22 Trend Saç Örgüsü Modeli

Son yılların trend saç modellerinden birisi olan saç örgüsünü biz de sıklıkla kullanıyoruz. İster günlük bir saç için isterse bir davet saçı için olsun örgüden yararlanıyoruz. Özellikle farklı örgü modelleri kullanarak kişinin yüz şeklindeki, saç tipindeki kusurları kapatıp, güzellikleri daha ön plana çıkarıyoruz. Unutmayın, her örgü modeli her kadına yakışmayabilir, ancak her kadın için uygun bir, hatta birkaç örgü modeli vardır diyoruz. Zira örgü bazen asi bir hava, bazen masum bir güzellik, bazen de çok dişi bir görünüm katabilir. Yeter ki hangi örgü modelini nerede ve nasıl kullanacağımızı bilelim.

  • İskelet örgüsü

Öncelikle saçı iki yandan ve bir ortadan olmak üzere 3 parçaya ayırıyoruz. Yanlardaki saçları toka ile tutturuyoruz ve ortaya ayırdığımız saçı balıksırtı şeklinde örüyoruz. Ancak bu balıksırtı aşağıya doğru genişlemiyor, hatta daralarak ilerliyor. Bu örgüyü kulağın üst hizasına kadar getirince yanlardaki parçaları da örgüye katıyoruz. Gayet sıkı bir şekilde saç bitinceye kadar örmeye devam ediyoruz.

  • İkili örgü

Öncelikle saçı yandan ikiye ayırıyoruz, ardından her iki taraftan belli bir miktar saç alarak Fransız örgüsü şeklinde kulak altı hizasına kadar örüyoruz. Örmediğimiz bölümde ortada kalan saçları bu iki yandaki örgüyle birleştiriyoruz. Saç uzunluğu kadar tek bir örgü şeklinde örüyoruz.

  • Alttan örgülü topuz

Öncelikle kafamızı iyice öne eğiyoruz ve enseden kalın bir tutam saç alarak yukarı doğru Fransız örgüsü şeklinde örüyoruz. Bu örgüyle kulağın üst hizasına gelince üstteki ve yanlardaki saçları topluyoruz. Bu örgünün geri kalan saçlarıyla birleştiriyoruz. Öncelikle bunun sabitlemek için lastik bir tokayla atkuyruğu şeklinde bağlıyoruz. Ardından saçın tamamını dairesel hareketler çizerek tepede topuz yapıyoruz.

  • Fransız örgüsü

Pek çok örgü çeşidine göre hem kolay hem de derli toplu modelimizdir. Bunun için öncelikle saçımızı arkaya doğru tarıyoruz. Ardından kafamızın tam ortasından ve en üstten bir parça saç alıp onu 3 kez örüyoruz. Sonrasında bir sağdan bir soldan olmak üzere birer tutam saç alarak örmeye devam ediyoruz. Enseye kadar gelip tamamını bir araya getirdikten sonra saçı sonuna kadar örüyoruz.

  • Hale örgü

Gayet Helenistik bir hava veren Hale örgü biraz uğraştırıcı, ancak çok hoş, romantik bir görünüm sağlıyor. Bunun için ensenin tam ortasından başlayarak saçı örüyoruz. Her bir örgü ilmeğinde, o hizada bulunan saçları örgüye katıyoruz. Saçlar enseden yukarı doğru toplanarak, başın etrafında örgüden bir taç oluşturuyoruz. En sonda kalanları da örgünün altına doğru dolandırıyoruz.

  • Şelale örgü

Pek çok filmdeki, dizideki masum genç kızlarda görmeye alışkın olduğumuz şelale örgü modelinin yapılışı aslında çok kolay. Şelale örgüdeki mantık aşağıda anlatılan inci saç örgüsündekiyle aynı. Öncelikle ön taraftan bir tutam saç alıyoruz ve 2 kez örüyoruz. Ardından her seferinde bir sağdan, bir soldan küçük bir parça saç alarak örmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan da aynı şekilde örüyoruz. Ancak bu örgüde bir taraftan bir tutam saç alırken diğer taraftan da bir tutam saçı bırakıyoruz. Saçlar sanki örgünün içinden şelale gibi dökülüyor. Bu şekilde örülen iki örgü parçasını ortada bir toka ile birleştiriyoruz.

