Fizyolojik dengesizlikler, genellikle çocukların davranışsal problemlerinin nedenleridir ve bu göz ardı edilebilir. Bu dengesizlikler bazen karmaşık olabilir ve tespit edilmesi zordur. Ayrıca çocuğunuzun beynini ve davranışını hafif ya da ciddi şekillerde “kesinlikle” etkileyebilir.

Çocuğunuz dikkat eksikliği, kaygı, öfke patlamaları, saldırganlık, depresyon veya ciddi davranış sorunları yaşıyorsa, belki de fizyolojik bir sorunu olabilir. Aşağıdaki bilgiler biraz bunaltıcı görünebilir. Okuduktan sonra, hangi adımı atabileceğinizi bileceksiniz. En önemlisi, şifa bulacağına inanın. Birçok çocuk, ilaç kullanmadan sağlığını ve zihinsel ve duygusal gücünü yeniden kazanabilir.

Her çocuk benzersizdir ve çocuğunuzla neler olup bittiğini belirlemek için dedektif gibi olmanız ve ipuçlarını ve tetikleyicileri araştırmanız gerekir. İçgüdülerinizi dinlemeli ve aynı zamanda bu dengesizliklerin nasıl tespit edilebileceğini anlayan uzman bir doktordan yardım almalısınız. Göz önünde bulundurulması gereken bazı durumlar şunlardır:

• Bağırsak (gut) disbiyozu
• Nörotransmiter dengesizlikleri
• Metal ve kimyasal toksisitesi
• Beslenme eksiklikleri veya aşırı besin yüklenmeleri
• Gıda reaksiyonları ve duyarlılıkları

Bağırsak disbiyozu ile ilgili olarak; çocuğunuzun bağırsak florasını optimize etmek, yapabileceğiniz en önemli şeydir ve bağırsak sağlığını sağlamak ve çocuğunuzun beyin ve davranış sorunlarını çözmek için ilk adımdır.

Nörotransmitter Dengesizlikleri

Nörotransmitterler sinir hücreleri ve vücudun diğer hücreleri arasındaki sinyalleri ileten kimyasal habercilerdir. Beynimizi ve vücudumuzu iyi yönetmek için sürekli çalışırlar. Nörotransmitterler dengede olmadığında ve doğru çalışmadığında depresyon, dikkat eksikliği, kaygı, saldırganlık ve çeşitli davranış bozuklukları oluşabilir.

Nörotransmitterlerin besinsel öncüleri bağırsakta ortaya çıkar, bu nedenle çocuğunuzun bağırsağının dengeli ve sağlıklı bir floraya sahip olması önemlidir. İyi bakteriler, nörotransmitter üretiminde ve metabolizmasında önemli bir rol oynar.

Serotonin dengesizlikleri çocuklarda yaygın görülür. Çocuğunuzda çok yüksek veya çok düşük seviyelerde serotonin olması, ruh halini ve davranışını etkileyebilir. Çünkü; ruh halini, dürtü kontrolünü, akıl yürütmeyi, endişeyi, uykuyu ve iştahı düzenler ve dengeler. Bağırsaklardaki iyi bakterilerin artması serotonin seviyelerini dengelemede kritik öneme sahiptir.

Dopamin ve norepinefrin diğer önemli nörotransmitterlerdir. Çok fazla dopamin olması yoğun endişeye, düşünme sorunlarına ve hatta psikoza neden olabilir. Çok az dopamin motivasyon eksikliği yaratır. Çok fazla norepinefrin, manik ataklara neden olabilir.

Glutamat gibi diğer nörotransmitterler eksitotoksisiteye neden olabilir. Eksitatör nörotransmitterlerin fazlalığı öfkeli, agresif davranışlara, ruh hali değişimlerine, hiperaktiviteye, uykusuzluğa, tiklere ve hatta nöbetlere neden olabilir.

Bunlar olası nörotransmiter dengesizliklerinden sadece birkaçıdır. Çocuğunuzun beyin ve davranışları etkileyen bir dengesizlik olup olmadığını öğrenmek için doktora danışmalısınız.

Toksisite

Herkes gün içinde birçok toksine maruz kalmaktadır. Ancak çocuğunuz için bu mruziyeti en aza indirgeyebilirsiniz. Vücudun önemli bir detoks yeteneği vardır, ancak bazı çocuklar spesifik genetik bozukluklar nedeniyle detoks yapmakta zorlanırlar. Toksinler beyin ve vücutta biriktiğinde ve çocuğunuz bazı dönüm noktalarına yaklaştığında veya geçtiğinde, bu toksisite sağlık sorunlarının yanı sıra ruh hali, beyin ve davranış bozuklukları ile sonuçlanabilir.

Yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzun ev ortamını detoks etmektir; böylece eviniz ve eşyalarındaki zararlı kimyasallardan korunacaktır. Evdeki en önemli oda çocuk odasıdır. Ayrıca, çocuğunuzun yiyeceklerinin kimyasal ve GDO içermeyen besinlerden seçilmesi önemlidir. Cıva, kurşun, kadmiyum, alüminyum ve arsenik gibi metaller en çok karşılaşılanladır. Bunlar, düşük seviyelerde bile önemli sorunlara neden olduğu bilinen toksinlerdir. Nörotransmitter işleyişinde dengesizliklere neden olabilir ve davranış ve ruh halini etkileyecektir. Buna ek olarak, ağır metallerin çoğu, oksidatif strese neden olabilen serbest radikallerdir.

