Kremsi dokusu ve hafif doğal tatlılığıyla, Hindistan cevizi sütü sizin için zararlı bir şey gibi gelebilir, ancak gayet güvenilir ve sağlıklıdır. Hindistan cevizi sütü tüketmek, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıkları önlemek için çok önemlidir. Hindistan cevizi sütü çoğu zaman bir “mucizevi sıvı” olarak düşünülür. Hindistan cevizi sütü, akrabaları Hindistancevizi yağı ve Hindistancevizi suyu ile birlikte dünyanın en sağlıklı besinleri arasındadır.

Hindistan cevizi sütü tam olarak nedir ve nasıl yapılır?


Hindistan cevizi sütü gerçekte “süt” değildir en azından düşündüğünüz anlamda değildir. Hindistan cevizi içinde doğal olarak bulunan olgun ve etli bölgeden elde edilen bir sıvıdır. Yeni bir hindistancevizini açtığınızda içinden sızan beyaz madde doğal Hindistan cevizi suyudur, ancak Hindistan cevizinin etli meyve bölümünden elde edilen daha yoğun kıvamlı sıvı Hindistan cevizi sütüdür.

Hindistan cevizi sütü ve Hindistan cevizi suyu arasındaki fark nedir?

Bir Hindistan cevizi olgunlaştıkça içerisindeki suyun büyük kısmı Hindistan cevizi meyvesine dönüşür, bu nedenle süt, olgun Hindistan cevizlerinden elde edilir. Ancak çok taze ve yaklaşık beş ila yedi aylık olanlardan Hindistan cevizi suyu yapılmaktadır. Hindistan cevizi suyu, şeker ve bazı elektrolitler bakımından daha yüksektir. Hindistan cevizi sütü ise, sağlıklı doymuş yağ asitleri ve kaloriler bakımından zengindir.

Hindistan Cevizi Sütü Besin Değerleri

Hindistan cevizi sütü, yararlı besin maddeleri sağlamanın yanı sıra, laurik asit gibi kolay emilen ve vücut tarafından enerji için kullanılan orta zincirli bir yağ asidini de içeriyor. Hindistan cevizi yağının asitleri, öncelikli olarak doymuş yağlardır, ancak bunların kolesterol seviyelerini yükseltip kalp hasarına neden olacağını düşünmeyin. Aksine, bunun tam tersini yaptıkları biliniyor. Hindistan cevizi sütü, kolesterol düzeylerini düşürmenize, tansiyonunuzu dengelemenize ve kalp krizlerini veya inmeyi önlemenize yardımcı olabilir.

Gerçek, tam yağlı Hindistan cevizi sütünden, kalorisi yüksek olduğu için normal süt veya hindistancevizi suyundan daha küçük bir porsiyon tüketilmelidir. Tariflerin bir parçası olarak; örneğin hindistancevizi sütünden çırpılmış krema olarak veya kendi başına başka tatlarla da birleştirilerek tüketilebilir. Bir porsiyonu yaklaşık olarak yarım fincan kadardır.

Tam yağlı hindistan cevizi sütü doğal yağ asitlerinin tümünü içerirken, light hindistan cevizi sütleri yağın bir kısmını azaltmak için işlem görür ve bu da daha az yoğun ve daha düşük kalorili bir süt oluşturur. Hindistan cevizi sütü; süt, laktoz, soya, fıstıklar veya tahıldan tamamen arındırıldığından alerjik olan herkes için çok iyi bir seçenektir ve ayrıca vegan ve vejetaryenler için de gayet güvenilirdir. Çeyrek fincan hindistan cevizi sütü için besin değerleri şöyledir:

138 kalori
1.5 gram protein
2 gram şeker
14 gram yağ
55 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 27’si)
15 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 8’i)
60 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
22 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 5.5’i)
3.9 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 5.5’i)
157 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 4.5’i)

Kan Basıncını ve Kolesterolü Düşürerek Kalp Sağlığını Geliştiriyor

Hindistan cevizi, en iyi laurik asit kaynaklarından biridir. Hindistan cevizindeki yağın yüzde 50’si, antibakteriyel ve antiviral faaliyet gösteren laurik asittir. Birçok çalışmaya göre, laurik asit, gelişmiş kolesterol düzeyleri ve kalp sağlığı ile bağlantılı koruyucu bir tiptir.
Yapılan çalışmalarda, Hindistan cevizi sütünün yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) seviyelerini önemli derecede yükseltirken, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyelerini düşürdüklerini buldu . Hindistan cevizi sütü de Hindistan cevizi yağı gibi genel popülasyonda lipid profili üzerinde zararlı bir etkiye neden olmuyor ve aslında LDL kolesteroldeki azalma ve HDL kolesterolün yükselmesi nedeniyle çok faydalıdır.

