Roma İmparatorluğu döneminde, solunum sıkıntılarından tutun da histeriye kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir bitki vardı.

Bugünlerde, bu madde hala modern bitkisel tedavilerde histeriyi, sinir sistemi problemlerini, bronşiti, astımı ve öksürüğü tedavi için kullanılıyor.

Latince adı Ferula assa-foetida olan bu bitki, dilimize şeytantersi olarak çevrilmiştir. Tarih boyunca  antispazmodik yani spazm çözücü, gaz giderici, balgam sökücü, laksatif ve yatıştırıcı etkileri sebebiyle kullanılmıştır.

Bu baharat, rezeneye ailesinden gelmekte  ve geleneksel olarak taşlar ile ezilerek kullanılıyor. Hint mutfağında sıkça Masala ve diğer baharat karışımlarına eklenerek kullanılan bu baharat, pişirildiğinde pırasa veya soğan benzeri bir kokuya sahip.

Şeytantersinin Sağlığa 6 Faydası

Astıma Çare

Bir solunum uyarıcı ve balgam sökücü olması nedeniyle hem balgam atımında hem de göğüs tıkanmasında oldukça etkilidir. Geleneksel tıpta astım, öksürük ve bronşit için sıklıkla kullanılmıştır. İçerisindeki yağ ciğerlerden geçerken kullanılır ve bu da onu astım ve diğer akciğer sıkıntıları için ideal hale getirir.

Kan Basıncını Düşürür

Şeytantersi doğal bir kan incelticidir ve bu da kan basıncının düşürülmesinde etkili olmasını sağlar. Kanı inceltmesi sayesinde kan akışı hızlanır ve toplam basınç düşer, ayrıca pıhtılaşma da azalır.

Bilimadamları içerisindeki bazı maddeleri ayrıştırarak kardiyovasküler faydalar elde edebilmişlerdir.

Rahatsız Bağırsak Sendromuna Yardımcı Olur

Rahatsız bağırsak sendromunun genellikle ciddi semptomları mevcuttur ve bu semptomlar arasında şunlar bulunmaktadır: ishal, kabızlık, bağırsak gazları, bulantılar, kramplar, bağırsak ağrıları, güçlü bağırsak hareketleri, mukus atımı ve dışkıdaki sindirilmemiş besinler. Şeytantersi ise bu rahatsızlığa karşı homeopatik tedavilerde ciddi bir etki göstermektedir.

Kan Şekeri Kontrolü

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, şeytantersinin kan şekeri düzeylerini normal tutmakta hayli etkili olduğu görülmüştür. Bunun sebebinin içerisindeki fenolik asit, ferulik asit, tannen ve özütten kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Besin Emilimine Katkıda Bulunur

Özellikle FODMAP olarak adlandırılan bağırsakta fermentasyon oluşması rahatsızlığına karşı iyi gelen şeytantersi, şekerin vücutta tamamen emilmemesi nedeniyle ortaya çıkan bu duruma çare olabiliyor. Zira emilmemiş olan şeker bağırsak bakterileri tarafından fermente ediliyor ve bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Gaz Problemlerini Azaltır

Bitkinin gaz azaltıcı bir etkisinin olması hem bağırsak hem de mide gazı gibi problemlerde etkili olmasını sağlar.

Şeytantersi Nasıl Kullanılmalı?

Her yerde bulmak mümkün olmasa da aktarlarda ve internette çok daha pahalı olmayan fiyatlara alabileceğiniz bu baharat, hint baharatları satan yerlerde de bulunuyor. Saf halde içerisinde gluten olmuyor ancak un katılarak yapılan seyreltilmiş versiyonlarından uzak durmalısınız. Bir fitoterapist, aromaterapist, Çin tıbbı veya Ayurveda uzmanı önermedikçe asla kür olarak kullanmayınız. Baharat gibi yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Eğer onu bir baharat formunda alırsanız, hava ve ışık almayacağı bir yerde saklamalısınız. İçerisinde ciddi bir sülfür kokusu bulunduğu için soğan gibi besinleri sevmeyenlere biraz itici gelebilir. Lakin doğrudan baharat halinde onu tüm yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave