Fazla kilolar maalesef pek çoğumuzun moralini bozabiliyorlar ve medya da kilo sahibi olmayı oldukça kötü bir şey olarak gösteriyor. Ancak medya işe genelde estetik olarak yaklaşarak büyük bir hata yapıyor ve insanları depresyona sürüklüyor. Halbuki fazla kilolu olmak bir estetik problemi değildir ve temel olarak sağlık problemidir.

Kilolu olmak kalp damar problemlerinden tutun da diyabet ve kanser gibi hastalıklara kadar pek çok husustan sorumludur. Bu nedenle 30 günde kilo vermeye başlamak için bazı temel kurallar koymak gerekli.

30 Günde Nasıl Kilo Vermeli?

Hızlı ve ani kilo düşüşlerinin sağlıksız olduğu unutulmamalı. Zira bu hızlı dalgalanmalar, kötü beslendiğiniz anlamına gelirler ve hastalıklara davetiye çıkarırlar. Organize ve planlı bir şekilde kilo vermelisiniz.

Kabullenme

Kilo vermeye başlarken ilk yapmanız gereken şey kilolarınızın olduğunu kabullenebilmek. Şimdiki kilonuzu ölçün ve kabullenin. Böylece ay sonunda nereden nereye geldiğinizi çok daha verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Ancak kilolarınız var diye kendinizden de nefret etmeyin çünkü kilo alınıp verilebilen bir şey. Ayrıca hayat tarzınızın bu noktadan sonra biraz değişeceğini de kabullenmeyi unutmamalısınız.

Gerçekçi Hedefler Koyun

İkinci sıradaki şey ise gerçekçi olmak. Kısa sürede onlarca kilo vereceğinizi söyleyen çok sayıda diyet var ancak hızlı kilo vermenin sağlıksız kilo vermek olduğunu unutmayın. Bu tip diyetlerde bir noktadan sonra kilo vermek de genelde mümkün olmuyor. Dolayısıyla ayda 2-3 kilo gibi gerçekçi ve sağlıklı hedefler koymak daha güzel sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Kardiyo Yapın

Haftada beş defa otuz dakikalık kardiyo egzersizleri, kilo verme sürecinde size destek olacaktır. Çünkü kilo vermek sadece az kalori alma işi değil, alınan kalorileri de yakma işidir. Pek çok kaynakta kardiyo egzersizlerine dair fikirler de bulabilirsiniz.

Öğün Zamanlarına Bağlı Kalın

Sadece doğru besinleri tüketmemeli, doğru zamanda tüketmelisiniz. Zira akşam 8’den sonra yenen yemeklerin size kilo aldıracağını unutmamalısınız. Yemekler ile uyku arasında her zaman bir miktar fiziksel hareketlilik olması gerektiğini unutmamalısınız.

Atıştırmalıklara Dikkat Edin

Kilolarımız genelde yemeklerimizden değil atıştırdığımız şeylerden kaynaklanırlar. Öğünler arasında bir şeyler atıştırmak kötü değildir ancak kurabiye gibi şeyler yerine kavrulmuş kuruyemiş, salata gibi sağlıklı tercihler yapmalısınız. Ayrıca kafein tüketiminizi de azaltmaya bakın.

Güç Egzersizleri

Güç egzersizleri de kesinlikle unutulmamalı. Kardiyonuz bittiği zaman 10 dakikayı da güç egzersizlerine ayırın. Bunun için dambıllar kullanabilirsiniz.

Yürüyüşler

Yürümek kardiyoya bir alternatif değildir ve bu nedenle her ikisini ayrı ayrı yapmanız gerekli. Sabahları 45 dakikalık bir yürüyüş yapmak tam 160 kalori yakmanızı sağlar. Eğer hızlı yürürseniz daha fazlasını bile yakabilirsiniz. Yüzümek aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırmaktadır.

Merdiven Çıkın

Düzenli olarak merdiven çıkanların, çıkmayanlardan daha hızlı kilo verebildikleri görülmüştür. Bu nedenle her gün en az beş dakika sadece merdiven çıkmayı unutmamalısınız. Ayrıca merdivenleri koşarak çıkmak kalp ritminizi arttırır ve terlemenize de yardımcı olur.

TV Çalışmaları

Ev içerisinde yapılan egzersizleri TV karşısında yapmak, sıkılmanıza engel olacaktır. Zira pek çok kişi spor sırasında sıkılıyor ve bu nedenle bırakıyor. En sevdiğiniz dizi açıkken oturmak yerine onun karşısında egzersiz yapabilirsiniz.

Protein Tüketin

Kilo verme işi sağlıklı beslenme ile kol kola ilerler. Zira sağlıksız beslenerek kilo veremezsiniz. Bu nedenle hayat tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı biraz değiştirin. Beslenmenize meyveler, sebzeler, baklalar, yumurta ve kaliteli et ile bol miktarda protein katın.

Sağlıksız Gıdalara Hayır

Tüm kızarmış ve abur cubur gıdaları bir kenara koymalısınız. Ayrıca un ile hazırlanan ürünlerden de uzak durmanız faydanıza olacaktır. Bunun yerine tam tahıllı ekmekleri tercih edebilir, fast fooddan uzak durabilirsiniz.

Şekere Hayır Deyin

Şeker kilo vermeyi en çok zorlaştıran şeydir. Bu nedenle şekere ve şeker içeren her şeye bir son vermelisiniz. Şeker metabolizmayı yavaşlatır ve bu nedenle kilo vermeyi zorlaştırır. Ayrıca kalorili olduğu için kilo almaya da sebep olur.

Yeşil Çay İçin

Uzmanlara göre yeşil çay içmek kilo vermeye yardımcı oluyor. Günde 3-4 bardak yeşil çay içmek metabolizmanızı ciddi anlamda hızlandıracaktır. Ayrıca egzersizlerde daha fazla kalori yakmak da mümkün olacaktır.

Su İçin

Her gün 2 litre su içmeyi unutmamalısınız çünkü su toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve dokuları destekler.

Dengeli Öğünler

Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği, ayrıca ara atıştırmalıkları unutmamalı, öğün atlamaya bir son vermelisiniz. Ancak her bir öğünde aşırı tüketim yapmamak için yemekten önce bir bardak su da içebilirsiniz.

TV İzlerken Yemeyin

TV karşısında yemek yemek genelde normalden fazla yemeniz ile sonuçlanır. Bu nedenle yavaş şekilde yemeli ve yemeğinize odaklanmalısınız.

Haftada Bir Defa Kaçamak Yapın

Haftanın bir günü diyetinizi biraz bozabilir ve bir öğünde istediğiniz herhangi bir şeyi yiyebilirsiniz. Böylece diyetinizi sürdürürken kendinize ufak ödüller verebilirsiniz. Fakat tabii ki bunu haftada bir defadan fazla yapmamalısınız.

Spordan Önce Kahve İçin

Egzersiz yapmadan bir saat önce sade bir kahve için. Böylece yağ yakımınız hızlanacaktır.

Biraz Daha Uyuyun

İyi uyku kilo vermenin bilinmeyen sırlarından bir tanesidir. Eğer günde 8 saat uyursanız, kilo vermeniz daha kolay hale gelir. Çünkü vücut dinlenmeden formunu bulamaz.

Ağır Diyetleri Uygulamayın

Kilo vermek için çok ağır diyetlere başvurmayın çünkü sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyoruz.

Tutarlı ve Motive Olun

En önemli şeylerden birisi motivasyonunuzu ve tutarlılığınızı koruyabilmek. Eğer tüm bu önemli noktaları kararlı bir şekilde takip ederseniz, kimse sizi durduramaz.