Rooibos çayı tıbbi olarak da kullanılan ve faydaları olan çaylar arasında yer alıyor ve kilo verme işi de faydaları arasında bulunuyor. Doğal tatlılığı, kendine has rengi ve mükemmel tadı ile popüler hale gelen bu çay, kafesinsiz olması, antioksidanlar ile dolu olması, kalbi, karaciğeri, beyni koruması ve kansere karşı olmasıyla da biliniyor.

Kalorisi Düşüktür

Rooibos çayının en dikkat çekici özelliği, çok düşük kaloriye sahip olması. Bir bardağı 0-2 kalori arası kalori sağlar ve bu nedenle sütlü ve şekerli çay ile kahvelere göre çok daha az kalori alımına yardımcı olur. Yani rooibos çayı içeriğinizde çok daha az kalori alırsınız ve yağ olarak depolanacak kalori alma ihtimaliniz hayli azalır.

Doğal Olarak Tatlıdır

Rooibos çayında doğal bir tat bulunur ve bu da çayınıza şeker veya aspartam ekleme ihtimalinizi azaltır. Kilo vermeye yardımcı özelliklerinden faydalanmak için şeker ve tatlandırıcı eklememeye dikkat etmelisiniz.

Antioksidan Zenginidir

Bu çayda aspalathin ve nothofagin adlı iki güçlü antioksidan bulunur. Bu maddeler zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırarak DNA hasarına engel olur, normal hücre fonksiyonlarının bozulmasına engel olurlar. Ayrıca içeriğindeki flavonoidler DNA’nın korunmasına da yardımcı olurlar. Antioksidan düzeyinin bitkinin yetiştiği bölgeye göre biraz değişim gösterebildiğini de unutmamak gerekli.

Oksidatif Stresi Azaltır

Artan ve devam eden oksidatif stres yağ birikimine sebep olabilir, özellikle de bel bölgesinde. Rooibos çayı içmeniz oksidatif stres düzeylerinin azalmasını sağlayacaktır ve böylece kilo vermeye yardımcı olacaktır. Beynin de oksidatif stresten korunmasına yardımcı olmaktadır.

Anti-İnflamatuvardır

Bilimadamları rooibos çayındaki antioksidanların aynı zamanda anti-inflamatuvar özellikler gösterdiğini belirtiyorlar. Çalışmalarda farelerin rooibos çayı ile desteklendikleri zaman DNA hasarında ve inflamasyonlarda azalma yaşadıkları görülmüştür. Unutmayın ki uzun süreli ve artan inflamasyonlar inflamasyon kaynaklı obezite kaynağı olabilirler. Rooibos çayı içmek bunun önüne geçmenize yardımcı olur.

Kan Şekerini Dengeler

Yüksek kan şekerinin sebebi vücudun yeterince insülin üretmemesi olabildiği gibi insüline karşı direnç kazanması da olabilir. Bu durumda vücut kanda dolaşan glukozu yeteri kadar enerji için kullanamaz ve neticesinde kandaki glukoz düzeyi artar, diyabete sebep olur. 2009 yılındaki bir çalışmada, tip 2 diyabete sahip olan farelere aspalathin verildiğinde glukoz emilimi ve insülin salgıları artmış, sonucunda kan şekeri düşmüş ve fareler insülin hassasiyetine kavuşmuşlardır. Bu madde rooibos çayında da bulunur ve böylece şekerden korunmanızı sağlarken kilo almanıza da engel olur.

Lipid Profili İyileştirir

Eğer sağlıklı olmak istiyorsanız, normal bir lipid profiliniz olmalı. Trigliserit düzeyleri yükseldikçe vücut fonksiyonlarınızın bozulma ihtimali, inflamasyonlar, ağırlık, kalp krizi riski artar. Rooibos çayı içerek antioksidanlardan faydalanabilir, lipid profilinizi iyileştirebilirsiniz.

Kolesterolü Düşürür

Kolesterol iki tiptir ve bir tanesi iyiyken, bir tanesi kötüdür. Kötü kolesterol damar duvarlarında birikir ve plaklar oluşturur, bu da damarların daralmasına sebep olur. Dolayısıyla kan akışı düşer ve kalp sağlığı riske girer. Rooibos çayı içmeniz kötü kolesterolü azaltır ve metabolizmayı iyileştirir. Çalışmalar rooibos çayının iyi kolesterolü ise arttırabildiğini gösteriyorlar.

Metabolik Hastalıkları Önler

 

Metabolik hastalıklar pek çok kişinin sağlığını tehdit etmektedir ve rooibos çayı ise trigliserit ve kötü kolesterol düzeylerini azalttığı, iyi kolesterolü arttırdığı, kan şekerini düşürdüğü ve obezliği önlediği için sağlığa faydalıdır. Zira bu rahatsızlıklar metabolik hastalıklara sebep olurlar.

Uykuyu İyileştirir

Rooibos çayı uyku kalitenizi de iyileştirebilmektedir. Bunun için oksidatif stresi ve inflamasyonları azaltmaktadır. Bu durum beynin ve vücut hücrelerinin fonksiyonlarının iyileşmesini sağlar. Daha iyi uyuduğunuzda ise kilo vermeniz daha kolay hale gelir.

Rooibos Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir bardak suyu kaynama noktasına getirin ve altını kapattıktan sonra bir dakika soğuması için müsaade edin. Sonra bir çay kaşığı rooibos çayı yaprağını suya ekleyin ve 3 dakika bekleyin. Çayı süzdükten sonra içebilirsiniz.
İçerisine limon, nane yaprakları, tarçın gibi sağlıklı şeyler ekleyerek etkilerini katlayabilirsiniz.

Rooibos Çayı Yeşil Çay veya Kahveden İyi Midir?

Rooibos çayı kafein almak istemeyenler için mükemmel bir seçenektir. Kafein içermez ve doğal yoldan tatlıdır. Eğer kilo vermenize yardımcı olacak doğal içecekler arıyorsanız, rooibos çayı en iyi seçenektir denilebilir. Çünkü ona tatlandırıcı eklemek zorunda değilsiniz. Ayrıca kahve uyumayı zorlaştırırken, rooibos çayı uyumayı daha kolay hale getirir. Yeşil çay da sağlıklıdır ancak pek çok kişi tadından dolayı onu pek sevmez.

Ne Kadar İçmeli?

Bilimadamları günde 6 bardak rooibos çayı içmenin kilo vermeye fayda sağladığını belirtiyorlar. Onu öğünlerden 20 dakika önce içebilirsiniz. Böylece daha az aç hissedecek, neticesinde daha az kalori tüketecek ve kilo vermeye bşalayacaksınız.

Rooibos Çayının Diğer Faydaları

• Baş ağrılarına iyi gelir
• Bulantılara iyi gelir
• Kemikleri güçlendirir
• Kanserle savaşır
• Ağrı ve şişkinliklere engel olur
• Sinüzit ağrılarını engeller
• Kalp sağlığını iyileştirir
• Böbrek taşlarına engel olur
• Kas kramplarını azaltır
• Alerjileri tedavi eder
• Cilt sağlığına iyi gelir
• Yaşlanmayı geciktirir