  • Deniz kızı yarım saç örgüsü modeli

Deniz kızı yarım saç örgüsü modeli

Günlük olarak önerdiğim saç örgüsü modellerinden birisi de denizkızı yarım örgüdür. Hem salaş hem de şık bir model olduğu için özellikle genç kızlara çok yakışıyor. Öncelikle saçı tarayıp ortadan ikiye ayırıyoruz, saçın özellikle de tepe ve arka bölümlerinin düz olduğundan emin olalım. En önden her iki taraftan da ince birer tutam saç alıyoruz. Arkada bir kez ördükten sonra, yanlardan birer parça daha alıp bir kez daha örüyoruz. Bu şekilde her iki yandan da 10 parça saç alıp ördükten sonra örgü tamamlanır.

  • Kafes örgüsü

Kafes örgüsü için öncelikle saçı alttan ya da tepeden atkuyruğu topluyoruz. Saçın tamamını dört eşit parçaya ayırıyoruz ve dört parmağımızı alttan bu saçların içinden geçiriyoruz. Diğer elimizin işaret parmağıyla sağdan ikinci saç parçasını alıyoruz, sonra aynı elin orta parmağıyla da dördüncü saç parçasını alıyoruz. Sonrasında geride kalan 2 saç parçasını kendi etrafında bir tur döndürüyoruz ve tüm saçı sol elimize alıyoruz. Ardından sağ elimizin işaret parmağıyla en soldaki saç parçasını alıp en sağa getiriyoruz, sol elimizin orta parmağıyla da en alttaki saç parçasını en üste çıkarıyoruz. En uzaktaki saç tutamını en yakına getirerek böyle bir sağdan sola, bir soldan sağa ve bir de en alttan en üste şeklinde örüyoruz.

  • Hollanda örgüsü

Bu örgü modeli, Fransız örgüsünün ters yüz edilerek biraz değiştirilmiş halidir. Bunun için öncelikle saçı geriye doğru tarıyoruz. Yine en tepeden ve ortadan bir tutam saç alıyoruz ve 3 kez örüyoruz. Ardından Fransız örgüsünde olduğu gibi yanlardan teker teker alarak örmeye devam ediyoruz. Ancak Hollanda örgüsünde düz örgüde olduğu gibi aldığımız saç tutamını hep üstten eklemiyoruz, bir üstten bir alttan ekleyerek örüyoruz. Bu sayede kafaya yapışık gibi değil, daha kabarık ve belirgin bir örgü elde ediyoruz.

  • Örgü topuzu

Özel günlere, davetlere romantik bir örgü topuzla gitmek isteyenlerin Fransız örgüsünü bilmeleri yeterli. Zira öncelikle saçı iki parça yanlarda bir parça da ortada olmak üzere 3 eşit parçaya ayırıyoruz ve her iki tarafı Fransız örgüsüyle örüyoruz. Bu örgülerin ucunu toka ile tutturuyoruz ve orta kısımda kalan saçları ensede yumuşak bir topuz yapıyoruz. Sonrasında bu iki örgüyü ensedeki topuğun etrafından karşılıklı olarak doluyoruz ve minik bir toka ile topuzun altından tutturuyoruz.

  • İnci saç örgüsü modeli

Bu saç modelimizde yine saçı ortadan ikiye ayırıyoruz. Bir yanında bir tutam saç alıp örmeye başlıyoruz. 1-2 kez ördükten sonra örgünün yanlarından küçük parça saçlar alarak örmeye devam ediyoruz. Kulağının bitiş hizasına kadar balıksırtı şekilde ördükten sonra, örgüyü tamamlayıp ucunu toka ile tutturuyoruz. Diğer taraftan da yine bir tutam saç alarak aynı işlemi orada da gerçekleştirelim. Sonrasında örgü dışında kalan saçları yukarı kaldıralım ve iki yandaki örgüyü ensede birleştirelim.

