Öfke nedir?

Öfke, mutlu olmak ve nefret etmek kadar normal ve insani bir duygudur. Gündelik hayatımızda bir çok şeye öfkelenebiliyoruz. Kimi zaman ortada bir sebep yokken öfkemiz yüzünden büyük sıkıntılar yaşayabiliyoruz.

Yaşadığımız şehir, bankadaki kuyruk, çevremizdeki insanlar, adaletsiz davranan patronlar, trafik gibi bir çok etken bizi öfkelendirebilir.
Çoğumuz bu durumlar karşısında tepkimizi kontrolsüz biçimde gösteririz. Ya bağırıp çağırır ya kavga eder ya da etrafı kırıp dökeriz. Olaylar karşısında böyle tepkiler veriyorsak iş hayatımız ve sosyal ilişkilerimiz olumsuz etkilenir. Verdiğimiz ani ve kontrolsüz tepkiler hayatımızı yıkıma uğratabilir.

Bizi öfkelendiren yaşadığımız olayın kendisi değildir. Yaşadığımız olayı nasıl algılıyoruz ve nasıl yorumluyoruz? Her insanın hayatında mevcut olaylar karşısında verdiği tepkiler birbirinden farklıdır.

Düşünce, duygu ve davranışlarımız arasında oldukça güçlü bir etkileşim söz konusudur. Kişi yaşadığı olayı algıladığı yönde belirli bir düşünceye varır. Bu düşünceye bağlı olarak hafif tepkilerden, karşı koyamadığı hiddete kadar giden duygu durumuna girer. Şimdi banka kuyruğunda sıra beklerken sonradan gelen birinin sizin önünüze geçtiğini düşünün. Aklınıza genel olarak banka müşterisinin bunu kasten yaptığı gelecek ve sinirlenmenize yol açacaktır. Bunun yerine derin bir nefes alarak olayı yeniden düşünmeniz sinirlerinize hakim olmanızı sağlayacaktır. Banka müşterisi sizi farketmemiş olabilir, dalgın olabilir. Dolayısıyla bu size karşı yöneltilmiş davranış değil bir hata olabilir. Bu şekilde düşündüğünüzde olayı tolere etmek ve çözüme ulaşmak çok kolay olacaktır.

Kontrolsüz biçimde yaşanan ve uygun biçimde ifade edilemeyen öfke duygusu sosyal ilişkileri bozduğu gibi çeşitli hastalıklara da neden olur. Mide rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, dolaşım sistemindeki problemler, depresyon, baş ağrıları ile hissedilen çeşitli rahatsızlıklar gibi birçok hastalığın ortaya çıkması ya da varolan hastalıkların kötüleşmesi için önemli bir sebeptir.

Öfkeyi kontrol etmenin püf noktaları

Sakin olmalısınız; öfkeli bir durumun sonuçlarını düşünmek öfkenizi yatıştırabilir.

Gerçeği yeniden değerlendirmelisiniz; sakin olup zaman kazandığınızda gerçeği yeniden değerlendirebileceksiniz. Yaşadığınız olay size karşı kasten yapılmış bir durum değil, diğer insanların hatalı davranışları olabilir.

Zihin kontrolü; ne hissettiğinize değil, nasıl düşündüğünüze odaklanın. Karşılaştığınız durumu anlamaya çalıştığınızda, kontrolü sağlamanız daha kolay olacaktır.

Bakış açınızı değiştirin; yaşadığınız olayı farklı yönleri ile düşünmek sizde yarattığı öfke duygusunu kontrol edebilmenizi sağlayacaktır.

Cümleye olumsuzluk ifade eden kelimelerle başlamayın; “hiçbir zaman”, “asla” gibi sözcüklerle başlayan cümleler öfkenizi pekiştirir ve size bir katkı sağlamaz.