Sütün sağlığa faydaları konusunda maalesef hiç birimiz yeterince bilgili değiliz ve aslında temel bir besin olan süt, kemikleri güçlendiriyor, fiziksel ve zihinsel gelişim için büyük önem arzediyor. Ancak onun güzelliği destekleyen bir yapısı olduğunu da biliyor muydunuz?

Kaynamış süt insan tüketimi için sağlıklı addediliyor ancak bunun içindeki pek çok temel besini yok ettiğini de biliyor muydunuz?

Kaynamış süt ham süt kadar besin değerine sahip değil ve bu nedenle onun cilt üzerindeki faydalarını elde etmek için ham halini kullanmanız gerekli.

Cildi Renklendirir

Ham süt en zengin nemlendiricilerden birisidir ve genelde internette yağlı cildi olanların sütü ciltlerine sürmemeleri hususunda uyarılar yapılır. Bu durum kaynamış süt için doğru olsa da ham süt için değil. Zira ham süt tüm cilt tiplerinde cilde renk ve güç vermektedir.

Bunun için süte bir kaç damla limon suyu ekleyin ve kuru bir cildiniz varsa biraz da gül suyu katın. Bu karışımı yüzünüze ve boynunuza sürüp 15 dakika kurumasını bekleyin. Ardından yağlı cildiniz varsa ılık suyla, kuruysa normal suyla cildinizi temizleyin.

Nemlendiricidir

Ham sütün en önemli özelliklerinden bir tanesi nemlendirici olmasıdır. Ham süt cildin alt katmanlarını besler ve içeriden nemlenme sağlar. Kışın oluşan cilt kuruluklarına da iyi gelir. Eğer tüm mevsimlerde nemli bir cilt arıyorsanız ham sütü değerlendirmelisiniz.

Bunun için ham süte yarım kaşık kadar un katıp güzelce karıştırın. İçine bir kaç damla bal ve gül suyu da ekleyip iyice çalkalayın.

Bu maskeyi yüzünüze ve boynunuza sürüp 10 dakika bekleyin, sonra ılık suyla durulayın.

Cildi Temizler

Ham süt cilt temizliğinde de kullanılır ve gözeneklerdeki fazla yağı, sebumu, kirleri ve siyah noktaları bile temizler.

Bir cam kase içine 100 gram ham süt, dörtte bir limonun suyunu ekleyip karıştırın. Bunu yüzünüze bir pamuk ile uygulayıp 10 dakika bekledikten sonra yıkayın. Bu karışın cildinizin parlamasına yardımcı olacaktır. Hassas cildi olanlar ise içine 2 yemek kaşığı salatalık suyu da katabilirler.

Yanık İzlerini Yok Eder

Ham süt yanmaya iyi gelir ve yüzdeki yanma kaynaklı güneş izlerini yok eder.

Cildin Tonunu Korur

Ham süt cildi iyi yönde renklendirir ve tüm cildin eşit renge sahip olmasını sağlar. Zira cilt tarafından salgılanan tirozin maddesini düzenler ve tirozin temelde melanini kontrol eder ve bazen bunun sonucunda cildin kararması durumu ortaya çıkar.

Ham sütün uygulanması cildin tirozin salgılamasına engel olur. Ayrıca cildi yağ ve kirlerden arındırır.

Sivilcelere İyi Gelir

Ham süt sivilcelere de iyi gelir. Fazla yağı alır ve cilt kuruluğunu kontrol altına alır. Dolayısıyla sivilcelere karşı da kullanılabilir.

Zira cildin sivilcelerden korunması için ne çok yağlı ne de çok kuru olması gerekir.

Yarım kaşık kili süte katın ve macun olana kadar güzelce karıştırın. Kuru cildiniz varsa içine gül suyu da ekleyin. Bu karışımı sivilcelerden korunmak için yüzünüze sürebilirsiniz.

Yaşlanma Karşıtıdır

Ham süt yaşlanmaya da engel olur. Bunun için sütü ezilmiş muz ile karıştırarak bir yüz maskesi elde edebilirsiniz. Güneş lekelerini de azaltır, çizgileri düzeltir, cilde peeling yapar ve kırışıklara engel olur.

Parlaklık Verir

Ham süt şeker partikülleri ile kullanıldığı zaman cilde parlaklık verir ve bir peeling ürünü olarak kullanılabilir. Kuruluğun izlerinin cildinizden çıkarılmasını sağlayacaktır.

Aydınlatır

Cildinizin belli bölgelerinde aydınlık ve kontrastlar istiyorsanız siyah noktalar ile savaşan ve sivilce izlerini yok eden sütten faydalanmanız gerekli. Bunun için süte biraz zerdeçal katın ve safran tozu da ekledikten sonra çalkalayın. Bu karışımı yüzünüze sürerek istenen aydınlığı elde edebilirsiniz.

Doğal Bir Güneş Kremidir

Süt cildi güneş ışınlarından da korur. Bunun için sütü lor ile karıştırın ve yüzünüze sürüp güneşe çıkmadan 30 dakika bekleyin. Cildinizi güneşten 4 saat boyunca koruyacak bir katman oluşturacaktır.

Kuru Cilde İyi Gelir

2 yemek kaşığı ham süt ile 1 yuemek kaşığı balı karıştırın ve bunu bir pamukla yüzünüze uyguladıktan sonra 20 dakika bekleyin. Sonra suyla durulayın ve cildinizin ne kadar nemlendiğini kontrol edin. Dilerseniz biraz ezilmiş muz da ekleyebilirsiniz.

Konfor Banyosudur

Eğer evinizde küvetiniz varsa onu suyla doldurun, 1-2 litre süt, bir kaç gül yaprağı ve bir kaç kaşık limon suyu ekleyin ve içine girin. Bu banyo suyu cildinizin her zaman genç kalmasına yardımcı olacaktır.

Hatta sütü her türlü yüz maskenizin içerisine de güvenle katabilirsiniz.

Lakin ham sütü içmemeye dikkat çünkü kaynamamış veya pastörize edilmemiş sütün doğrudan tüketimi kesinlikle önerilmiyor.