Boyun tutulması bazen bütün günümüzü mahvedebiliyor ve en yaygın olarak karşılaşılan kas ağrıları arasında yer alıyor. Temel sebepleri arasında ise hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kötü duruş, spor kaynaklı yaralanmalar, egzersiz sebepli sıkıntılar, tekrar eden hareketler, yorucu ev işleri ve rüzgar esintisinde kalmak bulunuyor. Lakin genellikle boyun kaslarının gereksiz yere aşırı kullanımı ve esnetilmesi sonucu ortaya çıkıyor.
Boyundaki ağrılar genellikle omurilikten yola çıkarlar ve sinir uyaranlarındaki büyük olasılıkla geçici değişimlerden kaynaklanırlar. Boyun sertleşmeye, tutulmaya çok eğilimli bir bölgedir çünkü sürekli olarak hareket eder ve bütün gün boyunca başı desteklemek zorundadır.
Boyun tutulmasının şiddeti kişiye ve ağrının sebebine göre oldukça değişkenlik gösterebiliyor. Bazıları sadece hafif, kısa süreli ağrılar ile uğraşırken, bazılarında normal hayatı bile sekteye uğratabilecek sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Siz de fark edeceksiniz ki, boyun tutulmasının pek çok sebebi duruşunuzu değiştirmeniz, stresi azaltmanız ve doğru konumda uyumak ile ortadan kalkacaktır.

Boyun Tutulması İçin 5 Doğal Çözüm

Boyun tutulmasından ilaçlar veya ciddi bir müdahale olmadan kurtulma şansınız oldukça fazla. Genel olarak, bir hafta boyunca ortadan kalkmayan tutulmalar için bir tıbbi destek almanız öneriliyor çünkü bazen hastalıklar, enfeksiyonlar dolayısıyla da boyun tutulması ortaya çıkabiliyor.

Kiropraktik Bakım Duruşunuzu Düzeltebilir

Kiropraktörler, boyun ağrısının çözümünü omurlarınızın eğimini ölçerek ve gerekli düzeltmeleri yaparak çözebiliyorlar. Bunun yanında size çeşitli duruş egzersizleri yaptırarak ağrıların önüne geçmenizi de sağlayabiliyorlar. Kiropraktörler dikkatlerini genellikle omurganıza veriyorlar ve omurganın düzgün duruşunun kas gerilimini ve ağrıları engelleyeceğini biliyorlar.

Yapılan araştırmalar, kafanızın orijinal ağırlık merkezinden her bir kaç santim uzaklaşmasında, boyna fazladan bir kaç kilo yük bindiğini gösteriyorlar. Kiropraktörler bu nedenle boynun doğru duruşu, baş ve omuzların hizası gibi konularda önerilerde bulunuyorlar ve böylece ağrıları önlüyorlar.

Egzersizler

Düzenli egzersiz yapmak stres hormonlarını kontrol altında tutmak, kas gücünü arttırmak, ödemi azaltmak ve vücut ağırlığınızı korurken daha iyi uyumanıza da yardımcı olmak konusunda hayli etkili. Dolayısıyla egzersizin faydaları yaralanma ve ağrılara karşı da bir hayli etkili olmalarını sağlıyor.
Hareketsizlik boyunda civarındaki kasların zayıflamasına sebep olmaktadır ancak fiziksel hareketlilik hem yumuşak dokulara oksijen ve besin gitmesini kolaylaştırmakta, hem de dokuların iyileşmesini hızlandırmaktadır. Fakat egzersizlerinizi yaparken aşırı hareketlerden kaçınarak dokuların zarar görmesine de engel olmalısınız. Eğer geçmişte boyun yaralanmaları geçirdiyseniz egzersiz konusunda önce doktorunuza danışmalısınız.

Doğru Uyku

Sadece egzersiz tabii ki yeterli değil. Doğru bir şekilde uyumak da boyun kaslarınızın kendilerini tamir edebilmeleri için gerekli. Yetişkinler için bu süre 7 ila 9 saat aralığında belirlenmiş durumda.
Uykunun miktarı kadar uyku duruşunuz da çok önemli. Doktorlar boyun problemlerini önleyebilmek için yana doğru yatarak uyumanın önemini belirtiyorlar. Sırtüstü uyumak isteyenler ise dizlerinin altına birer kastık koyarak biraz daha kıvrımlı bir duruş gerçekleştirmeliler. Yan yatarak uyumanın omurgayı en doğru hizada tuttuğu biliniyor ancak çok aşırı kıvrılmalara da engel olmalısınız.

Anti-Enflamatuar Bir Beslenme Düzeni

Yüksek düzeyde enflamasyon, maalesef kasları ağrı ve yaralanmalara açık hale getirir, kemik ve eklemleri zayıflatır, iyileşmeyi zorlaştırır.
Bunun için besinler bakımından zengin, antioksidan gıdaları tercih etmelisiniz. Ayrıca şeker, işlenmiş et gibi boş kalori veren değersiz gıdaları almaktan kaçınmalı, alkole ve abur cuburlara da bir ara vermelisiniz.

Strese Karşı Koyun

Aşırı stres maalesef boyun çevresinde, omuzlarda ve başta gerilim yaratarak ağrılara sebep olur ve bu ağrılar daha fazla stres yaratarak döngünün daha da zorlaşmasına sebep olur.

Boynunuz ağrımaya başladıktan sonra 72 saat içerisinde ona tülbente sarılı buz parçaları uygulayın ve ardından çok hafif boyun egzersizleri yapın.

Dilerseniz profesyonel masörlerden, akupunktur uzmanlarından destek alabilir, boynunuza destek için doğal öz yağların kas gevşetici etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Boyun bölgesinde ısınma hareketleri yapmak, masaj yapmak kasları gevşetecek, dokuları rahatlatacak, kan akışını arttıracak ve endorfin gibi doğal ağrı kesicilerin salgılanmasını sağlayacaktır.