Organik elma sirkesi her gün sağlığım için kullandığım favori ürünlerimden biri… Bir diğeri de hindistancevizi yağı. Kişisel olarak enerji verdiği ve sindirim sistemine yardımcı olduğu için kullansam da bunların dışında onlarca faydası var. Ayrıca elma sirkesini, saçlarıma bakım yapmak, dişlerimi beyazlatmak ve ev temizlemek için de kullanıyorum.

Elma Sirkesinin Yararları

Yeni araştırmalar, elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olduğunu, kan basıncını düşürdüğünü, reflü ve şeker hastalığına iyi geldiğini açıklıyor.

Bu faydaları sağlamasının nedeni içeriğindeki asetik asit, potasyum, magnezyum, probiyotikler ve güçlü enzimlerden kaynaklanıyor.

Asetik asitin kötü bakterileri yok etme özelliği vardır ve aynı zamanda iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Doğal bir antibiyotik rolü oynar ve cilde, sindirime, bağışıklık sistemine sayısız faydası vardır.

Ek olarak, elma sirkesi güçlü bir polifenol kaynağıdır. Araştırmalar kardiyovasküler hastalıkların, kanserin, osteoporozun, diyabetin ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinde polifenollerin rolü olduğunu savunuyor.

Her gün elma sirkesi kullanmanız için 20 neden !

1.Detoks

Filtrelenmemiş elma sirkesi vücudunuzun temizlenmesine yardımcı olabilir. Vücudunuzun pH’sının dengelenmesine yardımcı olur ve kardiyovasküler stimülasyonu, bağırsak motilitesini ve lenfatik drenajı uyarır. Bu nedenle, detoks suyu hazırlanırken en önemli malzemelerden biridir.

2. Doğal Saç Kremi

Elma sirkesi doğal bir saç kremi olarak kullanılabilir ve saçlarınızı parlaklaştırır! Eski bir şampuan şişesini alın ve 1 çorba kaşığı organik elma sirkesi ve 1 su bardağı su ile doldurun. En iyi sonuç için haftada üç kez şampuan yaptıktan sonra saçınıza dökün. Merak etmeyin kokusu uçup gidiyor!

3. Doğal Diş Beyazlatıcı

Elma sirkesi doğal bir diş beyazlatıcısı olarak kullanıyor. Parmağınızla elma sirkesini dişlerinizde 1 dakika boyunca ovalayın ardından ağzınızı suyla yıkayın. Elma sirkesinin pH’si, dişlerinizdeki lekeleri azaltabilir.

4. Reflü ve Mide Ekşimesinde Yardımcı

Asit reflüsü ve mide ekşimesinin başlıca nedenlerinden birisi dengesiz bir mide pH’sı ve probiyotik eksikliğidir. Elma sirkesi hem probiyotik kaynağıdır hem de pH’ı düzenler. Bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ilave edin ve yemeklerden beş dakika önce için.

5. Candida (Maya) ‘yı Öldürebilir ve Probiyotikleri Artırabilir

Dünyadaki milyonlarca insan candida ile mücadele ediyor. Kötü nefes, halsizlik ve sindirim sorunları gibi birçok sıkıntıya neden olabiliyor. Elma sirkesi candida’yı öldürmeye yarayan bir tür asit içeriyor ve aynı zamanda yararlı probiyotikleri arttırıyor.  Beslenmenizden şekeri çıkarın ve bir günde üç kez  1 yemek kaşığı  elma sirkesi tüketin.

6. Vücudunuzun pH’ını Düzenler

Elma sirkesi aslında asidik olmasına rağmen, vücudumuzda alkalin etki oluşturan asetik asit içeriyor. Vücudunuzun dengelenmesi pH, kanser gibi kronik hastalık riskinizi azaltabilir ve enerjinizi önemli ölçüde artırabilir.

7. Kilo Kaybını ve Metabolizmayı Destekler

Yayınlanan bir araştırma, elma sirkesi tüketiminin kilo vermeyi teşvik ettiğini açıkladı. Bunun çeşitli nedenleri var, öncelikle elma sirkesi içmek şeker isteğini azaltır. Bir başka araştırmada elma sirkesinde bulunan asetik asit takviyesinin i farelerde vücut yağını yüzde 10 azalttığı keşfedildi. Amerikan Diyetetik Derneği tarafından 2005 yılında yapılan bir araştırmada, sirke tüketen kişilerin gün sonunda 200 ila 275 daha az kalori aldığını keşfetti.