  • Sarmal örgü

Tüm örgü modelleri arasından en zorlu olanlardan birisi sarmal örgüdür. Bu sebeple de kendiniz yapmaya çalışmak yerine bir yakınınıza ya da kuaföre ördürmenizi tavsiye ederim. Öncelikle kafayı tamamen öne eğiyoruz, ense ve tepe bölgelerinin ortasından küçük bir tutam saç alıyoruz. Bu saçı iki kez ördükten sonra aynı hizadaki saçları da katarak örmeye devam ediyoruz. Ancak burada dikkat etmemiz gereken nokta; saçları yanlardan alırken örgü şeklinin bir daire şekline dönüşmesidir. Aslında kafamızın tam ortasında örgüden bir daire oluşturuyoruz. Bu tamamlandıktan sonra saçın ucunu örgüye tutturuyoruz. Geride kalan saçlardan yine bir parça alıp ve yanlardan toplayarak bir öncekinin etrafında dolaşan bir örgü dairesi daha oluşturuyoruz. En son olarak kenarlarda kalan saçlardan da en dışta kalacak örgü dairesini yapıp tüm saçları toplamış oluyoruz.

  • Halat örgüsü

Yapılması çok kolay olan halat örgüsünün görünümü de çok spor. Bunun için öncelikle saçı tarıyoruz ve tam tepeden atkuyruğu olarak topluyoruz. Ardından atkuyruğu saçı ikiye ayırıp,  bu parçalardan her ikisi de halat şeklinde kendi etrafında birkaç kez döndürülerek kıvırıyoruz. Sonrasında iki saç tutamını birbirinin üzerine gelecek şekilde kıvırarak en uçta toka ile tutturuyoruz.

  • Hacimli örgü

Örgü modeller genellikle basık bir görüntü oluşturur, saçlar gerçekte olduğundan daha az görünür. Ancak yaptığımız tüm örgülerde tüm işlem tamamlandıktan sonra örgüleri parmaklarımızla gevşetirsek daha hacimli bir örgü modeli elde ederiz. Bu kural tüm örgü modelleri için geçerlidir. Bu sayede daha salaş, spor ve dolgun saç görüntüsüne kavuşuruz.

  • Ortadan örgülü topuz

Hem okul hem de sokak modası için kullanabileceğimiz bir diğer örgü modelimiz de balıksırtı ve topuzu bir arada kullandığımız pratik modeldir. Öncelikle iki yanda kulak arkası ve kulak üstünden birer tutam saçı bırakalım ve bir toka ile yanlarda tutturalım. Saçın ortada kalan kısmını da üstten başlayarak her iki yandan birer tutam saç alarak balıksırtı öreceğiz.  Kulağın üst hizasına kadar balıksırtı ördükten sonra saçın geri kalanını 3-4 kez normal örüyoruz. Ardından yandan saçlar alarak yine balıksırtı örmeye devam ediyoruz. Saçın ortada kalan kısmının üstten ortaya kadar yarısını bu şekilde ördükten sonra geri kalan saçı enseden yukarı doğru balıksırtı öreceğiz. Bunun için kafayı öne eğiyoruz, tıpkı üstten olduğu gibi balıksırtı örerek ilerliyoruz. Orta kısma geldikten sonra alttan ve üstten ördüğümüz iki parçayı atkuyruğu gibi birleştiriyoruz. Bununla birlikte sağda ve solda bıraktığımız saçları da bu atkuyruğuna ekliyoruz. Bu saçı istersek bu şekilde atkuyruğu olarak da kullanabiliriz, topuz da yapabiliriz. Topuz için saçı tarıyoruz ve atkuyruğu yaptığımız noktada kendi etrafında döndürerek topuz haline getiriyoruz.

