Daha fit görünmek, daha sağlıklı olmak ve psikolojik olarak biraz daha iyi hissetmek için spor yapıyoruz. Genç, yaşlı pek çoğumuz yaşamının bir döneminde mutlaka bir spor dalına merak salmış, kısa süreli de olsa spor yapmıştır. Başlarda motivasyonumuz gayet yüksek olsa da, ilerleyen zamanlarda çoğumuz bu “spor aşkından” kopuyoruz. Bence spor motivasyonunuzu, kendinizi daha “iyi” hissedebilmeniz için spor kıyafet seçiminin de çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Evet, hangi sporla uğraştığınıza, mevsime, vücut yapınıza göre değişen spor kıyafeti seçimleri spora devam etme arzunuzda önem taşıyor. Bu sebeple de sizlere spor giysisi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Ayakkabı seçimine gerekli özeni gösterin!

Spor yaparken genellikle vücudumuzun bütün yükü ayaklar üzerindedir. Biz sadece yürürken ayaklarımız, ağırlığımızın 2 katı kadar kiloyu üzerinde taşıyor, koşarken ise ağırlığımızın tam 7 katını taşımak durumunda kalıyor. Sporda göstereceğimiz eforu da çoğunlukla ayaklarımızdan alacağımız güç ve dolayısıyla ayaklarımızın ne kadar konforlu olduğu belirler. Aslında herkesin ayak yapısı ve basma şekli birbirinden farklıdır ve bu sebeple de başkasının çok rahat ettiği ayakkabı sizin için acılı bir tecrübe olabilir. Hal böyle olunca da spor ayakkabısı seçerken arkadaşınızdan gördüğünüz, moda dergilerindeki, internetteki “şık ve rahat” başlığı altında toplanan ayakkabılar pek de size göre olmayabilir.

Sporda kullanacağınız ayakkabının ayağınıza tam olarak oturuyor olması, sizi yaralanma riskinden koruması ve ayak sağlığınızı desteklemesi gerekiyor. Bu bakımdan spor ayakkabısı seçerken yapacağınız spor türüne, ayakkabının bileklerinizi ve ayağınızı doğru kavrama durumuna dikkat edin.

Ayaklarımızda tam 26 tane kemik ve bu kemikleri destekleyen eklem ve bağlar bulunuyor. Bunlardan her biri bizim tüm vücut sağlığımız için çok önemlidir. Eğer spor ayakkabımız bu kemikleri, eklem ve kasları desteklemezse anatomimiz de bozulacağı için bırakın spor yapmayı günlük rutin hareketler bile bize zor gelebilir. Bu bakımdan spor ayakkabısı seçerken;

Yaptığınız spora uygun ayakkabı seçin, koşu veya iç mekan fitness hepsine uygun üretilmiş ayakkabılar var. Mesela training yani egzersiz kategorisinde içe mekan veya dış mekan için bile ayrışmış seçenekler mevcut. Mevsime göre güncellen bu ürünler benim sevdiğim Adidas, nike, newbalance ve under armour gibi markalardan seçmenizi öneririm. Bunun dışında koşuda aisics, puma gibi markalar da var ancak ben yine hep bildiğiniz marka diyorum. Nike iç mekan, dış mekan egzersiz veya koşu gibi ayrışmış ürünlerde oldukça geniş bir skala sunuyor. İç mekanda egzersiz yaparken Flyknit serisini beğeniyorum. Flyknit özel incecik dokuması ile ayağınızda yokmuşçasına egzersiz yapmanızı sağlıyor. Ayrıca Adidasın Stella Mc Cartney işbirliğinin harika ürünlerinden Aleki ayakkabı dış mekan koşuda eşsiz bir deneyim sunabilir.

