Portobello mantarı dünyanın en çok tüketilen mantarlarından biridir. Diğer birçok mantar türü arasında, özellikle de “tıbbi mantar” diye adlandırılan portobello mantarı, doğal kanser savaşçısı ve bağışıklık sisteminin koruyucusu olarak bilinir.

Portobello mantarı, daha pahalı ve bazen bulunması zor mantarlara kıyasla çoğu markette yaygın olarak bulunur ve genellikle düşük maliyetlidir. Bitki temelli bir diyet uyguluyorsanız; düşük karbonhidrat diyeti, vegan diyeti ya da buna benzer diyet uygulayanlar için portobello mantarına tabağınızda yer vermek için birçok sebebiniz var, haberiniz olsun!

Hastalıklara karşı savaşan antioksidanlar ve fitobesinler ile birlikte; bitki kökenli protein ve birçok önemli besin içerdiği bilinmektedir. Portobello mantarının sağladığı faydalar arasında, kanserle mücadeleden tutun da iltihaplanmayı önlemek gibi birçok hayati sorunla mücadele yeteneği bulunmaktadır.

Portobello Mantarı Nedir?

Portobello mantarı, beyaz düğme mantarı olarak da bilinen mantar ailesindendir. Portobello mantarı, L-ergotiyonin ve konjuge linoleik asit (CLA) gibi fitokimyasal maddelerin iyi bir kaynağı olup, kanser önleyici özelliklere ve diğer yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir. Mantar türleri; organik maddeleri temizleyerek yani besin maddelerini yerden emerek yetişirler. Bu, içerdiği besin öğelerinin çok yoğun olmasını sağlar ve insanlar tarafından yenildiğinde, besin maddeleri toksinleri vücuttan atmaya ve hastalığa katkıda bulunan serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur. Portobello mantarı normalde taze olarak satılır, ayırca olgunluğuna, boyutlarına, kokularına ve renklerine bağlı olarak farklı görünebilirler.

Portobello Mantarı Kanser Riskinin Azalmasın Yardımcı Olabilir

Mantar özütünün kanser karşıtı, hücre ölümünü, sağlıklı hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını, lipid metabolizmasını ve bağışıklık sistemini olumlu etkileyen özelliklerinin mantar içerisindeki fitokimyasallar olduğuna inanılmaktadır. Portobello mantarı, kötü hücre oluşumunu ve çoğalmasını engellediği kanıtlanmış olan CLA içerir. Portobello mantarı, özellikle vejetaryen diyetlerde gerekli ve değerli olan CLA’nın tek bitkisel ya da et içermeyen kaynaklarından biridir.

Farelerde mantar özütünün etkilerini karşılaştıran bir çalışma, özüt ile tedavi edilen farelerin, özüt ile tedavi edilmemiş farelere kıyasla, prostat tümörü boyutunda ve tümör hücresi çoğalmasında azalmalar görüldüğünü ortaya koymuştur. Çalışmaya katılan araştırmacılar, CLA içeren mantar özütünün, mantarla beslenen farelerde gen ekspresyonunda önemli değişikliklere neden olduğunu bulmuşlardır.

Bu CLA içeriği, portobello mantarı ve genel olarak mantar türlerinin gezegende kanserle mücadele eden en iyi gıdalardan bazıları olarak kabul edilmesinin bir nedeni olabilir.

Portobello Mantarı Doğal Antienflamatuvarlar ve Antioksidanlar İçerir

Genel olarak mantarlar, L-ergotiyonin (ERGO) ‘in en iyi besin kaynaklarından biridir. Çalışmalar düşük ERGO seviyelerinin, özellikle kırmızı kan hücrelerini (hemoglobin) etkileyen birçok kronik inflamatuvar hastalık için daha yüksek risk içerdiğini bulmuştur.

Penn State Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre ERGO içeriğini insanlara ve hayvanlara iletmenin en iyi ve belki de tek yolu mantarlardır. Son yıllarda, ERGO kısmen oksidatif hasarın neden olduğu kırmızı kan hücresi hastalıklarının tedavisinde potansiyel terapötik etkileri nedeniyle araştırılmıştır. Araştırmalar ayrıca benzersiz yeteneklere sahip çok kararlı bir antioksidan olarak; mitokondriyal DNA hasarına karşı koymaya ve nörodejeneratif hastalıklara, özellikle Parkinson hastalığına karşı korunmaya faydalı olabileceğini gösteriyor.