  • Bohem örgü

Bohem tarzın etkisinde olan her şey gibi bohem örgü de rahat, salaş, yerel ve masum bir görüntü çizer. Bohem örgü için saçları yandan ayırırız, üst taraftan bir tutam saç alıp tamamını düz öreriz, onun biraz ilerisinden bir tutam saçı daha sonuna kadar öreriz. Saçların tamamını boynun bir yanına alıp geniş ve rahat bir şekilde yandan öreriz.

  • Balıksırtı örgüsü

Bu modeli tüm kızlar öğrencilik dönemlerinden hatırlayacaklardır. Zira her anne kızının saçını balıksırtı örmüştür. Biraz yorucu ve ince detaylı bir örgü olan balıksırtı, gayet şık ve zarif bir görünüm yaratır. Bunun için saçın orta tepe bölümünden bir miktar alıyoruz ve bunu üç eşit parçaya ayırıyoruz. Tepeden örmeye başlıyoruz 3-4 kez ördükten sonra bir sağdan, bir soldan saç alarak enseye kadar örüyoruz. Enseden gerisinde ise yine saç parçasından küçük parçalar alınarak saçın sonuna kadar örmeye devam edilir.

  • Istakoz kuyruğu örgüsü

Sağ ya da sol alt taraftan bir tutam saç alıp normal düz örelim. Saçların geri kalanını, yani tamamını ördüğümüz tarafa alalım ve bu saç demetini örgünün etrafına saralım. En uçta bir toka ile tutturulan saç hareket ettikle nostaljik bir görüntü oluşturacaktır.

  • Dörtlü örgü modeli

Bir başka pratik saç örgü modelimiz de dörtlü örgüdür. Bunun için saçı ortadan ikiye ayırıyoruz ve her iki taraftaki saçları da yine iki parçaya ayırıyoruz. Ardından bu parçaların her birini kendi hizasında arkaya doğru balıksırtı örüyoruz. Tüm parçaları enseye kadar ördükten sonra ensede hepsini bir araya toplayıp tek örgü haline getiriyoruz.

  • İkili Hollanda örgüsü

Saçı ortadan ya da yandan ikiye ayıralım ve her iki tarafı da enseye kadar Hollanda örgüsüyle örelim. Ensede her iki örgüye de ayrı ayrı toka takalım, çok şık bir görünüm oluşacak.

  • Çiçek örgü

Bu örgü modelinde yine balıksırtı örgüden yararlanıyoruz. Şöyle ki; öncelikle saçı tarayıp ortadan ikiye ayırıyoruz. Ardından bir tarafta önden başlayarak kulak hizasına kadar balıksırtı örüp, geri kalanını düz örgü yapıyoruz. Sonra diğer tarafta da aynı işlemi yapıyoruz ve bu iki örgüyü arkada birleştiriyoruz. İşte bunların birleştiği yere de saç uçlarını bukle yaparak çiçek görüntüsü veriyoruz.

  • Hintli saç örgüsü modeli

Öncelikle saçı tarıyoruz ve saçı her biri eşit olacak şekilde üçe ayırıyoruz. Bu şekilde örneğin sağa ayırdığımız parçayı örmeye başlıyoruz. Ancak bu örgüde bir kez örüyoruz ve minik bir saç parçasını kenara çıkarıyoruz. Her bir tutamı birer kez kullandıktan sonra en soldaki parçadan bir bölümü kenara ayırdık ve bir kez ördük, ardından en sola gelen diğer parçadan bir miktar ayırdık yine bir kez ördük, en sola gelen üçüncü parçadan da bir tutam ayırıp örüyoruz. Saçın tamamı örülünceye kadar en sona gelen saç tutamından birer parçayı bırakarak devam ediyoruz. Aynı işlemi yüzün diğer tarafından aldığımız saça da uyguluyoruz. Bu örgüde her ilmekten sonra hep aynı tarafta olmak şartıyla saç bırakmayı unutmuyoruz. Ardından her iki taraftan attığımız saçları arkada birlikte örüp ortada bir saç örgüsü yaratıyoruz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.