Patates yemeyi seven ancak kilo vermek isteyenler, tercihlerini tatlı patatesten yana kullanmalılar çünkü hem daha sağlıklı bir alternatif, hem daha kolay pişiyor hem de kilo vermeye yardımcı oluyor.
Tatlı patates diyeti olarak adlandırılan diyet ise tatlı patatesi beslenme düzeninize kesinlikle katmanızı gerektiriyor. Onun yanında yoğurt, sebzeler ve bol lifli gıdalar gibi diğer yağ yakıcı ürünleri de tüketmeniz gerekiyor ve 3 günlük bir diyet sonucunda görünümünüzde fark olduğunu fark edeceksiniz.

Tatlı Patates Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?

Kalorisi Düşüktür

Tatlı patatesin 100 gramında sadece 86 kalori bulunur ve genelde bir porsiyondan 100 kalori alınır. 100 gram soyulmuş patateste ise 110 kalori bulunur ve bir porsiyonda genelde 400 kalori alınır. Dolayısıyla tatlı patates tüketmek kalori tüketiminizi kontrol altına alacaktır ve bu diyet sırasında kendinizi kısıtlanmış hissetmeyeceksiniz.

Bol Liflidir

Tatlı patateste lifler bol bulunurlar ve bu lifler sindirim sırasında jel benzeri bir yapı oluşturarak doygunluk hissi verir, aşırı yemenize engel olurlar. Ayrıca yağ moleküllerini hapsettikleri için yağ emilimine engel olur, kolondaki dışkı hareketlerini hızlandırır ve iyi bakterilerin çoğalmasını sağlarlar. Lifçe zengin tatlı patates tüketmek metabolizmayı, sindirimi ve boşaltımı iyileştirdiği için kilo vermek mümkün olur.

Glisemik Endeksi Düşüktür

Glisemik endeks, bir gıdanın kan şekeri düzeylerini ne şekilde değiştirdiğini ölçer ve bu endeks yüksek olduğunda kan şekerinde ani zıplamalar olacağı ve bunu da obezite, diyabet gibi problemler doğuracağı belirtilir.

Ancak bu endeks bir gıdayı nasıl pişirdiğinize göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin haşlanmış tatlı patatesin endeksi 44 iken, mikrodalgada veya fırında pişirdiğiniz zaman 94 olmaktadır. Dolayısıyla pişirme sırasında dikkatli olmalısınız.

Yüksek Su İçeriği

Tatlı patatesin yüksek su içeriği onun kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Zira dehidrasyon metabolizmayı yavaşlatırken, tatlı patatesten yeterince su almak hücrelere sıvı akışını hızlandırır ve bu da metabolizmayı hızlandırır. Bunun sonucunda vücudun yağ depolaması engellenir, pH dengesi yerine gelir ve toksinler atılırlar. Ayrıca içindeki su daha kolay doymanıza yardımcı olacaktır.

Antioksidan Özellikleri Vardır

Tatlı patatesin turuncu rengi içerisindeki antioksidanlardan kaynaklanmaktadır. Tatlı patateste oldukça çeşitli antioksidanlar bulunur ve bunlar vücudu DNA mutasyonundan ve zararlı serbest radikallerden korurlar. Oksijen radikalleri vücutta az bulunduğu zaman stres düzeyi düşer ve inflamasyonlar azalırlar, neticesinde kilo vermek mümkün olur.

Tatlı Patatesin Karbonhidrat İçeriği Nasıldır?

28 gram tatlı patateste 5 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

Pek çok gıdanın karbonhidrat içeriği kilo verme konusunda endişe yaratabilmektedir. Tatlı patates normal patatesin bir akrabası olduğu için, karbonhidrat içeriği çok düşük değildir.

Ancak bunlar insan vücudu tarafından kolayca sindirilemeyen kompleks karbonhidratlardır ve bu nedenle tatlı patates kan şekeri düzeylerinde zıplamaya neden olmaz.

Yani tatlı patatesin karbonhidrat içeriğinden dolayı endişe etmek biraz yersiz denilebilir. Doğru şekilde pişirdiğiniz sürece bundan endişe etmenize gerek yok.

3 Günlük Tatlı Patates Diyeti Planı

1. Gün

Kahvaltı: 1 haşlanmış yumurta + 1 haşlanmış tatlı patates + 1 bardak yeşil çay
Öğle yemeği: 1 haşlanmış tatlı patates + 85 gram ızgara balık veya tavuk + 1 bardak yoğurt
Akşam yemeği: 1 haşlanmış tatlı patates + 85 gram ızgara balık veya tavuk + 1 bardak yoğurt

2. Gün

Kahvaltı: 1 haşlanmış tatlı patates + 2 yumurta beyazı omleti + 1 bardak kahve
Öğle yemeği: Haşlanmış tatlı patatesli, yeşillikli ve mantarlı salata + 1 bardak ayran
Akşam yemeği: 1 haşlanmış tatlı patates + brokoli + 85 gram ızgara balık-tavuk-tofu

3. Gün

Kahvaltı: 1 haşlanmış tatlı patates + 4 badem + 1 bardak yeşil çay + 1 muz
Öğle yemeği: Tatlı patates çorbası + 1 buğday ekmeği + 1 bardak yoğurt
Akşam yemeği: Tatlı patates püresi + haşlanmış nohut + ızgara mantar

Bu üç günlük diyet metabolizmanızı harekete geçirecektir ve bir kaç kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Tatlı Patates Diyetinde Tüketebileceğiniz Gıdalar

Sebzeler: Brokoli, pancar, kereviz, şalgam, brüksel lahanası, lahana, marul, havuç, karnabahar, ıspanak, kara lahana, turp.

Meyveler: Elma, muz, kivi, üzüm, ananas, şeftali, papaya, karpuz ve kavun.

Proteinler: Tavuk göğsü, hindi göğsü, mantar, tofu, balık, yumurta, baklalar ve mercimekler.

Süt ürünleri: Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, keçi peyniri ve ayran.

Kuruyemişler: Badem, ceviz, çam fıstığı, ayçekirdeği, kavun çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu, kabak çekirdeği.

İçecekler: Su, hindistan cevizi suyu, taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, smoothieler, yeşil çay, bitki çayları, detoks içecekleri, kahve.

Bitki ve baharatlar: Kekik, adaçayı, dereotu, zencefil, zerdeçal, hardal, kişniş.

Tüketmemeniz gereken gıdalar ise şu şekilde sıralanıyorlar:

• Şekerli besinler
• İşlenmiş gıdalar
• Konserve ve şişelenmiş gıdalar
• Enerji içecekleri
• Yüksek glisemik endekse sahip gıdalar

Tatlı Patatesi Sağlıklı Şekilde Hazırlama Yöntemleri

Püresi Yapılabilir

Tatlı patatesi normal patates gibi püre haline getirebilirsiniz, Dilerseniz içine biraz haşlanmış sebze ve nohut da eklenebilir.

Smoothielere Eklenebilir

Evinizde smoothie içecekler yapmayı seviyorsanız muz ve tatlı patatesi bir araya getirebilir, biraz da chia tohumu ekleyerek protein dolu bir smoothie elde edebilirsiniz.

Fırında Yapılabilir

Tatlı patatesi dilimlere bölün ve biraz tuz ile biber ekledikten sonra zeytinyağı gezdirin, ardından fırında pişirin. Bu güzel yemek tüm açlığınızı alacaktır.