Portobello Mantarı Et Yemeyenler İçin Mükemmel Bir Alternatif Olabilir

Vegan veya vejetaryen diyet uygulayan çoğu kişi et yerine gerekli besin maddeleri sağlayan başka bir alternatif arıyor. Mantar; et, hayvansal protein, yağ ve süt tüketmeyen insanlar için popüler bir alternatiftir.

Vejetaryen veya vegan diyeti uyguluyorsanız portobello mantarı, sebze burgerler, fajitalar vb. yemeklere eklemek için en iyi gıdalardan biridir; çünkü ete benzer bir dokusu ve tadı vardır. Ayrıca genellikle sindirimi kolaydır. Çoğu insanın bilmediği bir gerçek var ki; et tüketemeyenler için mantar; protein açısından nispeten yüksektir. Çoğu mantar türü, ağırlıklarına ve boyutlarına bağlı olarak yaklaşık % 20 protein içerir.

Bitki kökenli bir diyet uygulamasanız bile eğer yediğiniz et miktarını azaltmak istiyorsanız, işlenmiş tohumlar veya dondurulmuş vejetaryen burgerler yerine portobello mantarı kullanmayı deneyin.

Portobello Mantarı B Vitamini Deposudur

Portobello mantarı, niasin (vitamin B3) ve riboflavin (vitamin B2) de dahil olmak üzere, B vitaminleri bakımından son derece yüksektir. Peki, B vitamini yüksek gıdaları tüketmenin sağlık faydaları nelerdir? B vitaminleri, genel enerjiyi yükseltmek, bilişsel sağlığı korumak ve vücudun stresten kurtulmasına yardımcı olmak için gereklidir. Niasin, kardiyovasküler sistemin desteklenmesine ve kolesterolü ve kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olarak metabolizmayı güçlendirebilir.

Riboflavin baş ağrısı ve migreni önlemeye veya tedavi etmeye, regl semptomlarını azaltmaya, gözleri glokom gibi hastalıklardan korumaya ve anemiyi önlemeye yardımcı olur. B vitaminleri ayrıca sağlıklı cildi destekler, normal kan şekeri düzeylerini korumaya yardım ederek şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur ve yorgunluk, eklem ağrıları ve artrite karşı koymaya yardımcı olabilir.

Portobello Mantarı Bakır ve Selenyum Desteği Sağlar

Portobello mantarında bulunan bakır, alyuvarların üretiminde önemli bir rol oynayan, sağlıklı bir metabolizmayı destekleyen ve büyüme, gelişme ve devam eden bağ dokusu onarımı için gerekli olan bir iz mineralidir. Vücut, çeşitli enzim reaksiyonlarının bir parçası olarak bakır kullanır ve hormonal dengeyi sürdürür. Son olarak, bakır yorgunluğu önlemeye yardımcı olur, çünkü ATP (enerji); hücrelerde vücudun geçireceği süreçlerini beslemek için oluşturulduğunda, kimyasal reaksiyonun bir parçası olan moleküler oksijen suyun azaltılmasında bir katalizör görevi görür.

Selenyum, aktif tiroid hormonlarının üretimi için bir teşvik edicidir ve tiroid bezinin aktivitelerini destekler, iltihaplanma ile mücadeleye yardımcı olur, dolaşım ve üreme sağlığı için faydalıdır ve kanser gelişim riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Bir porsiyon portobello mantarı, günlük selenyum gereksiniminizin % 30’undan fazlasını tedarik eder ve aslına bakarsanız bu konuda eşsizdir, çünkü doğal olarak selenyum içeren besinler bulmak çok zordur, genellikle takviye olarak alınır.

Portobello Mantarı Düşük Karbonhidratlı Bir Lif Kaynağıdır

Düşük karbonhidratlı bir diyet uyguluyorsanız, portobello mantarı; şeker ya da çok fazla karbonhidrat almadan lif tüketmenin gerçekten çok kullanışlı bir yolu olabilir. Bir porsiyon portobello mantarında yaklaşık 5.9 gram karbonhidrat ve 3 gram lif bulunur. Çok az miktarda kalori alıp, kendinizi daha doygun hissetmek ve potasyum gibi elektrolitler elde etmek için; omlet, salata, çorba ya da tencere yemeklerine portobello mantarı ekleyebilirsiniz.