Hamilelik, annenin vücudunda değişikliklerin olduğu ve annenin vücudunda gelişimin olduğu bir dönemdir. Bazen, hamilelik yüklerle dolu, endişelerle dolu bir dönemdir. Doğru kararları alıp almadığınız hakkında, fiziksel, duygusal, zihinsel değişiklikler yaşarsınız ve buna alışmanız gerekir. Sabah sorunları, duygu durumu değişiklikleri, yorgunluk gibi değişikliklere alışmanız gerekir. Kalsiyum da, hamilelere gerekli olan besinlerdendir. Ben size hamileler için kalsiyumun yararından bahsedeceğim.

Kalsiyumun hamileliğe yararları

Kalsiyum hamilelikte almanız gereken en önemli minerallerin başında gelir. Bu mineral hakkında bilmeniz gerekenlerden size bahsetmek istiyorum. Kalsiyum vücudumuzda sağlam kemiklerimize ve sinirlerimize iyi gelir. Hamile kadınlar için tavsiye edilen günlük kalsiyum miktarı 1000 mgdır.

Hamilelikte kalsiyum vücudun diş, kalp, kan damarlarını sağlıkla geliştirir. Hamilelikte yeteri kadar kalsiyum almamak (D vitamini almamak) kan basıncını yükselterek, böbrek problemlerine yol açar ve anneyle, bebeğin hayatını tehlikeye atar.

Kalsiyumu besinlerden almak

Süt, yoğurt, peynir gibi besinler kalsiyumun alınması için en iyi kaynaklardandır. İçerlerinde bol miktarda D vitamini içerirler. Yoğurt ve kefir aynı zamanda, probiyotik bakteri içerir ve sindirim için iyidir. Hamilelikte şekerli yoğurt ve dondurma pek önerilmez. Aynı zamanda lahana, brokoli ve diğer lifli yeşillikler size kalsiyum sağlar. Badem, susam tohumu da size kalsiyum sağlar. Aynı zamanda somon da kalsiyum için iyi bir gıdadır. Günlük kullanımınızda da, smoothie’nizin içine yoğurt koyabilir ya da salatanızın içine peynir koyabilirsiniz.

Eğer yiyeceklerden yeteri kadar Kalsiyum alamadığınızı düşünüyorsanız, takviyelere başvurabilirsiniz. Kalsiyumu vitaminlerin içinde alabilirsiniz. Bu yüzden, hamilelikte panik olmayın. Kendinize karşı şefkatli ve anlayışlı ve sabırlı davranın. Siz hamileyken, günler geçmek bilmeyebilir, her gün farklı olabilir bu yüzden planlı davranın ve eğer çok endişelenirseniz, diyetisyenle görüşün.