Maruziyeti belirlemek ve ortadan kaldırmak önemlidir. Bazen göz ardı edilen maruziyetler, aşılar ve amalgam diş dolgularıdır. Birçok aşı alüminyum içerir ve çok dozlu grip aşıları cıva içerir. Amalgam (gümüş) dolgular cıva içerir ve normal çiğneme bile cıva buharını vücuda verebilir. Güvenli bir miktar yoktur.

Beslenme Yetersizlikleri veya Aşırı Besin Yüklenmeleri

Çocuğunuzun; nörotransmitterlerin sentezi, toksik metallere ve kimyasallara karşı antioksidan koruma, gen regülasyonu için ve vücutta ve beyindeki diğer birçok süreç için, kilit besinlere ihtiyacı vardır.

Nörotransmitter aktivitesi için gerekli herhangi bir besinin eksikliği veya aşırı yüklenmesi durumunda, davranışsal sorunlar oluşabilir. İyi haber, besin seviyelerinin normalleştirilmesinin büyük bir fark yaratabilecek olmasıdır. Besin tedavisi, nörotransmitter dengesizliklerini düzeltebilir ve ilaç yan etkileri olmadan beyin kimyasını normalleştirebilir.

Her çocuğun kendine özgü biyokimyası ve çeşitli beslenme ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzla ilgili neler olup bittiğini belirlemek için birtakım incelemeler yapabilirsiniz. Ayrıca dengesizliklerin belirlenmesiyle diyet ve takviye konusunda bazı değişiklikler yapıldığında davranışlarının ne kadar hızlı düzeldiğine şaşırabilirsiniz.

Besin Eksiklikleri

Duygusal bozukluklar kısmen beslenme yetersizliklerinden kaynaklanabilir. Sağlıklı beslense ve takviyeler alsa bile çocuğunuzun herhangi bir besin eksikliği olabilir. Bazı eksiklikler hafif olabilir ve kişinin bedensel işlevini önemli ölçüde etkilemez, ancak diğer eksiklikler zihinsel hastalıklara yol açabilir. Besin eksikliklerinin bazı nedenleri şunlardır:

• Bağırsak disbiyozu
• Besin emiliminde sorunlar
• Yemek seçmek
• Genetik
• Besinlerde bulunan toprak ve kötü besinler
• Ağır metallere maruz kalmak, stres ve bazı ilaçlar besin emilimini azaltır

Diyet veya takviye kaynaklı besin maddeleri sağlandığında, çocuğunuzun zihinsel ve duygusal sağlığı ve davranışları üzerinde güçlü bir etkisi olabilir.

Aşırı Besin Yüklenmesi

Şaşırtıcı olan şey, bazen, aşırı besin yüklerinin eksikliklerden daha büyük sorunlara neden olabileceğidir. Bazı takviyeler kullanmak, daha kötü sorunlar doğurabilir. Çocuğunuzun biyokimyası ile ilgili neler olup bittiğini bilmeden vitamin, mineral ve amino asit kullanmak konusunda dikkatli olmanız gerekir. Yanlış takviyeler mevcut sorunları daha da kötüleştirebilir veya yeni sorunlar yaratabilir.

Biyokimya dengelendiği zaman, ilaçlar sonunda azaltılabilir veya aşamalı olarak bırakılabilir. Sadece kullandığınız tüm ilaçlar ve takviyeler hakkında çocuğunuzun tüm doktorlarını bilgilendirmeyi unutmayın.

Çocuğunuz Ne Yiyor?

Yemeklerle büyük bir fark yaratabilirsiniz! Bu aslında başlamak için ilk ve en önemli adımdır. Diyet değiştirildikten sonra bazı davranış sorunları önemli ölçüde değişebilir. Vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi, çocuğunuzun sağlığını, ruh halini ve davranışını etkileyen birçok biyokimyasal vardır. Doğru miktarlarda serotonin, dopamin ve diğer nörotransmitterler üretmek için besinlerle birlikte süregelen sinerjik aşama doğal akışında ilerlemelidir.

Gıda Reaksiyonları ve Duyarlılıkları

Gıda duyarlılıkları sık sık sinir krizi ve farklı olumsuz davranışlara neden olabilir. Çocuğunuzun birçok sağlık ve davranış belirtileriyle ilişkili olabilecek gizli gıda hassasiyetleri olması mümkündür. Bu yiyeceklerin tespit edilmesi ve çocuğunuzun beslenme sisteminden çıkarılması, semptomların yoğunluğunu ve sıklığını derinden etkileyebilir.

Çocuğunuz gözler görülür bir şekilde alerjik değilse, besin duyarlılığını belirlemek zor olabilir çünkü semptomlar sık görülmez.

Bariz ve ani reaksiyondan farklı olarak genel olarak alerji yaşayabilir, böylece besin duyarlılığı reaksiyonları gecikir ve daha yumuşak geçişler söz konusudur.

Davranış problemlerine ek olarak, diğer gıda duyarlılığı belirtileri nelerdir?

• Yedikten sonra yanaklarda ve kulaklarda kızarma
• Göz çevresinde koyu halkalar veya torbalar
• Kronik burun akıntısı veya öksürük
• Kuru ve pullu cilt veya egzama
• Kabızlık veya sindirim sorunları

Yukarıda belirtildiği gibi, bu sorunlarla başa çıkmak için çok şey var! Unutmayın, bir adım atabilirsiniz. Ayrıca kendinize bunun geçici bir durum olduğunu hatırlatmaya devam edin. Detoks, besin tedavileri ve diğer iyileştirici müdahalelerden sonra, altta yatan dengesizlikler çözülebilir ve çocuğunuz en sağlıklı yiyecekleri yemeye devam edebilir.

Çocuğunuz ciddi davranış sorunları yaşıyorsa, temel fiziksel dengesizliklerin ele alınması büyük bir fark yaratabilir.