https://shop.adidas.com.tr/aleki-x-ayakkabi_81663?d=8343

Düz taban, normal taban ve çukur taban olmak üzere üç tip ayak vardır. Siz de ayak tipinizi öğrenin ve ona uygun spor ayakkabısı seçin. Size özel ayak ölçümleri yaptıktan sonra uygun ayakkabı seçmenizi sağlayan mağazalar var. Sportsoul veya Outrunners mağazalarına gidip, taban testinizi yaptıktan sonra satış elemanları size uygun ayakkabı vereceklerdir.
Belli bir yaşa ulaştıktan sonra ayak numarasının değişmediği düşünülür. Ancak bu çok da doğru değildir. Zira kilo alıp verme, kemik erimesi, küçülmesi gibi daha pek çok sebepten dolayı ayakların boyutları zaman içinde değişebiliyor. Bu bakımdanBöyle eski ve ciddi kelimeler yerine Bu yüzden ekleyelim. Her 1 senede r 6 ayda bir ayak numaranızı ölçtürüp ayağınızdan 1 ya da yarım numara büyük veya küçük değil, tam da ayağınıza göre ayakkabı alabilirsiniz. Koşu için ise durum farklı koşu için her zaman 1 numara büyük ayakkabı almalısınız.
Tüm günün yorgunluğu sonrasında akşamları ayaklarınızın şiştiğini fark edersiniz. İşte o anlar aslında spor ayakkabısı almak için en uygun zamanlardır. Zira siz spor yaparken de ayaklarınız öyle şişecek, o anlarda ayağınızın rahat edeceği bir ayakkabınız olmalı.

Sporda hangi çorapları giyecekseniz, ayakkabı alırken de o çoraplarla ayakkabı deneyin. Çünkü çorapların kalınlığı ve dokusu yanıltıcı olabiliyor.

Spor ayakkabısının rengine, modeline, ne kadar trend olduğuna bakmayın. Spor esnasında önemli olan ayak sağlığınızı koruması, rahat hissetmeniz, önünün esnek, arkasının ise topuğunuzun içe ve dışa kaymasını önleyecek şekilde olmasıdır.

Spor ayakkabınızın önü kesinlikle esnek, arkası ve ortası ise sabit olsun. Yapacağınız spora göre altı düz veya kavisli, ayakkabınızın tabanı ağır veya esnek olacaktır. Koşu için her zaman tabanı detekleyen tam tabanlık ve bileği kavrayan ürünleri tercih ederken, salonda crossfit yapıyosanız bambaşka bir ayakkabı ihtiyacınız olacaktır. Mesela Underarmour’un TRX ile beraber ürettiği SpeedForm Amp Antrenman Ayakkabısı gibi http://www.underarmour.com.tr/tr-tr/erkek-ua-%2B-trx-speedform-amp-antrenman-ayakkabısı-/1274403.html?dwvar_1274403_color=001 Bunun için ayakkabının önünde parmaklarınızla arada 1 santimetrelik bir boşluk olmasına dikkat edin. Bu sayede parmak uçlarınızın üzerinde yükselebilir, çok rahat hareket edersiniz. Size pek çok seçenek sunacak, hem de bilgilenmenizi sağlayacak

Spor ayakkabısında lütfen en ucuzunu, değil kalitelisini alın. Hem ucuz hem de kaliteli bir spor ayakkabısı bulma ihtimalinizi çok düşük. Zira çok kaliteli malzemelerin kullanıldığı, ayak yapısını destekleyen spor ayakkabılarının fiyat aralığı aslında o kadar da geniş değil! Etkili, doğru, konforlu ve başarılı bir spor saati için orijinallerden şaşmayın.

Düzenli olarak spor yapıyorsanız, ayakkabılarınız en geç 1 yıl içinde aşınacak, deforme olacaktır. Bu şekilde spor yapmaya devam ederseniz ayağınızın konforundan ödün vermiş olacağınız, sakatlanmalar yaşayabileceğiniz için 6 ayda ya da yılda bir spor ayakkabılarınızı yenileyin.

Spor yapacağınız zemine uygun ayakkabı seçmeniz önemlidir. Bir basket ya da futbol sahası, spor merkezindeki koşu bandı ya da parktaki yürüyüş alanı için farklı spor tabanlara sahip spor ayakkabılar seçmek konforunuzu artıracaktır.

Ayakkabınızın üretildiği malzemenin dokusu, kesinlikle ayaklarınızın nefes almasına izin verecek şekilde olmalıdır. Aksi halde ayak terler, rahatsız olursunuz, spor sizin için yeterince iyi bir deneyim olmayabilir.

