6. Hafta Hamilelik

Hamilelik dönemi bebeklerinin en sağlıklı şekilde gelişmesini ve doğmasını isteyen anne baba adayları için çok değerli ve aynı zamanda bir o kadar da zahmetli bir dönem. Zira hamilelikte her hafta bebeğin muazzam bir gelişim göstermesine neden oluyor ve aileler için bebekte meydana gelen bu değişimler aynı zamanda müthiş bir heyecan vesilesi. Lakin anne adaylarının bütün bu haftalar boyunca geçirdikleri fiziksel belirti ve değişimler de zaman zaman onları heyecanlandırırken, zaman zaman tedirginlik duymalarına neden olabiliyor. Dolayısıyla hafta hafta gebelik serimize devam ediyoruz ve 6. hafta gebelik hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara değinerek devam edelim.

6. Hafta Gebelik

Pek çok anne adayının gebe olduğunu öğrenmesi genelde 5. haftayı bulur ve bazı adaylarda bu 6. haftayı bile bulabilir. Çünkü her kadında her belirti aynı zamanda ve aynı şekilde ortaya çıkmamakta, bu durum ise gebeliğin farkedilmesini biraz zorlaştırabilmekte. Ancak gebe olduğunu farketmiş ve testler ile doğrulamış anne adaylarının bebeğinin gelişimi hususunda daha da meraklı oldukları ve belirtileri biraz da psikolojik olarak daha yoğun bir şekilde yaşadıkları bir gerçek.

6. hafta gebelikte artık bebeğiniz iki ila dört milimetre boya erişmiştir ve bu anlamda 5. haftaya göre çok ciddi bir büyüme içerisindedir denilebilir. İlerleyen haftalarda büyüme hızı biraz düşecek ve en hızlı büyüdüğü dönemlerin ilk dönemler olduğunu unutmayın.

Artık bebeğinizin kalbi de atıyor ancak tabii ki bunu kulak dayayarak duymak imkansız. Dolayısıyla doppler ultrason adı verilen yöntem ile kalp atışlarını duymak mümkün ve bu haftada bebek henüz çok küçük olduğu için doktorunuz göbek üstünden ultrason yerine vajinal ultrasonu tercih edecektir. Bazı gebelerin vajinal ultrasona çekinceli yaklaşmalarından dolayı bebeğin 6. haftada henüz görülebilmesi mümkün olmayabilir.

Bu süreçte bebeğiniz henüz bir kafa ve kuyruktan oluşan embriyo şeklindedir ve organlarının oluşumu yavaş yavaş başlamaktadır. Lakin henüz gerçek bir organ tespit etmek veya uzuvları ayırt edebilmek de çok mümkün olmaz. Dolayısıyla tam anlamıyla bir insan suretinde olmadığı unutulmamalı.

6. Hafta Gebelikte Bebeğin Sağlığı

Bebeklerin gelişimsel bakımdan en hassas oldukları dönem 10. haftaya kadar olan dönemdir. Zira bebek bu aşamada henüz bir embriyo halindedir ve tüm temel yapıları bu süreçte ilk oluşumlarını göstermektedirler. Dolayısıyla bebeğin gelişim kusurlarına en açık olduğu dönem de ilk 10 hafta içerisindedir.

Dolayısıyla anne adaylarının ilk 10 hafta içerisinde beslenmelerine çok dikkat etmeleri, sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmaları, çay, kahve gibi içecekleri tüketmekten sakınmaları gerekiyor. Özellikle gebeliğinin farkında olmayan anne adayları maalesef 6. ve hatta 7. haftaya kadar bu ürünleri tüketmeye devam edebiliyor, bunun neticesinde bebeklerinin en hassas oldukları dönemde ona ciddi zararlar verebiliyorlar.

Korunmasız şekilde ilişkiye giren ve bebek planlayan anne adayları, sağlıklı beslenme düzenine bu planlarını yaptıkları anda geçmeliler ve böylece bebeklerinin bu dış koşullardan etkilenme riskini en düşük hale getirmeliler. Aksi taktirde alınacak olan önlemler yeterli olmayabilir ve bebek daha en başından doğum kusurlarına mahkum edilmiş olur. Elbette anne adayının huzurlu bir yaşam sürmesi, fiziksel anlamda fit olması ve düzenli bir yaşama sahip olması da karnındaki henüz embriyo boyutundaki bebeğin ilk gelişiminin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.

6. Hafta Gebelikte Annenin Sağlığı

Gebeliğin bu döneminde anne adaylarının bazılarında çok ciddi fiziksel değişimler meydana gelebilir ve rahatsızlıklar artış gösterirken, bazılarında hiç bir belirtinin bile ortaya çıkmaması mümkün. Dolayısıyla hormonal ve fiziksel değişimlere karşı olan direnç genellikle belirleyici olmaktadır.