8. Ev Temizliği

Elma sirkesinin anti bakteriyel özelliği ve dengeli pH’ı onu mükemmel bir ev temizleme ürünü haline getiriyor. Kullanacağınız zaman yarısı kadar su koymayı ihmal etmeyin.

9. Güneş Yanıkları

En sevdiğim özelliklerinden biri de elma sirkesinin güneş yanıklarını rahatlatması. Hindistancevizi yağı,lavanta yağı ve elma sirkesini küvete koyun ve ılık bir banyo yapın.

10. Kan Şekerini Dengeler ve Şeker Hastalığına İyi Gelir

Araştırmalar, elma sirkesinde bulunan asetik asitin kan şekerini dengeleyebileceğini ve insülin hassasiyetini iyileştirebileceğini kanıtladı. Salatalarda organik elma sirkesi kullanmayı deneyin veya yemeklerden önce 1 çorba kaşığı için.

11. Zehirli Sarmaşık Tedavisi

Organik elma sirkesi şişme ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan potasyum içerir, zehirli sarmaşıkla temas edildiğinde zehirlenmiş cildi rahatlatmaya yardımcı olur.

12. Evcil Hayvanlarınızda Pireyi Yok Eder

Evcil hayvanlarınızı elma sirkeli su ile temizleyebilirsiniz. Birkaç hafta boyunca günde bir kez bu işlemi tekrar etmelisiniz.

13. Küçük Tansiyon

2009’da yapılan 12 haftalık bir çalışmada, elma sirkesi tüketiminin trigliseridleri ve kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü bulunmuştur.

14.Mevsimsel Alerjileriyle Mücadele

Elma sirkesinin inanılmaz şekilde işe yaradığı bir başka konu da alerjilerdir. Elma sirkesi vücudunuzdaki mukozenin parçalanmasına yardımcı olur ve lenfatik drenajı destekler. Büyük bir bardak suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin ve günde üç kez için.

15. Mantar

Elma sirkesinde bulunan anti-bakteriyel bileşikler, cilt ve ayak tırnağındaki mantarlar için mükemmel bir tedavi oluşturur. Yalnızca mantarlı bölgeye iki kez sürün. Ayrıca, hindistancevizi yağı ve kekik yağından oluşan bir karışımın kullanılması, mantarlardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

16. Egzama ve Akne için Cilt Toneri

Elma sirkesinin pH’si cilt sorunlarına iyi gelir ve toner etkisi yapar. Sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz, tedaviyi desteklemek için ardından hindistancevizi yağı sürebilirsiniz.

17. Varis

Elma sirkesi, damarlarda dolaşımı hızlandırır ve anti-inflamatuar etkisinden dolayı varisli damarlar için mükemmeldir. Elma sirkesini cadı fındığı ile birleştirin ve varisli damarları dairesel hareketlerle ovun; iki hafta içinde iyileşme göreceksiniz.

18. Doğal Deodorant

Kötü bakteri ve maya vücut kokusunun en önemli nedenlerindendir. Koltuk altının nemlenmesi bakteriler için yuvaya dönüşmesi demektir. Bölgeye elma sirkesi sürmeniz bu bakterileri ve mayayı öldürür ve kokuları nötralize eder.

19. Soğuk Algınlığı ve Boğaz Ağrısı

Elma sirkesi, soğuk algınlığını ve boğaz ağrısını hızlı bir şekilde iyileştirmek için en iyi çaredir! Elma sirkesi vitaminler ve probiyotik artırıcı asetik asit içerdiğinden harika bir doğal tedavi sunar. Bir bardak suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin ve günde üç kez alın.

20. Siğiller

Elma sirkesini siğil üzerine topik olarak yerleştirin ve bir bandaj ile örtün. Geceleyin sabahleyin kaldırın. Bir hafta içinde sonuç görebilirsiniz, ancak daha uzun sürebilir.