Bağışıklık sistemi baskılanmış veya besin yetersizliği olan insanlar gribe yakalanma eğilimi gösterebilir veya soğuk algınlığı geçirebilirler. Stres, uyku eksikliği ve toksinlere maruz kalma, grip belirtilerini kötüleştirebilir.

8 Aralık 2017’de Hastalık Kontrolü ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan bir rapora göre, grip etkinliği Kasım ayından bu yana artmaktadır. Araştırmacılar, 1 Ekim’den 25 Kasım 2017’ye kadar olan verilere dayanarak, tüm yaş gruplarında grip virüslerinin baskın olduğunu ve yaygın grip faaliyetlerine sahip olduğunu tespit ettiler.

Neyse ki, korunmaya yardımcı olabilecek doğal besinler vardır.

Tıbbi Tedavi


Grip tedavisinde antiviral ilaçlar ve aşılar kullanılır. Grip için önleyici bir yöntem olarak grip aşısı tavsiye edilir. Ancak bu aşılar yan etkilere neden olabilir ve genellikle tehlikeli kimyasallar ve koruyucular içerir. Nadir durumlarda şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.
Hastalık Kontrolü ve Korunma Merkezleri yakın zamanda, kişileri ve başkalarını gribe karşı korumak için ilaç dışı müdahalelerle ilgili 2007 kılavuzlarına bazı eklemeler yapmıştır. Gripten korunmak için bazı tavsiyeler şunlardır:

• Hasta olduğunuz zaman evde kalın.
• Hasta bir kişiye maruz kaldıysanız evde kalın.
• Öksürük ve hapşırıklarınızı bir şekilde kapatın.
• Ellerinizi yıkayarak veya el dezenfektanı kullanın.
• Hastaysanız ve bir toplulukta başkalarıyla birlikte olmak zorunda kalırsanız, burun veya ağzınızı bir maske veya bezle örtün.

Bu davranışların uygulanması grip virüsü kapmanıza veya yayılımının durdurulmasına yardımcı olabilir. Grip ile ilaçsız nasıl savaşacağınızı merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Mürver

Bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı savaşabilir. İnsanlar bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ile ilişkili olarak mürver tüketmeyi tercih ediyor. Mürverler, bazı antibakteriyel ve anti-enfeksiyon niteliklerine sahiptir ve kış mevsimler,nde insanları yakalamış gibi görünen grip virüslerinden korunmak için sıklıkla kullanılır. Dahası mürver, otoimmün bozuklukların etkilerine karşı savaşır; hatta AIDS’in belirli semptomlarını ve buna bağlı ağrıları hafifletebilir.

Çiğ Sarımsak

Bu keskin tatlı süper besin güçlü bir grip savaşçısıdır. Sarımsak, doğrudan antiviral etkilere sahip olan allion ve allicin içeren bileşikler içeriyor. Bir grip virüsü ile temasa girerseniz, sarımsak vücudun tam bir grip haline bürünmeden önce virüsü yok etmeye yardımcı olabilir. Sarımsaktan en iyi sonucu alabilmek için her üç dört saatte bir, çiğ sarımsak çiğnemek en iyisidir. Çiğ sarımsak yiyemiyorsanız, bir çorbaya veya yemeye birkaç ekstra sarımsak dişi ekleyin.

Ekinezya


Bağışıklığı artırıcı ve antienflamatuvar etkileri nedeniyle, ekinezya çeşitli üst solunum yolu semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir. Bunlar arasında; akut sinüzit, tüm gripler, astım, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı vardır. Çalışmalar sonucu; ekinezya önemli bronkodilatör ve anti-inflamatuar etkiler gösterdi.

Tatlı Patates


Tatlı patates, geleneksel griple savaş malzemeleri olarak düşünülmese de, mukozal yüzeylerin sağlığının korunmasında anahtar rol oynayan A vitamininin önemli bir kaynağıdır. Bu kısım, burnunuzun iç kısmını ve gastrointestinal sisteminizi ve cildinizi de içeriyor. Cildinizi bağışıklık sisteminizin bir parçası olarak düşünmeyebilirsiniz, ancak enfeksiyonların vücudunuza girmesine engel olur. Bu ilk savunma hattınızdır. Mukus zarlarınızı sağlıklı tutmak, enfeksiyonları uzak tutmanın anahtarıdır.

Zerdeçal

Bir süper besin olarak taçlandırılan baharatlardan biri olan zerdeçal, genellikle Hint yemeklerinde kullanılan zengin bir sarı baharattır. Antioksidanlar bakımından yüksektir ve doğal bir antienflamatuvar olarak kabul edilir. Günlük olarak zerdaçal alırsanız vücudunuzu rahatlatır. Zerdeçal tüketen insanların soğuk algınlığı, öksürük ve tıkanıklıklara karşı daha az duyarlı oldukları gösterildi.

