Evet kilo vermek zaman alır. Ama bazı iyi haberler de var: Bir hafta kadar az bir zamanda kilo verebilirsiniz. Doğru değişikliklerle, sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyebilirsiniz. Bu yazıdan bahsettiğimiz öneriler, sadece bir hafta içinde kilo vermenize ve yağ kaybetmenize yardımcı olabilir.

Yaşam Tarzı Alışkanlıklarınızı Değiştirin!

Alışkanlıklarımız, yaşamımızın ve sağlığımızın kalitesini belirlemede çok önemlidir. İyi olan alışkanlıklarınızı kucaklayın ve kötü olanları kovalayın.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Evet, kilo verirken kendinizi motive etmek için hedefler gereklidir. Ancak hedefler belirlerken, gerçekçi olmalısınız. Gerçekçi olmayan hedefler, sadece kilo vermenizi zorlaştıracaktır. Bir haftada 10 kilo veremezsiniz. Ama bir hafta içinde kendinizi aç bırakmadan yarım kilo verebilirsiniz. Ve bunun için, her gün yaktığınızdan 500 ila 1000 kalori daha fazla yakmanız gerekir.

Bazen asla kilo veremeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bunun nedeni, kendiniz için yanlış hedefler belirlemenizdir. Gerçekçi hedefler koymak her zaman hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur. Ve aynı kilo kaybı için de aynı şey geçerlidir.

Zamanınızı Ayarlayın

Bugünün hızlı tempolu dünyasında, yemek masasında çok az zaman harcadığınızdan şüphem yok. Ve sağlıklı beslenme, en az dikkat verdiğimiz bir şey olabilir. Yavaş yemeyi öğrenin. Yediğiniz yemeğin farkına varmaya çalışın. Yemek için en az 20 dakikalık bir zaman dilimi oluşturun ve her dakika yemeğin tadını çıkardığınızdan emin olun. Yemeğinizi hızlıca tüketirseniz sadece aşırı yemiş olursunuz, çünkü mideniz beyninize doyduğunu söyleyecek zamanı bulamayacaktır. Egzersizleriniz için de zaman belirlemelisiniz. İdeal olarak günde iki kez 45 dakika yürüyebilir ya da koşabilirsiniz. Kendinize zaman ayırın.

Porsiyonlarınızı Azaltın

Elinizdeki büyük tabağı bırakmazsanız kilo vermeyi unutun. Tabağın boyutunu küçültmek daha az yemek anlamına gelir ve daha az yemek daha az kalori demektir. Genellikle, yemek yerken, ihtiyacımız olandan daha fazla yemeye eğilimliyiz; çoğumuzun bilmeden edindiği korkunç bir alışkanlıktır. Porsiyonları yarıya kadar azaltın ve daha küçük tabaklar seçtiğinizden emin olun. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, büyük porsiyonlar ve obezite arasındaki ilişkiyi gösteren sonuçlara ulaşmıştır. Ayrıca kilo yönetimi için düşük enerjili yoğun gıdalardan daha çok yiyebileceğinizi de söylüyorlar. Porsiyonlarınızı azaltın. Bu alacağınız kalorileri kontrol etmenize yardımcı olur. Porsiyon kontrolü uyguladığınızda, kendinizi fazla yemek yemeye zorlamayacaksınız. Bu, kalori alımını azaltır ve kilo kaybına yardımcı olur.

Televizyonun Önünde Yemek Yemeyin

Ya yemek yiyin ya televizyon izleyin ama asla ikisini bir arada yapmayın. Televizyon zamanını, yemek saatinizle birleştirmek, aşırı yemeye neden olabilir. Televizyon ekranında neler olup bittiğine odaklanıp, ağzınızda ve karnınızda neler olup bittiğini unutabilirsiniz. Yemeğinizi masada yiyin ve yemeğinize odaklanın. Bu, ne yediğinizin farkında olmanıza yardımcı olur ve sadece ihtiyacınız olduğu kadar yiyebilirsiniz.

Kontrolü Sağlayın

Çok acıkmadan önce yemeye başlamalısınız ve doymadan önce durmalısınız. Çünkü açlıktan öleceğimizi hissettiğimiz zaman, daha fazla yemek yemeye eğilimli oluruz ve bu, felakete yol açıyor. Çok acıkmadan bir şeyler atıştırmalısınız ve tamamen patlayacak gibi hissetmeden de yemek masasından kalkmalısınız. Tabağınıza aldığınız porsiyonu bitirin ve duracağınız zamanı belirleyin. Çok acıktığınızı hissettiğinizde yemeğe, bir bardak su içerek başlayın.

