Bebeğin pozisyonun değişmesi annede rahatsızlığa yol açar: Oturun, uzanın ya da ayağa kalkın, her koşulda da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Eğer 9 aylık hamileyseniz her hareket sizin için büyük bir çaba gerektirir. Karnınız çok büyüdü, bu yüzden uyku sırasında rahat bir pozisyon bulmanız çok zorlaşır. Uyku eksikliği ve ağır yük, sürekli tükenmişlik hissine neden olabilir. Sakarlaşmış ve yorgun hissediyor olabilirsiniz.

Anne Karnında 9 Aylık Bebeğin Gelişimi: Yakında Geliyor!

Artık son aya gelinse bile, bebeğin yeni yaşam için aktif olarak hazırlanması devam ediyor. 36. haftada, tüm uterus boşluğunu kaplıyor ve bu yüzden şimdi çok kıpırdamıyor, ama acıtıyor. Bebeğin ayak parmaklarında ve el parmaklarında narin de olsa tırnakları var. Bir başka önemli aşama daha geride kaldı ve bebeğin üreme organlarının oluşumu bitti. Bebeğin bağırsaklarında dışkı toplanmaya başladı. Son ayda, bebeğiniz günde yaklaşık 27 gram almaya devam edecektir. 40. haftada, fetüsün uzunluğu yaklaşık 50 cm’dir ve ağırlığı yaklaşık 3 ila 3.5 kilo arasındadır.

Nasıl Hissedersiniz?

Eğer bu ilk hamileliğinizse, bebeğinizin başı pelvis bölgesine çoktan girmiştir. Rahim, mide ve diyaframdaki basınç azalmış demektir. Bu nedenle, mide yanması, mide rahatsızlığı ve kısa nefes alma nadiren görülme başlar. Ama bunun yerine alt karnında bir ağırlık hissi vardır. Mesanenizdeki baskı nedeniyle idrara çıkma isteği daha sıklaşabilir.

Vajinadan akan mukusun kıvamı yoğunlaşır ve kanlanmanın da görülebileceği yoğunluğa erişir. Akıntı pelvik muayene veya cinsel ilişkiden sonra daha net hale gelebilir. Karnınız kaşınmaya başlar.

Rahim ve serviks, doğum için hazırlık sırasında yumuşar ve büyür. Kasılmalar daha sık görülür ve bazen sanki doğum başlamış gibi hissedersiniz. Ancak kasılmalar düzenli değilse, bu sadece doğumdan önceki “sahte kasılmalar” olarak adlandırılan türden kasılmalardır. Bu tür kasılmalar çok sık meydana gelirse, özel solunum egzersizi yapmalısınız.

Kilonuz Sabitlendi

Hamileliğin 38. haftasında, kilonuz stabil hale gelir. 13 kilo ya da daha azını almışsanız, doğum sonrası eski kilonuzu geri kazanmanız sizin için zor olmaz. Ve şimdi, her 2-3 günde bir kendinizi tartın ve kilo endeksinizi bir yere yazın. Kilo almayı bıraktığınız an; önünüzdeki 10 gün içinde doğumun başlangıcına hazır olmanız gerekir. Karnınızın kocaman olması yerçekimi merkezini değiştirdi, bu yüzden yatağınızda daha fazla vakit geçirmekte özgürsünüz. Şişliği ve varis oluşumunu önlemek için bacaklarınızı mümkün olduğunca yukarıda tutun ve yatakta ayaklarınızın altını yastıkla desteklemeyi alışkanlık haline getirin.

Hamileliğin 9. Ayında Yaşam Tarzınız Değişir

Hamileliğin son günlerini rahat geçirmeye çalışın. Temizlik işleri artık size göre değil, yapmayın. Yeteneklerinizi yönetim alanında gösterin: Kocanız ve çevrenizdekiler için iş bölümü planlayın. Doğum için hastaneye gittiğinizde eşiniz de sizinle gelecek ancak eve dönüp yatması gerekirse ya da siz doğumdan sonra eve dönseniz dahi yemek yapamayacağınız için; buzdolabınızı önceden pratik yiyeceklerle doldurun. Ve sevdiği bir yemeği pişirmeyi öğretin. O zaman akşamları aç kalmasından endişelenmenize gerek kalmayacak.

