Çağımızın en sık karşılaşılan ve aslında kalp krizi kadar çok can alan hastalığı obezite.
Modern toplum olmanın bazı gereklilikleri bize yeni ve tehlikeli hastalıklar getirdi elbette, bu hastalıkların başında obezite yer alıyor. Hepimiz çalışıyoruz, okuyoruz; bir yerlere yetişiyoruz, zamanla yarışıyor ve stresle baş etmeye çalışıyoruz, tüm bunlar olurken bedenimize yeterince iyi davranıyor muyuz?

Gündelik ihtiyaçları çabucak karşılamak zorunlu hale geldi. Yemek araları, güzel ve doyurucu bir öğünü huzur içinde ve sindire sindire yemek için yetmemeye başladı ve işler artıp da yemek molalarının süresi kısaldıkça daha hızlı tüketilebilen besinlere müptela olduk tabiri caizse. En özenli davranmamız gereken bedenimize giren protein miktarı azaldı, vitaminler yerine karbonhidratlar çoğaldı ve yağlanmaya, sağlıksız bireyler haline gelmeye başladık.

Kaçınılmaz son yakındı ve geliyorum diyordu aslında ama işimiz çoktu, bedenimizi göz ardı ettik. Vücut yağlanmaya başladı ve en önemlisi iç organlarımızın etrafını çevreleyen yağ miktarı arttı. Her organımız, içimizdeki her bir parça; vücut denilen inanılmaz makineyi çalıştırmak için gerekli ve feda edilemeyecek kadar değerli; tiroit bezleri, böbrekler, mide, bağırsaklar ve özellikle karaciğer. Kilo arttıkça bu organların işleyişinde arızalar çıkmaya başladı.

Karaciğer

Sağlığımız için hayati bir öneme sahip olan karaciğer, karın bölgesinde, karın boşluğunun sağ üst kısmında ve diyaframın alt kısmında yer alır. Vücuttaki zehirli maddelerin daha az zehirli hale getirilmesini sağlayan karaciğer aynı zamanda biyokimyasal sindirim ve protein sentezlenmesi için gerekli olan enzimlerin üretilmesi, glikojen depolanması, hormon üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi rolünü üstlenir. Karaciğer aynı zamanda safra sıvısının üretilmesini de sağlar. Safra sıvısı, yağ sindirimine yardımcı olan alkali bir bileşik sıvıdır.

Karaciğer yağlanması; alkol tüketiminin artışı, metabolizmal hastalıklar, obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon, insülin direnci, kalp damar hastalıkları, ürik asit yüksekliği sebebiyle görülebiliyor. Ancak en temel sebebi, kilo artışı ve yağlanmanın artması oluyor. Bel çevresi yağlı olan insanların çoğunda karaciğer yağlanması riski de artıyor. Ve vücudun yönetiminde bu denli söz sahibi olan bir organın yağlanıp, çalışmasının düzensizleşmesi tüm vücuda sinyal verdiriyor ve peşi sıra hastalıklar artmaya başlıyor.

Karaciğeri temizleyen besinler

Doğanın bize sunduğu her besin vücudumuz için bir şifa kaynağı, bunu hepimiz biliyoruz artık. Doğal kürlerin önemini tıp dünyası da kabul etti ve sağlık örgütleri hangi hastaların, nasıl ve ne ile besleneceği ile ilgili çeşitli öneriler barındıran listeler yayınlamaya başladı. Elbette karaciğer yağlanmasını azaltmak veya yağlanmasını önlemek için bazı besinleri düzenli olarak tüketmek büyük önem taşıyor. Karaciğer yağlanmasıyla doğal yollardan başa çıkmak için gerekli birkaç besin şöyle:

 

1.Sarımsak

Bu keskin kokulu beyaz mucizenin az bir miktarı vücudunuzun toksinleri boşaltmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerini aktive etme yeteneğine sahiptir. Sarımsak, yüksek miktarda allisin ve selenyum içerir, bu iki doğal madde karaciğer temizlenmesine yardımcı olur. Vücudu temizler ve en önemlisi doğal bir antibiyotiktir.

 

2.Yeşil Çay

Yeşil çay, artık herkesin bildiği gibi vücudumuz için tam bir şifa deposudur ve karaciğer fonksiyonlarına yardımcı olan kateşinler olarak bilinen bitki bazlı antioksidanlarla doludur.
Yeşil çay, herhangi bir diyet için lezzetli ve sağlıklı bir katkıdır. Yalnız unutmayın ki yeşil çayın yaprakları yani kendisi faydalıdır, yeşil çayın yapraklarını demleyerek günde iki bardak tüketebilirsiniz.

