Boğaz ağrısı bizlere genelde rahatsızlık verir ve genelde beraberinde inflamasyonlar ve yanmalar da görülür. Elma sirkesi ise çağlar boyunca pek çok iş için kullanılmıştır ve bunların başında yemekler gelir. Salatalarda, soslarda ve aroma verilecek pek çok şeyde kullanılan elma sirkesi, son dönemlerde enfeksiyonlarda da kullanılır hale geldi.

Elma sirkesi temel olarak fermente edilmiş elma suyudur ve elma suyuna eklenen maya, meyve şekerini alkole dönüştürür ve bakteriler daha sonra bu alkolü asetik asite dönüştürürler. Neticesinde ise elma sirkesi elde edilmiş olur. Onun enfeksiyonlara iyi gelmesini sebebi ise bu asetik asit içeriğidir.

Elma sirkesinin boğaz ağrısı ve enfeksiyonları ile savaşta şu özellikleri öne çıkmaktadır:

• Asidik yapısı vücut dokularının pH dengesini ayarlar. Böylece boğazda bakteri gelişimi ve yayılımı engellenir.
• Antibakteriyel özellikleri vardır.
• İnülin adlı bir prebiyotiğe sahiptir ve bu da bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
• Boğazdaki balgamı söken bileşenlere sahiptir.

Boğaz Ağrısı İçin Elma Sirkesi Tarifleri

Elma Sirkesi

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip güzelce karıştırın ve bu karışımı bir gargara olarak günde bir kaç defa kullanın. İçeriğindeki asidik ve antibakteriyel özellikler, onun enfeksiyon ve ağrılar ile savaşmasını sağlayacaktır.

Elma Sirkesi ve Kırmızı Toz Biber

1 çay kaşığı elma sirkesini, 1 çay kaşığı kırmızı toz biberi, 3 çay kaşığı balı ve 1 bardak ılık suyu karıştırın ve gargara yapın. Arada içecekten bir kaç yudum da alabilirsiniz. Günde 2-3 defa bu şekilde kullanabilirsiniz. Elma sirkesi burnu ve boğaz balgamını açacaktır, biberdeki kapsaisin maddesi ise ağrı ve inflamasyonlara iyi gelecektir.

Elma Sirkesi ve Tarçın

1 çay kaşığı elma sirkesi, tarçın tozu, bal ve limon suyunu 1 bardak sıcak su ile karıştırın ve bu karışımı yavaşça için. Dilerseniz gargara da yapabilirsiniz. Bunu günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz. Tarçının ve elma sirkesinin antimikrobiyel ve anti-inflamatuvar özellikleri boğaz ağrısı ile mücadele etmenizi sağlar. Balın ve limon suyunun iyileştirici özellikleri ise iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Elma Sirkesi ve Bal

2 yemek kaşığı elma sirkesi, 2 yemek kaşığı bal ve bir bardak sıcak suyu karıştırıp günde bir defa için. Elma sirkesi ve balın balgam sökücü etkileri ile bakteri ve inflamasyon karşıtı özellikleri, boğaz ağrısına karşı iyi bir etki elde etmenizi sağlayacaktır.

Elma Sirkesi ve Yemeklik Soda

1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı yemeklik sodayı ve 1 bardak suyu güzelce karıştırdıktan sonra bunu günde bir kaç defa gargara için kullanabilirsiniz. Elma sirkesinin ve yemelik sodanın mikrop karşıtı özellikleri boğaz ağrısına sebep olan bakterilerin öldürülmesini sağlayacaktır.

Elma Sirkesi ve Limon

1 yemek kaşığı elma sirkesini, 1 çay kaşığı limon suyunu, 1 bardak sıcak suyu karıştırın ve bu karışımı günde 2-3 defa için. Dilerseniz biraz bal da ekleyebilirsiniz. Bu içeriklerin bakteri ve inflamasyon karşıtı özellikleri işinize yarayacaktır.

Elma Sirkesi ve Tuzlu Su

Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Bu karışım ile günde bir kaç defa gargara yapabilirsiniz. Tuzun mikrop karşıtı özellikleri ile sirkenin inflamasyon karşıtı özellikleri boğaz ağrısına iyi gelecektir.

Dikkat Edilecekler

• Elma sirkesi asidiktir ve bu nedenle sulandırarak kullanılmalıdır.
• Önerilen dozun üzerinde elma sirkesi almayın.
• Yan etkiler olursa doktorunuzla görüşün.
• Hamile ve emziren kadınlar elma sirkesinden uzak durmalılar.