Bu dönemde mide sorunları annelerin çekecekleri en büyük sorunlardan birisi olacaktır çünkü rahim büyümektedir ve büyüdükçe bağırsakların yanında diğer iç organları da sıkıştırmaktadır. Bu sıkışma ise maalesef mideden yemek borusuna madde kaçmasına sebep olarak mide asitlerinin daha yukarı bölgeleri yakmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla kadınların bu dönemde fazla yemekten kaçınmaları, aşırı yağlı ve baharatlı yemek tüketmemeleri, yemekten hemen sonra yatmamaları yerinde olacaktır. Bunlara dikkat edilirse mide yanması sorununun önü büyük ihtimalle alınabilmektedir.

Bağırsaklara olan baskının yarattığı bir diğer sonuç ise ciddi bir kabızlıktır ve bu kabızlık bütün gebelik süresince devam edebilmektedir. Hem hormonal değişimler hem fiziksel baskının yarattığı bu kabızlığa karşı ilaç kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza başvurmalı, kendi kendinize müshil gibi ilaçları tüketmekten kaçınmalısınız. Ayrıca kabız olarak dışkıyı zorla çıkartmaya çalışmak uzun vadede basura neden olabilir ve bu defa ikinci bir fiziksel rahatsızlık ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

6. Hafta Gebelikte Doktor Kontrolleri

6. haftada olan gebeliğinizde doktorunuzla olan görüşmeniz muhtemelen ilk doktor kontrolünüz olacaktır ve bu nedenle hem doğru bir doktor seçimi gerçekleştirmeniz hem de doktorunuza karşı dürüst ve açık olmanız çok önemli. Çünkü gebeliğinizin gidişatı boyunca doktorunuz sizinle ilgilenecektir ve gebeliğin doğru değerlendirilebilmesi için elinde tüm kritik bilgilerin bulunması gerekmektedir.

Dolayısıyla ilk muayenenizde doktorunuz genel sağlık durumunuz hakkında sorular soracaktır ve bunun yanında geçmiş gebelikler mevcutsa onlarda yaşadığınız sorun ve problemlere dair de gerekli bilgilendirmeleri yapmalı, kullandığınız ilaçlara dair ona bildirimde bulunmalısınız. Bu muayenede jinekolojik değerlendirme ve genital organ değerlendirmesi yapılmaktadır ve başka rahatsızlıklarınız varsa ilgili branşın uzmanı ile doğum uzmanınız arasında bir iletişim de sağlanmalıdır.

İlk doktor kontrolünüzde tam kan sayımınız, kan grubu değerlendirmeniz, kan uyuşmazlığı testiniz, idrar tetkikiniz, TSH değerleriniz, kızamıkçık testiniz ve Hepatit testlerinin bir kısmı uygulanmaktadır. Ayrıca gerekli görüldüğünde daha fazla test de doktorunuz tarafından talep edilebilir.

6. Hafta Gebelikte Babanın Rolü

Bebeği taşıyanlar annelerdir ancak babaların da gebelik süresince bazı önemli görevleri mevcuttur. Zira gebeliğin başlarında her ne kadar anne adaylarının fiziksel anlamda bir engelleri bulunmasa da, ilerleyen haftalarda artan ağırlık ve bebeğin daha da fazlalaşan talepleri neticesinde annenin hareketliliği ve enerji düzeyi biraz düşüş gösterecektir.

Ayrıca anne adayının yaşadığı hormonal ve fiziksel değişimler, beraberlerinde duygusal değişimleri de getireceklerdir ve eşler kadınların rahat ederek bebeklerini huzurlu bir şekilde taşımaları için ellerinden geleni yapmalılar. Unutmayın ki annenin fiziksel olduğu kadar ruhsal anlamda da sağlıklı bir durumda olması, bebeğin en iyi şekilde gelişimi için gereklidir ve düşük riski gibi riskler de ruh durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedirler.

6. Hafta Gebelikte Sorunlara Karşı Gelebilmek

Anne adaylarının sahip olabileceği rahatsızlıklarda metanetlerini korumaları ve doğum uzmanları ile iyi bir iletişim içerisinde olmaları onları ve bebeklerini pek çok potansiyel tehlikeden koruyacaktır. Bu nedenle beklenmedik bir durum ortaya çıktığında telaş edilmemeli, hemen doktora ulaşılmalı ve size destek olabilecek önemli kişileri de bilgilendirmelisiniz. Bu sayede hamilelik süresince oluşabilen pek çok komplikasyon henüz ciddi bir tehdit oluşturmada egale edilebilmekte ve gerekli tedavi prosedürleri uygulanabilmektedir.

6. haftada anne adayının büyük yanlışlar yapmaması halinde olumsuz bir gidişatla karşılaşmak da çok mümkün değildir ancak ilk haftalarda düşük riskinin daha yüksek olması nedeniyle dikkatli olunmalı.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.