İyi Uyuyun

Uyku düzeni, kilo kontrolünü belirler. Yeterince uyku uyumamak, sonunda kilo almanıza yol açabilir. Önceki gece düzgün uyuyamadığınız için çok yorgun olursunuz. Sonuç olarak, ertesi gün yapmanız gereken herhangi bir düzenli aktivitenizi atlatmak isteyebilirsiniz. Amerikan Journal of Clinical Nutrition Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, az uyuyan kişilerin gece geç saatlerde atışmaya eğilimli oldukları bulunmuştur. Ayrıca yüksek karbonhidratlı atıştırmalıkları tercih etme olasılığı daha yüksektir. Başka bir çalışmada, çok az uyumanın, daha büyük porsiyonlar tüketme eğilimini artırdığı gösterilmiştir.

Haftanızı Bölün

Evet sağlıklı yemekler yemek zorundasınız ama kendinize ödüller verebilir veya kaçamaklar yapabilirsiniz. Haftada sadece iki öğünde istediğini bir şeyi abartmadan yiyebilirsiniz. Canınızın çektiği yiyeceğe ulaşamayınca, farklı besinlerden daha çok miktarlarda tüketmenin de önüne geçmiş olursunuz.

Yiyecek Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Siz ne yiyorsanız, osunuz! Tükettiğiniz şeyler, sağlığınızın önünde engel olabilir.

Bolca Meyve ve Sebze Yiyin

Meyve ve sebze, kilo yönetimi ve sağlık konusunda hayati bir rol oynamaktadır. Kilo vermeye katkıda bulunabilecek başlıca faktörlerden biri, enerji yoğunluğu düşük olan gıdaları tüketmektir. Meyve ve sebzeler, bol miktarda su ve lif içerir. En önemlisi de, su ve lif bolluğu sizin doygun hissetmenize yardımcı olabilir, bu nedenle aşırıya kaçmanızı ya da sebepsizce abur cubur yemenizi önler. Bir Amerikan çalışmasında, meyve ve sebze tüketimi ile kilo ve yağ kaybında azalma arasında bir bağlantı olduğu belirlenmiştir. Günde 10 porsiyon meyve ve sebze yiyin.

Her Öğünde Çorba İçin

Bu çoğunuz için beklenmedik bir şey olarak gelebilir ama öğünün başında çorba içmek iştahınızı bastırabilir ve daha az yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca, çorba son derece besleyicidir ancak düşük kalorilidir yani kilo vermek isteyen herkesin çorbaya ihtiyacı vardır. Pennsylvania State Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, düşük kalorili çorba tüketmenin kalori alımını azaltmaya ve kilo kaybını artırmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur. İdeal olarak sebze bazlı çorbalar, tavuk ya da et suyundan yapılan çorbalar ve kremasız domates çorbaları için. Bunlar sizi tok tutacaktır.

Şekeri Çöpe Atın

Kilo vermek istiyorsanız, yemeniz gereken son şey şeker olmalıdır. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir çalışmada, şekerli içecek tüketiminin kadınlarda kilo almaya neden olduğu bulunmuştur. Başka bir çalışma, sağlıklı bir yaşam tarzı için şeker tüketilmemesi gerektiğini önermiştir. San Francisco California Üniversitesi’ne göre, sağlığa etkileri söz konusu olduğunda şeker, yağdan daha kötü olabilir.

Yeşil Çay İçin

Dünya genelinde içiliyor ve inanılmaz derecede sağlıklıdır. Yeşil çayın vücudumuzdaki kalori yakma mekanizmasını uyardığı bilinmektedir. Bir çalışmaya göre, yeşil çay gerçekten kilo vermenize yardımcı olabilir. Metabolizmayı hızlandıran ve vücut yağını yakmaya yardımcı olan kateşin içerir. Günde 2 ya da 3 bardak yeşil çay içebilirsiniz. Ancak hepsini bir kerede arka arkaya içmeyin.

C Vitamini Kullanın

C vitamini ile dolu meyveler sağlığınızı korur ve çok fazla kalori tüketmeden kendinizi doygun hissetmenizi sağlar. C vitamini ayrıca kilo kaybına yol açan yağ yakımına da yardımcı olur.

 

Bolca Su İçin

Bu yeni bir bilgi değil. Kilo vermek konusunda ciddiyseniz, günde en az iki ila üç litre su içme hedefiniz olmalıdır. Yemeklerden önce bir bardak su içme alışkanlığı kazanmalısınız. Daha fazla su tüketin ve diğer yüksek kalorili içecek tüketmeyi bırakın.