Hindistan cevizi, dolaşım için önemli olan ve kan akışını kontrol eden mineraller içerdiğinden, kan basıncını düşürmek ve kan damarlarını esnekleştirmek ve plak oluşumundan arındırmak için de yararlıdır. Örneğin, içindeki magnezyum, dolaşıma yardımcı olurken ve kasları rahatlatırken, stresle mücadele ve kas gerginliğine yardımcı olabilir, kalp krizlerini önleyebilir.

Kaslar Oluşumunu Destekler ve Yağ Kaybına Yardımcı Olur

Araştırmalar, Hindistan cevizi sütününde bulunan orta zincirli trigliserid (MCT) yağ asitlerinin enerjiyi ve fiziksel performansı artırdığını bulmuştur. Egzersizin ardından, kasların bol miktarda besin alması gerekir; magnezyum ve potasyum gibi elektrolitler, Hindistan cevizi sütünün içinde bulunur ve parçalanmış dokuyu onarmak ve kas yapımını desteklemek için önerilir.
Hindistan cevizi sütü sağlıklı yağlar açısından yüksek olduğu için, vücudunuzu yararlı besinlerle doldurup; gün boyunca aşırı yeme veya atıştırma isteğini önlemeye de yardımcı olur.

Elektrolit Sağlar ve Yorulmayı Önler

Hindistan cevizi suyu yüksek elektrolit kaynağıdır. Ayrıca kan hacminin korunması, kalp sağlığının düzenlenmesi ve dehidrasyon veya ishali önlemek için gerekli olan önemli mineralleri sağlar. Özellikle çok sıcak havalarda, egzersizi takiben veya hastalandıktan sonra içilirse içindeki elektrolitler; yorgunluk, kalp problemleri, kas ağrıları veya krampları ve düşük bağışıklığı önlemeye yardımcı olur.

Hindistan cevizi sütü ayrıca beyniniz tarafından enerji için kolaylıkla kullanılan, diğer bazı yağlara benzer olarak; safra asitleriyle sindirim sisteminiz aracılığıyla işlenmeye ihtiyaç duymayan MCT (Orta zincirli trigliserid) türlerini içerir. Hindistan cevizi sütünün kalorileri beyin için sağlıklı yağlardan oluşur ve beynin işlevini yerine getirmesi için sürekli bir destek yaratır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Orta zincirli trigliserid içeriğinden dolayı Hindistancevizi sütü, çok doyurucu ve yağ yakımını destekleyen bir gıdadır. İçerisindeki yağlar, doygunluk ve tok olma hissi verir; böylece aşırı yemek, abur cubur tüketmek ve atıştırmalıklardan uzak durulmasını sağlar. Dolayısıyla potansiyel olarak kilo vermeyi önleyebilir.

Tabii ki, porsiyon kontrolü, Hindistan cevizi sütünün kalorisi göz önüne alındığında önemlidir, ancak sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak, kilo kaybı ve detoksifikasyonunu destekleyen diğer minerallere ilaveten gerekli yağ asitlerini sağlar. Hindistan cevizi sütü ayrıca nemlendirici ve karaciğer ve böbrekler gibi sindirim organlarının düzgün çalışmasına, yağ metabolize etmeye ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Kan Şekeri ve Diyabet Tedavisine Destek Olur

Hindistan cevizi sütünün yağ içeriği, şekerin kan dolaşımına salınım hızını yavaşlatarak insülin seviyelerini daha iyi kontrol etmeyi ve diyabet gibi yüksek şekeri veya daha kötü koşulları önlemeye yardımcı olabilir. Bu, Hindistan cevizi sütünün tatlılar gibi tariflere eklenmesi için özellikle iyi bir nedendir. Hindistan cevizi sütü; aynı zamanda şeker yerine vücut için tercih edilen bir enerji kaynağıdır.