Hamileliğin 9. Ayında Beslenme

Günde 5-6 kez yiyin. Küçük porsiyonlar pişirin ve yemeğinizin kalori içeriğini kademeli olarak sınırlandırın. Alerjiye neden olabilecek gıda maddelerini (hiç kullanmadıysanız bile) tamamen bir kenara bırakın. Bu tür önlemler, bebeğinizin çeşitli sorunlardan korunmasına yardımcı olacaktır.

Doğum sonrası için eşyalarınızı hazırlayın: Büyüyen göğüsler ve emziren anneler için bir beden büyük ve önden açılabilen emzirme sütyenlerini önceden almak, doğum sonrası işinizi kolaylaştıracak. Bebeğiniz için gerekenleri, doğum sonrası bakım için gerekli olan şeylerin listesini göz önünde bulundurarak; kendiniz ve bebeğiniz için ne gerekiyorsa, hepsini alın.

Her Hafta Doktorunuzu Ziyaret Edebilirsiniz

Doğum doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmenin, özellikle hareket yeteneğiniz kısıtlandığından, sizin için ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyoruz. Ama önemli değil, kendiniz ve gelecekteki bebeğinizin sağlığı için bunu yapmalısınız. Her zaman, hamileliğin son ayında her hafta, doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiğini unutmayın.

Bebek ne sıklıkla hareket ediyor?

Bebeğin günde 10 kereden daha az hareket ettiğini fark ederseniz, doktorunuzdan bebeğinizin kalbini dinlemesini isteyin: Belki de fetüsün vücut işlevi sırasında bir bozukluk oluştu. Doktorunuzun sizi, kardiyototografiye göndermesi gayet doğaldır. Önemli soruların cevabını bu yolla alacak: Bebek nasıl nefes alıyor, nasıl hareket ediyor, bebeğin kalbi iyi mi çalışıyor, fetüsün etrafında ne kadar amniyotik sıvı var? Bu tür ayrıntılı bilgiler, doğum sırasında bebeğin sağlık durumunda oluşabilecek sorunları önlemeye yardımcı olur.

Fetüs doğru pozisyonda mı?

Doktor ayrıca bebeğin doğum için hazır olup olmadığını kontrol edecek ve doğru pozisyonda konumlandığını görmek isteyecektir. Sol tarafında baş aşağı durmalıdır. Bazen, bebeğin döndüğü ve kalçalara ya da rahminize doğru uzandığı görülür. Bu, doktorunuza yapacağınız ziyaretleri atlamamanız gerektiğine dair bir başka sebeptir. Her hafta doktorunuza giderseniz, tüm değişiklikleri fark etmek ve gerekli önlemleri almak mümkün olacaktır.

Doğum zamanı: Doğumunuz, hesaplanan zamanın gerisinde kalıyorsa, ancak doktorunuz endişelenmek için herhangi bir sebep görmemişse, bunun için de endişelenmemelisiniz. Tahmini doğum zamanı, son adet tarihten iki hafta eksilebilir veya iki hafta artabilir. Bu bir sorun olduğunu göstermez, yanlış hesap yapmış olabilirsiniz ya da regl tarihiniz yanlış hatırlıyor olmalısınız.

Ultrason Görüntüleri

Bebeğin durumunu, konumunu belirlemek için ultrason kullanılabilir. Bebeğin pozisyonu anlamak için, doktorunuz elle muayene yapacaktır ama ultrason da kullanmayı gerekli görebilir. Ayrıca bebeğinizin en net görüntüsünü alabilirsiniz. Doktorunuzdan çıktısını isteyin ve ilerde büyüyen yavrunuza göstermek için saklayın.