Pek çok kişi kilo almak istediği zaman her gün bol miktarda muz ile süt tüketin önerisine denk gelmektedir. Ancak diğer yandan, beslenme uzmanları, zayıflamak isteyenlerin de günde en az bir adet muz tüketmelerini önermektedirler.

Yani bazıları muzun kilo almaya yardımcı olduğunu düşünürken, bazıları ise kilo vermeye yaradığına inanmaktadırlar. Bu gizem ise maalesef şimdiye kadar tam olarak çözülemedi denilebilir.

Halbuki aslında kilo almanız veya vermeniz günde kaç muz tükettiğiniz ile yakından alakalı. Eğer muz haricinde pek bir şey tüketmiyorsanız kilo vereceğiniz neredeyse garantidir. Ancak normal beslenmenize devam ederken günde altı tane muz yerseniz, kilo alacaksınızdır. Lakin her iki yöntemde de muzun sağlığınız için çok faydalı olduğu unutulmamalı.

Ayurvedik Tıpta Muz

Günde bir elma doktoru uzak tutar lafı, Ayurveda tıbbı içerisinde günde bir muz hastalıkları uzak tutar olarak değiştirilmektedir.

Ayurvedada, muz vata ve pitta doshalarını dengeler ancak doğru şekilde tüketilmezse kapha doshasında artışa sebep olur.

Ayurvedik yazıtlarda, muzun insanın üç doshasını düzenlediği ve böylece vücudu dingin tuttuğu belirtilmektedir. Muz ile ilgili bir diğer ilginç bilgi ise, onun obezite ile savaşa yardımcı olmasıdır. Bu esnada vücudun kas üretmesini de kolaylaştırmaktadır. Ayurveda tıbbında anemik insanların muz tüketmelerinin hemoglobin üretimine katkı sağlayacağı da belirtilmektedir.

Kilo Vermek İçin Muz

Bir tek muzda 108 kalori bulunmaktadır ve bu da 18 gram karbonhidrata denktir. Karbonhidratlar vücut organlarımızın çalışmaları için gereklidirler ancak fazla miktarda olmaları kilo almaya sebep olur.

Muzda vitaminler, mineraller ve lifler de bol bulunur ve böylece bazal metabolizma hızı artar ve bunun sonucunda otomatik olarak kilo vermeye başlarsınız. Bunun yanında pektin içeriği sayesinde daha uzun süre tok hissetmemize yardımcı olur.

Muzun glisemik endeksi düşüktür ve bu da kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Pek çok meyve B6 vitamini bakımından pek zengin değildir ancak muzda vücuda yetecek kadar B6 vitamini bulunmaktadır. Araştırmalar B5 ve folik asit eksikliklerinin ciddi kalp hastalıklarına sebep olduğunu ve muzda bunların bol bulunduğunu belirtiyorlar. Yani düzenli olarak muz tüketimi kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur ve vücudun kan şekeri düzeylerinin korunumunu sağlar.

Muzda sindirimi hızlandıran enzimler de yer almaktadır. Böylece metabolizma kilo vermeye daha yatkın hale gelmektedir. Muzun tatlı bir meyve olması, tat duyumuzun da tatmin olmasını sağlar.

Kilo Almak İçin Muz

Muz kalori bakımından zengindir ve bu nedenle kilo alımında eski bir yöntem olarak kullanılmaktadır. 15 cm boyutundaki bir muzda neredeyse 90-95 kalori bulunmaktadır ancak bu miktar ufak bir şekerlemeden çok çok daha aşağıdadır. Muzu kilo almak için beslenmenize dahil etmek istiyorsanız, onu smoothie ve milkshakelerinize ekleyerek bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Muzda B6 vitamini bol bulunduğu için vücudumuzun kan dolaşımını da düzenlemektedir. Böylece daha fazla ve sağlıklı oranda kan hücresi üretimi mümkün olmaktadır. Muzun manganez bakımından da zengin olması sayesinde sindirime katkıları bilinmektedir ve ayrıca kemik hastalıklarına da engel olmaktadır.

Potasyum bakımından da zengin olan muz, vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu mineral sinir ve kas fonksiyonları için de gereklidir ve hücrelerin enerji üretmesine yardımcı olmaktadır. Bir büyük muz, günlük potasyum ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilmektedir.

Pek çok beslenme uzmanı, kilo alımı için muz tüketimini önerdiğinde, her gün bol miktarda muz yenmesini tavsiye etmektedir.

Ancak bu durum metabolizmanız ve vücudunuzun hareketliliği ile de yakından ilişkilidir.

Çünkü muz tükettiğiniz zaman doğal şeker ve karbonhidratlar hemen glukoza dönüştürülürler. Glukoz ise fiziksel aktivitelerde enerji sağlamaktadır. Glukozun fazlası ise karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak saklanmakta ve gerektiğinde kullanılmaktadır.

Bu depolama sınırı aşıldığı zaman glikojenin fazlası artık yağ olarak depolanmaktadır.

Ancak uzmanlar günde 5-6 muzdan fazlasını tüketilmesini de önermiyorlar çünkü bu kadar çok muz kabızlığa ve bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabilmektedir.

Muzu Tüketmenin En İyi Yolu

Onu diğer meyveler ile karıştırarak bir meyve salatası hazırlayabilir, üzerlerine çok az karabiber serperek yeni lezzetler elde edebilir, az yağlı yoğurt ile karıştırdıktan sonra smoothie haline getirebilir, doğrudan dilimleyerek tüketebilir veya sandviçlere bile ezerek katabilirsiniz.