İstediğiniz her şeyi yediğinizi ancak bir kilo bile almadığınızı hayal edin. Maalesef pek çoğumuz iki saatten fazla bir süre diyetlere katlanamıyoruz ve bu nedenle garip diyetlere maruz kalmadan kilo vermenin yollarını öğrenmemiz gerekiyor. Bu yöntemler neredeyse herkeste işe yarıyorlar ve tek yapmanız gereken kilo konusunda uzun vadeli bir şekilde düşünmek.

Neden Diyet Yapıyorsunuz?

Diyet kelimesi yıllardır yanlış bir şekilde değerlendiriliyor çünkü diyet aslında beslenme düzeni anlamına geliyor. Yani hepimiz aslında bir diyeti takip ediyoruz. Lakin kilo konusunda fark yaratan esas nokta, yediklerimizin yanında onları nasıl yediğimiz, ne zaman yediğimiz ve bedensel yahut ruhsal alışkanlıklarımız. Sadece bir kaç değişiklik ile beslenme düzenini kilo vermeyi sağlayacak bir şekle çevirmek çok mümkün.

Kendi Yolunuzu Çizin

Bir diyet bir arkadaşınızda işe yaradı diye sizde aynı etkiyi yaratacak olmayabilir. Hatta aynı diyet sizde çok hızlı bir kilo verme sürecini başlatabilir ancak hızlı kilo vermek de her zaman yavaş kilo vermek kadar sağlıklı değil. Dolayısıyla kilo vermek isterken bunu adım adım yapacağınız şekilde düzenlemeli, ani kilo vermelerden kaçınmalısınız.

Yemek

Kilo vermek için açlık mı çekiyorsunuz? Bunu yaptığınızda ilk başta biraz su kaybedeceksiniz ancak diyet bittiği anda onu geri alacaksınız. Kilo vermenin en iyi yolu sağlıklı olmaktır ve bu nedenle taze ürünler, tam tahıllar, temiz etler ve sağlıklı yağlar beslenmenizde olmalı ve az miktarı yavaşça yiyeceğiniz 5-6 öğünü gün içine yaymalısınız.

Mutfağınızı Düzenleyin

 

Mutfağınızdaki çöp gıdaları, sodyumlu gıdaları, şekerleri, sütlü çikolataları, rafine karbonhidratları atmalı, dolabınızı sebzeler, meyveler, tam tahıllı ürünler ve temiz protein kaynakları ile doldurmalısınız.

Sabahları Bunu İçin

İki çay kaşığı çemenotu tohumunu bir gece önceden suda bekletin ve süzdükten sonra sabah ilk iş bunu için. Bu tohum metabolizmanızı hızlandıracaktır ve toksinlerin atımını da daha kolay hale getirecektir.

Kahvaltı Yapın

Pek çok kişi kahvaltıyı atlayarak kilo vereceğini sanır ancak kahvaltıyı kesinlikle atlamamak gerekir. Zira kahvaltı sayesinde metabolizma çalışmaya başlar ve enerji harcar. Aksi taktirde gün boyu yavaş bir metabolizma hızına bağlı kalırsınız. Dolayısıyla kalkar kalkmaz kahvaltı sofrasına koşmanız gerekir.

Yeşil Çay İçin

Yeşil çay da metabolizmayı hızlandırır ve bol miktarda antioksidan barındırdığı için toksinleri atar, sağlığa iyi gelir. Her gün bir fincan yeşil çay içmek haftada 400 ekstra kalori yakmanızı sağlar.

Yavaş Çiğneyin

Yemeği ne kadar uzun çiğnerseniz o kadar az kalori alırsınız. Zira çiğneyerek doygunluk sinyaline daha kolay erişir ve daha az yemek tüketirsiniz.

Dengeli Yemekler Tüketin

Her öğününüzde proteinler, karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar bulunmalı. Bu nedenle yemeklerde tek çeşide yığılmayın ve aynı anda sebzeler, etler ve tam tahıllar tüketin.

Meyve, Sebze ve Tam Tahıl Tüketin

Düşük kalorili meyveler ve sebzeler, çok yağlı ve kalorili besinlerden daha fazla tüketilmeliler. Her gün en az beş çeşit sebze ve üç çeşit meyve tüketin. Böylece yeterince vitamin, mineral ve lif aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Hileli Günü Unutmayın

Sürekli sağlıklı beslenmek canınızı sıkıyorsa, haftanın bir günü bir öğünde kendinize izin verin ve fazladan 500 kaloriye kadar çıkın. Bu öğün hem metabolizmayı hızlandıracaktır hem de sizi mutlu edecektir.

Her Öğünde Protein Olmalı

Kaliteli proteinler uzun süre tok tutarlar ve aşırı yemeye engel olurlar. Yoğurt, kuruyemişler, yumurta, fasulye ve kaliteli etler bu nedenle önemliler.

