Eğer kilo vermekte zorlanıyorsanız sizce nedeni ne olabilir? Nedeni yemek kontrolü, fazladan yemek yemek, çok aç kalmak ya da motivasyon eksikliği olabilir. Bu gibi nedenlerle karşılaşmak benim için problem değildir çünkü bence kilo verme programları fazlasıyla kısıtlayıcıdır, değişkenlik içermez bu yüzden günlük programınıza uygularken zorlanmalar yaşayabilirsiniz.

Eğer vücudunuza uymazsanız, kilonuzu korumak sizin için her zaman zor olacaktır. Kilo verme amaçlı programlar kalorilere, egzersiz planlamaya, kısıtlamaya ve perhize odaklanırlar. Fakat, bu gibi programlar vücudun gerçek ihtiyacını önemsemez ve vücudunuzu gün boyu desteklemezler. Peki o zaman, kilo kaybını nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Sezgisel yemek yiyerek, vücudunuzun ihtiyacını keşfedebilir ve vücudunuza neyin yarayıp, neyin yaramadığını bulabilirsiniz. Karbon hidratları ve kalorileri kısıtlamak yerine, sezgisel olarak yemek yiyip, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize odaklanabilirsiniz. Beğendiğiniz yiyecekleri seçerek, sağlıklı bir hayat dengesi ve beslenme planı yaratabilirsiniz.

Vücudunuzla beraber çalışarak onun ihtiyaçlarına göre yemek yiyebilirsiniz. İçgüdüsel yemek yeme, alışkanlıklarınızı değiştirmek ve daha sağlıklı beslenmek için birebirdir. Eğer yeme alışlanlıklarınızı ve belirli yiyeceklerin size nasıl hissettirdiğine bakacak olursanız, fiziksel ve zihinsel olarak etkilendiğinizi fark edeceksiniz. Sizi iyi hissettiren yiyecekleri tercih ederseniz ruh halinizde iyileşme olacaktır. Sezgisel olarak beslendiğiniz zaman duruma ve değişikliklere adapte olabilirsiniz. Bazen daha çok acıkırsınız, bazen belirli yiyecekleri yemek istersiniz. Eğer kilo kaybı istiyor ve aynı yiyecekleri tüketiyorsanız, kendinizi hem tükenmiş hem de yol almıyor gibi hissedersiniz.

Vücudunuzu nasıl ayarlayıp, yemek hakkındaki sezgilerinizi nasıl güçlendirebilirsiniz.

Çok fazla aç değilken, ya da çok fazla yemek yemişken, kafanızda bir sesin, size ne zaman yemeniz ve ne kadar yemeniz gerektiğini söylediğini ve yanlış beslendiğinizi söylediğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu ses sizin iç sesinizdir ve size doğru olanla, yanlış olanı açıklar. Bu sesi güçlendirmek ve onu dinlemek her zaman güçlendirici değil aynı zamanda sizi başarıya götüren yol için iyidir. Sezgilerinizi güçlendirmek için yollar vardır, ben size bunlardan bahsetmek istiyorum, hazırsanız başlayalım.

1. Her zaman oturarak yemek yiyin.

Oturarak ve yediklerinize dikkat ederek yemek yemek, kilo kaybı için gereklidir. Yemek yerken her zaman yavaş yavaş, daha fazla çiğneyerek, küçük porsiyonlarda, yemeğinizde bakarak kullanarak yemek yiyin. Böyle yapınca, yemekten aldığınız keyif arttığı gibi, vücudunuz da mutlu olacaktır.

2. Kendinize zaman ayırın.

Bazen hayat sizi çok meşgul edip, sanki hiç zamanınız yokmuş gibi hissettirebilir. Bu gibi durumlarda yemek yeme davranışınızı iyileştirmek size zor gelebilir. Ama gün boyunca sağlıklı seçimler yaptığınızda, gelişiminizi fark edersiniz. İnsanlar genellikle sıkıldığında ve stresliyken atıştırmalıklara kayarlar. Bu da onların aslında kendilerine zarar vermelerini sağlar. Bunun yerine bir yürüyüşe çıkmak, sıcak bir banyo yapmak, saya gitmek, manikür yaptırmak, okuma yapmak, yaratıcı aktivitelerde bulunmak, bir arkadaşınızla vakit geçirmek her zaman iyidir. Sizce yemek sadece kendinizle ilgilenmenizin tek yolu mudur, tekrar düşünün isterseniz…

3. Her ne olursa olsun sezgilerinize güvenmeyi öğrenin.

Sağlıksız alışkanlıklar, sosyal hayatınızın bir parçası olabilir. Fakat etrafınızda bulunan insanlar, gittiğiniz dükkanlar, yemek yediğiniz yerler hepsi kararlarınızı ve vücudunuzla etkileşime geçme biçiminizi etkiler. Bunları hayatınızda azaltırsanız, istediğiniz hayat tarzına daha yaklaşır ve kendinizi sağlıklı hayat tarzı seçimleriyle ödüllendirmiş olursunuz.

Bir kez vücudunuzun ihtiyaçları ve kendi isteklerinizle ilgili olanları bulduğunuzda, her zaman bunları takip edebilecek düzeyde olursunuz ve sabırlı oldukça, kendinize zaman verdikçe, sonucun çok güzel olduğuna siz de şahit olursunuz.