve anti-mikrobiyel ürünlere rastlayabiliriz.

  1. Daha az ürün

Cilt bakımı ve kozmetik dünyası söz konusu olduğunda çok fazla ürüne rastlasak da aslında iyi bir cilt bakım rutininde birkaç temel içerik yeterlidir. Örneğin, C vitamini, güneş koruyucu ve A vitamini gibi içerikler iyi bir cilt bakım rutininin parçasıdır. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda gittikçe artan alışveriş çılgınlığının yerini bu yıl daha az ürün kullanımın ele geçirdiğini görebiliriz.

  1. Doğal görünüm

Makyaj rutinlerinde bu yıl cilt bakımı aşamalarına önem verildiğini ve makyaj aşamalarının daha az olduğunu görebiliriz. Daha doğal görünümlerin tercih edileceği bu yıl içerisinde cildi fondöten gibi ürünlerle daha az kapatıp, sağlıklı görünüme daha fazla önem vermek trend olacak.

  1. Ev tipi teknolojiler

Son olarak cilt bakımında evde kullanılan teknolojilerin bu yıl artış göstereceği söylenebilir. Pek çok insan artık klinikte alabileceği hizmetleri evde gerçekleştirmek istiyor. Güzellik endüstrisinde bu anlamda evde kullanılabilecek teknolojik ürünlerde artış olacağını söyleyebiliriz.

 

Kaynaklar

https://www.vogue.com/article/the-skin-care-trends-to-know-in-2022-according-to-the-experts

https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/beauty-shows-trends/a38525352/beauty-trends-2022/