Paketli İçeceklere Dikkat Edin

Paketli meyve ve sebze suları, enerji içecekleri, kola ve şekersiz kola gibi ürünler kilo vermenize engel olmanın yanında sağlıklı değillerdir. Kalorisiz kolalarda şeker yerine tatlandırıcılar olur ve bunlar da pek sağlıklıdırlar denemez. Ayrıca fazla şekerli içecekler diyabet riskinizi de arttırırlar. Bunun yerine evinizde meyve ve sebzeleri blenderdan geçirerek sağlıklı içecekler yapabilirsiniz.

Su İçin

Günde en az 3 litre su içmelisiniz. Yeterince su içmemek hem çok yemenize hem de yorgun hissetmenize sebep olur. Bunun sonucunda metabolizma durur ve kilo kaybı zorlaşır.

Aşırı Pişirmeyin

Gıdaları aşırı pişirmek besinlerin besin değerini mahveder. Eğer yeterince besin almazsanız bu defa vücudunuz sürekli bir şeyler yemek isteyecektir. Bunu önlemek için salata gibi pişmemiş gıdaları daha fazla tüketmeli, ayrıca yemeğinizi aşırı pişirmekten kaçınmalısınız. Bunun yerine onları buğulayabilir, haşlayabilir veya ızgarada pişirebilirsiniz.

7.30’dan Önce Akşam Yemeği Yiyin

Akşam yemeğini geç saatlere bırakmamalı, en geç 7.30 gibi bitirmiş olmalısınız. Yemekten sonra acıkacak olursanız biraz bitki çayı içebilirsiniz. Ayrıca yeme isteğinden kurtulmak için dişinizi de fırçalayabilirsiniz.

Yerken Dikkatli Olun

Yemek yerken konuşmayın, bir şeyler okumayın veya TV izlemeyin. Zira bu esnada yemek, fazla yemek riski doğurur ve bu yüzden yemek yerken sadece yediklerinize odaklanmalısınız.

Uyuyun

Uyku esnasında vücudumuz kendini tamir eder ve bir bakım moduna sokar. Hatta sindirim sistemi bile uykuda çok aktiftir.

Uykusuzluk çekmek ise hormon dengesini bozar ve kortizol ile insülin hormonlarının ayarı kaçar. Bu ise besinlerin yağ olarak depolanmaları sonucunu doğurur. Kötü uyuyanların kilo problemlerine eğilimli olmalarının sebebi budur.

Adımlarınızı Sayın

Hem evde hem işte neredeyse devamlı oturuyoruz. Halbuki günde sadce 15-20 dakika yürüyerek sağlığınızı iyileştirebiliyorsunuz. Bu nedenle her saat başı ayağa kalkarak bir miktar yürümek gerekiyor.

Favori Sporunuzu Yapın

Spor deyince illa ki spor salonuna tıkılıp kalmak zorunda değilsiniz. Bazıları dans etmeyi sever, bazıları bisikleti, bazıları köpeğini gezdirmeyi, yüzmeyi veya koşmayı. Bu nedenle tek yapmanız gereken size hitap eden hareket şeklini günde bir saat uygulamak.

Bol Bol Gülün

Gülmek diyet yapmadan kilo vermenin iyi yollarından birisidir. Gülmek kalp ritmini ve kan dolaşımını arttırır, karın kaslarına şekil verir ve doğal bir kardiyo egzersizidir. Her gün içten bir şekjilde beş defa gülmek 10 dakikalık spora eşdeğerdir.

Meditasyon Yapın

Stres vücutta yağ depolanmasını arttırır ve kaygılar, depresyon ve diğer duygular da bu etkiye sebep olurlar. Bunun sonucunda inflamasyon düzeyi artar ve serbest radikaller daha fazla ortaya çıkarlar, yağ birikimi artar ve vücut fonksiyonları yavaşlar. Dolayısıyla her gün en az 10 dakika meditasyon yaparak kötü duygularınızdan kurtulmalısınız.

Fast Food Yasak

Fast food ve besin değeri içermeyen atıştırmalıkları seviyoruz ancak bunlar hem sağlıksız hem de bol kalori içeriyorlar. Bunlar yerine havuç, pancar, salatalık, kuruyemiş, patlamış mısır gibi biraz daha sağlıklı atıştırmalıklar göz atmalısınız.

Motivasyonunuzu Koruyun

Kilo verirken motivasyon çok önemlidir. Özellikle çok yemeye alışkın olanlar bu süreçte genelde pes ederler. Ancak kendinizi motive edecek önemli cümleleri bir kağıda yazın ve evinize asın. Post-itler ile her tarafa sağlıklı beslenmenin size ne katacağını yazan kağıtlar yapıştırabilirsiniz.

Kendinizi Sevdiğiniz İçin Çaba Gösterin

İnsanlar genelde kilo vermek ile kendini sevmek arasında yanlış ilişki kurarlar. Kendinizi ve vücudunuzu sevmek için illa ki kilo vermek zorunda değilsiniz. Onun yerine şöyle düşünün: bedeninizi sevdiğiniz için ona dikkat etmeniz gerekli. Eğer sağlıklı, aktif ve fit hissediyorsanız, sırf toplumun gözünde zayıf olmak için kilo vermeye çalışmayın. Eğer kilolarınız fiziksel ve mental olarak size zarar veriyorlarsa, o zaman kilo vermek isteyebilirsiniz.