8. hafta gebelik, bebeğin en hızlı gelişim gösterdiği dönemlerden birisi ve bu nedenle anne adaylarının bir hayli heyecanlı olmaları çok normal. Bebekte yaşanan bu hızlı değişimlerden dolayı pek çok anne adayında bulantı, yorgunluk, uykusuzluk gibi bazı yan etkiler de ortaya çıkabiliyor çünkü onun artan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için annenin de bedeni ciddi bir fiziksel ve hormonal değişim içerisinde. Bu değişim süreci bir süre daha devam edecek ve dolayısıyla zaman zaman biraz sabırlı olmak gerekiyor.

Pek çok anne adayı maalesef ilk gebeliğinde yaşadığı deneyimlerden biraz korkuyor ve bebeğinde bir sorun olduğunu sanıyor. Halbuki çok belirgin bir kramp, ağrı, acı yahut kanama olmadıkça vücutta görülen diğer belirtiler yaşanan değişimlerden kaynaklanıyorlar. Artık bebeğin beslenmesi tamamen annenin dolaşım sistemi üzerinden sağlanıyor ve atıklar da yine bu sistem vasıtasıyla vücut dışına atılıyorlar.

8. hafta gebelik ve onun hakkında dikkat edilmesi gereken bilgilere kısaca bir değinelim.

8. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu

8. haftaya gelindiğinde bebeğiniz artık 10 ila 13 milimetre boyuta gelmiş demektir ve bu tam anlamıyla 1 santimetreden daha uzun olduğu anlamına gelir. Hatta ağırlığı da artık bir gramı geçti ve bu sayede biraz daha bizlere benzemeye başladı diyebiliriz.

8. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi 

Gelişim süreci beyin başta olmak üzere hızlı bir şekilde ilerliyor ve karaciğer ile dalak gibi organları da oluşmak üzere. Hatta ellerinin ve ayaklarının tam anlamıyla olmasa da büyük oranda oluştukları da yine 8. haftada gözlenebiliyor. Bu dönemde henüz kemikler tam anlamıyla sertleşmediler ancak kıkırdak dokular ve kemiklerin ilk belirtileri de yavaştan ortaya çıkıyorlar. Damak, ağız boşluğu ve kulak kepçesi gibi bazı bölümler de 8. haftada artık oluşmaya başlıyor.

Bu dönemde bebeği henüz sıradan ultrason gibi yöntemlerle tespit etmek pek mümkün değil ve bu nedenle doktorunuz da size bebeğinizi görebileceğinizi söylemekten kaçınacaktır. Zaten 8. haftada bebeğin herhangi bir hareketi de bulunmadığı için görebilecekleriniz oldukça sınırlı olacaktır ve bu yüzden gelecek haftaları beklemenizde fayda var.

8. Hafta Gebelikte anne adayına tavsiyeler

8. haftada artık anne adaylarının bedenlerinde bazı ciddi değişimler de ortaya çıkmaya başladı. Oldukça hızlı değişen ve yükselen hormon değerlerinden dolayı göğüslerde büyüme ortaya çıkar ve bunun yanında meme ucu da biraz daha genişleme gösterir. Bebek doğduğunda göğüsleriniz süt vermeye hazır olmalılar ve bu yüzden meme dokularınız hormonların etkisiyle büyüyerek kendilerini bu sıkı üretim sürecine hazırlıyorlar.

Bazı anne adayları bu dönemde karınlarının büyüdüğünü iddia edebiliyorlar ancak henüz 1 cm boyutundaki bebeğin rahminizin büyümesini sağlama gibi bir imkanı yok. Dolayısıyla en azından bir iki aya kadar karnınızda herhangi bir dikkat çekici büyüme görmeniz imkansız. Lakin rahim yapısında ortaya çıkan bazı değişimlerin bu dönemde bağırsaklara baskı uygulaması, bir gerginlik hissi verebiliyor ve bağırsaklardaki gazlardan kaynaklı şişkinlikler de ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla karındaki şişlikleri rahim ve bebekten kaynaklı olarak değerlendirmemek lazım.

8. haftada bulantılar ve yorgunluk belirtileri artık azalmaya başlar ancak bazı anne adaylarında bu şikayetler bir kaç hafta daha devam edebilir. Özellikle gece uykusunda deliksiz bir uyku çekemeyenler bu yorgunluğu daha fazla yaşayacaklardır ancak her gün en azından yirmi dakika sürecek sakin yürüyüşlere çıkmak, kan dolaşımınızı hızlandırarak yorgunluğun etkilerini hissetmenize engel olacaktır. Ayrıca bu dönemde çok sık idrara çıktığınızı düşünüp su içmeyi bırakmayın çünkü su hamilelik döneminde sizin için çok daha önemli olacak. Sık idrara çıkmak ise sürecin doğal bir parçası.