3.Greyfurt

Hem yüksek antioksidan içerir hem de muhteşem bir C vitamini deposudur. Greyfurt, portakal ve limon gibi narenciyeler, karaciğerin doğal temizleme kabiliyetini destekler. Herhangi bir mide rahatsızlığınız yoksa; kanserojen ve diğer toksinleri temizlemeye yardımcı olan karaciğerin, detoksifikasyon enzimlerinin üretimini artırmak için taze sıkılmış greyfurt suyunu tüketebilirsiniz.

4.Yeşil Yapraklı Sebzeler

Karaciğeri temizlemedeki en güçlü müttefiklerimizden biri olan yeşil yapraklı sebzeler; çiğ veya pişmiş olarak yenilebileceği gibi, bir blender yardımıyla suyunu elde edebilir ve gün içinde çantanızdan çıkarıp rahatlıkla tüketebilirsiniz. Klorofil açısından oldukça zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, çevresel toksinleri kan dolaşımından emer. Ağır metalleri, kimyasalları ve zirai ilaçları etkisiz hale getirme yetenekleri ile bu temizleyici gıdalar karaciğer için güçlü bir koruyucu kalkan görevi üstlenir.

5.Enginar

Enginar tam bir antioksidan bombası, özellikle de yaprakları. Enginarın içinde bulunan birçok madde, vücudumuzdaki toksinleri atmamıza yardımcı olur ve karaciğeri güçlendirir. Enginarın yaprakları, karaciğerin safrasını ve kimyasını düzeltiyor. Enginarı mevsiminde ve haşlayarak ya da zeytinyağlı olarak tüketmek karaciğeri olumlu yönde etkileyecektir.

6.Zerdeçal

Zerdeçal, karaciğerin en sevdiği baharattır. Tam bir detoks yardımcısı ve antioksidan kaynağıdır. Zerdeçal, kanserojen toksinlerini boşaltan enzimlere yardımcı olarak karaciğerin toksin arındırma ritüelini hızlandırmaya ve güçlendirmeye yardımcı olur. Her yemeğinizin içine bir tutam zerdeçal eklemeniz hem yemeğinizin lezzetini tahmin edemeyeceğiniz kadar artıracak hem de sizi her öğünde sağlıklı karaciğer bir adım daha yaklaştıracaktır.

7.Ceviz

İçinde yüksek miktarda amino asit olan ceviz, karaciğerin vücuttaki amonyağı temizlemesine yardımcı olur. Ceviz, glutatyon ve omega-3 yağ asitleri bakımından da yüksek değerler barındırır. Glutatyon çok güçlü bir antioksidandır ve karaciğer temizliğini desteklemektedir. Cevizin içeriğinden en verimli olarak faydalanmak için, yutmadan önce iyice çiğnediğinizden emin olun.

8.Zeytinyağı

Zeytin, kenevir ve keten tohumu gibi soğuk preslenmiş organik yağlar, aşırıya kaçmadan kullanıldığında karaciğer için mükemmeldir. Vücuttaki zararlı toksinleri emebilen bir lipid taban oluşturarak vücuda yardımcı olurlar.

9.Alternatif Tahıllar

Diyetiniz buğday unu veya diğer standart tahılları içeriyorsa, şimdi değişiklik yapma zamanı. Kinoa ve kara buğday gibi alternatif tahıllar yardımcı olabilir. Karaciğeriniz toksinler için vücudunuzun süzgecidir ve belli hassasiyetleriniz varsa, gluten içeren tahıllar vücudunuza pek de yararlı olmayacaktır. Yapılan bir çalışmada, glutene karşı hassasiyet gösteren kişilerde anormal karaciğer enzim testi sonuçları elde edildiği ortaya çıktı.

10.Avokado

Avokadonun içinde de cevizde olduğu gibi çok güçlü bir antioksidan olan glotatyon vardır. Ve toksin atımına, karaciğerin temizlik işlerini yürütmesine oldukça yardımcıdır. Ayrıca muhteşem besleyici bir meyvedir, kilo verirken de yardımcınız olabilir. Diyetlerinizde, ara öğünlerinizde avokadoya mutlak yer vermelisiniz.