Spor ayakkabısının tabanı çok hafif ve aynı zamanda bir o kadar da dayanıklı olmalıdır. Bu sayede dışarıdan gelebilecek darbelere karşı koymak mümkün olur.

Spor giysileriniz içinde vücudunuz rahat etmeli!

Hangi sporu yaparsak yapalım vücudumuzda pek çok organ çok farklı hareketler yapıyor. Bu bakımdan spor yaparken tüm vücudumuz terliyor, kıyafetler üzerimize yapışıyor. Hal böyle olunca da terimizin hızlıca kurumasına olanak veren dokuda ve kalitede spor giysileri seçmekte fayda var.

Spor yaparken terlemek çok normal, ancak kıyafetlerimizin üretildiği maddeler hava alır türden olursa o kadar çok terlemeyiz. Nefes almaya olanak veren kıyafetler sayesinde vücudumuzun ısı dengesi de korunabilir. Vücut ısımız çok fazla arttığında kalbimiz çok daha fazla kan pompalar ve biz kısa sürede yoruluruz. Bu bakımdan spor performansımızın yüksek olması da bir bakıma giydiğimiz kıyafetin hava alabilmesine bağlıdır.

Özellikle de spor için özel olarak üretilmiş yepyeni hava alan kumaşlar ve materayalden üretilmiş ürünleri seçmelisiniz.

Yepyeni teknolojilerle üretilen hava alan ürünler var. Bunlardan en sevdiğim Nike Dri-Fit ürünleri, terletmeyen hava alan bu ürünler koşuda veya antremanta ürünün ıslak kalmadan antremanınıza devam etmenizi sağlıyor, terleseniz bile üşütmeden hızla kuruyor.

Çok bol ya da ekstra dar olamaması, rahat edilebilecek formda olması (bol paça eşofmanlar ayakların ve bacakların hareket kabiliyetini kısıtlar. Vücuda çok fazla yapışan, sıkan kıyafetler ise hem daha çok terletir hem de kan dolaşımını yavaşlatır)

Spor yapılacak mekana uygun kıyafetler seçilmesi (iç mekanlarda daha ince ve hafif kıyafetler, dış mekanlarda rüzgar, yağmur gibi olumsuz hava koşullarından koruyacak kıyafetler, koşu bandında ise teri hızlı bir şekilde çeken, vücudun nefes almasına izin veren kıyafetler)

Evde rahat etmek için giydiğiniz eşofmanlar, tişörtler yerine spora özel ve uygun kıyafetlerin seçilmesi (evde kanepeye uzanıp televizyon izlediğiniz kıyafetler sizin spora motive olmanıza engel olabilir, daha çabuk yorulabilirsiniz)

Spora giderken mutlaka spora uygun üretilmiş iç çamaşırları seçmelisiniz. Spor için alacağınız tişörtten, tayttan daha önemli olan şey iç çamaşırıdır. Kadınsanız göğüs ölçünüze uygun balensiz, sporcu sütyeni giymeniz önemlidir. Yapacağınız antremana göre ayrıca teri emen, vücudunuzu sıkmayan, çok da bol olmayan iç çamaşırlarının seçilmesi önemlidir.

Sporcu sütyenlerinde ise yapacağınız egzersize göre göğüslerinizi desteklemeniz önemli. Uzun koşu sert antremanda yüksek destekli bir sütyen kullanmalı, orta destek isteyen sporlada ise yine buna uygun elastik, uygun materyalden üretilmiş sporcu sütyeni kullanmalısınız. Mesela Nike ürünleri bu sebeple beğeniyorum.

 

Yine adidasta güzel sporcu sütyenleri var. https://shop.adidas.com.tr/kadin-sporcu-sutyeni

Sizde linkleri inceleyip ihtiyacınıza uygun ürünü alabilirsiniz, evet belki size ilk başta pahalı gelecek ancak bunu bir yatırım olarak düşünün. Spor malzemelerinize iyi yatırım yapın ki spor keyfiniz ve performansınız artsın.