Zencefil

Zencefil sizi içten dışa desteklemekle kalmıyor, ayrıca ısıtıcı etkileri de mevcut, fark ettiniz mi? Bir soğuk algınlığı tedavisinin başını çekmesinin en iyi sebeplerinden biri de budur. Bu tür terleme, sadece detoksifikasyona yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olan bir mikrop öldürücü ajan olarak çalışır. Bu yüzden, yediğiniz herhangi bir şeye zencefil eklemekten korkmayın. Çay ve tatlılarda özellikle çok hoş bir tadı vardır.

Yaban Mersini


En tanınmış süper besinlerden biri olan yaban mersini, cildinizi geliştirmekten tutun da beyin gücünüzü artırmaya kadar birçok yarara sahiptir. Hal böyleyken; bağışıklık sistemi için de harikalar yaratmaları hiç de şaşırtıcı değil! Acai çileği ve Barbados kirazı ile birlikte antioksidanlar dünyasında birinci sıraya yerleşmiştir. Bu küçük, ancak güçlü meyveler gribe karşı savaşırken kesinlikle vücudunuzu güçlendirecektir.

Barbados Kirazı

Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bağışıklık sistemini artırmanın ve tehlikeli virüslere karşı kendinizi korumanın bir yolu da Barbados kirazıdır. Birkaç Barbados kirazı (Acerola) atıştırmak, güçlü bir C vitamini almak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mükemmel bir yoldur. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır ve bakteri ve virüslerle tahrip olan hasar görmüş hücreleri tamir etmeye yardımcı olur. Diyetinize yeterli miktarda C vitamini ekleyerek, zarar görmüş organları, damarları ve dokuları onarmanıza yardımcı olursunuz.

Yoğurt


Yoğurdu diğer süt ürünlerinden farklı yapan nedir? Yoğurttaki probiyotikler, bağırsaklarımızı koruyan ve hastalıklara neden olan mikroplarla savaşan sağlıklı bakterilerdir. Bunu göz önüne alırsanız, bütün bağışıklık sistemini genel olarak güçlendirmeye yardımcı olacağını da tahmin edersiniz. Yoğurt tüm vücudun mikroplarla savaşması için çalışır.

Kivi


C vitamini, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Öyleyse önerilen günlük C vitamini alımının yaklaşık % 50’sini içeren kivilerin grip konusunda savaşmanıza yardımcı olacağına şüphe yoktur. Hatta dünyanın en sağlıklı meyvesi seçildi. Bunun doğru olduğunu görmek için, kendiniz deneyin.

Brokoli

A vitamini, C vitamini ve güçlü bir antioksidan olan glutatyonla dolu brokoli, bağışıklık sistemini güçlendirici bir temel oluşturur. Yeterince brokoli yediğinizden emin olmanın en iyi yolu nedir? Kızartmalar ile değiştirin ve yemeğinize eşlik edecek bir yan gıda olarak düzenli şekilde brokoli tüketin.

Acai Üzümü

Büyük etkisi olan bu küçük bir meyvelerde bulunan antioksidanlar hücrelerimizin savunmasız olmasını önlemekte ve bu nedenle vücudumuzu virüslere ve bakterilere karşı savunmaktadırlar. Çilek ve ahududu gibi çoğu diğer meyvelerden daha iyi kimyasal bir kompozisyona sahip olan acai üzümü, sağlıklı bir vücudu korumak ve hastalıklara karşı savunmak için kullanılırlar.

Yeşil Çay

Yeşil çay, bağışıklık sistemini güçlendirecek antioksidanlar içeriyor. Yeşil çay içenler daha az soğuk algınlığı ve gribe maruz kalmazlar, ancak bağışıklık sistemleri hastalığa neden olan bakteriler ve virüslerle savaşan daha fazla hücre üretir. Yeşil çayın kafein içerdiğini unutmayın, bu yüzden çocuklarınıza vermeyi düşünüyorsanız, günde bir fincandan fazla içirmeyin.

Bal

FASEB Journal’da yayınlanan bir araştırmada balın içerisinde bulunan bir protein nedeniyle mikropları öldürebileceği bulundu; diğer araştırmalar ise balın önemli bakteri proteinlerini yok ederek bakterileri öldürdüğünü buldu. Ek olarak, bal antibiyotiklere karşı bakteri direncini tersine çevirebilir. Araştırmacılar ayrıca doğal balın yapay baldan üç kat daha fazla bakteri öldürdüğünü belirtti.

Narenciye

C vitamini, birçok soğuk algınlığı ilaçlarından biri olarak uzun zamandır yaygındır. Bolca C vitamini içeren portakal, limon ve greyfurt gibi narenciyeler soğuk algınlığı olan insanlara uygulandığında, hastalığın gerilediği araştırmalar tarafından gözler önüne serilmiştir.