Çemen otu son senelerde yaygınlık kazanan bitkiler arasında yer alıyor ve onun pek çok tarifte adının geçtiğini görebilirsiniz.

Bilhassa tohumları çeşitli detoks içeceklerinin üretiminde kullanılıyor ve bu nedenle insan sağlığına pek çok faydasının olduğundan bahsedilebilir.

Çağlar boyunca Kuzey Afrika ve Hindistan’da yetiştirilmiş olan bu ot, hem yaprakları hem de tohumları ile pek çok fayda sunuyor. Dilerseniz bu faydalara hemen geçiş yapalım.

Sindirim Problemleri

Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var. Dizanteri ve ishalin tedavisinde de kullanılan ot, toz formuna da getirilebiliyor ve böylece alerjiler, tıkanmalar gibi solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi geliyor.

Ağız kokunuzu tazelemek için de onu kullanabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken yapraklarını gölgede kurutmak ve ezip bir toz haline getirmek. Üstüne bir kaç damla limon suyu sıkabilir ve bir sos tavasında bir kaç dakika çevirdikten sonra soğutabilir, ağız kokunuzu yenilemek için bu karışımı kullanabilirsiniz.

Kolesterol

Çemen otu kan lipid düzeyleri üzerinde hayli etkili ve bu nedenle damar tıkanıklığı vakalarında da kolesterol düzeylerinin ve trigliseritlerin düşürülmesini sağlayabiliyor. Bu esnada iyi kolesterolü arttırıyor. Yapraklarını gece boyu suda bıraktıktan sonra ertesi gün bu suyu süzebilir ve içebilirsiniz.

Diyabet

Çemen otunun iyileştirici özellikleri tarçına oldukça benziyor. Diyabet karşıtı nitelikleri nedeniyle glukoz metabolizmasının kontrol edilmesini sağlıyor ve tip-2 diyabet gelişimine engel oluyor.

Kalp Problemleri ve Kan Lipidleri

Çemen otu, kan lipid düzeyleri üzerinde etkiye sahip ve damar tıkanıklığı riskini de oldukça azaltıyor. Kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltabilen yapısının yanında damarlarda plak oluşumuna da engel oluyor ve böylece kalpte kan pıhtılaşması kaynaklı problemlere engel olarak inme ve kalp krizi riskini azaltıyor. Diğer pek çok baharat gibi güçlü antioksidanlara da sahip ve böylece iç organları oksidanların yarattıkları hasardan koruyabiliyor. Vücudu pek çok kronik hastalıktan da koruyabiliyor.

Lekeleri Azaltır

Cildinizdeki lekelerin varlığından şikayetçiyseniz, çemen otu kesinlikle işinize yarayacaktır. Bir kaşık çemen otu tohumu tozunu bir kaç damla suyla karıştırın ve daha sonra bu macunu yüzünüze sürün, bu şekilde on beş dakika bekleyin ve sonra yumuşak ve ıslak bir pamuk ile temizleyin.

Uzun ve Gösterişli Saçlar

Bir önceki maddede yarattığımız macunu saç derinize sürüp kırk dakika bekleyebilirsiniz. Ardından onu soğuk suyla durulayabilirsiniz. Bu işlem haftada bir iki defa uygulanabilir. Böylece şampuan ve bakım kremlerindeki zararlı kimyasallara maruz kalmadan saçlarınıza ve derisine bakım yapabilirsiniz.