Saç Dökülmesi

Doğumdan birkaç hafta sonra, çok fazla miktarda saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Ortalama bir kişi günde 100 saç teli döker, ancak hamilelik sırasında oluşan, hormon salgılanmasındaki artıştan dolayı çok daha az saç dökülmesi yaşarsınız. Ancak hamileliğin sona ermesiyle, vücudunuz doğumdan sonraki ilk altı ay boyunca, hamilelik sırasında oluşan ekstra saçların telafisini isteyecek ve saç dökülmesi sorunu yaşayacaksınız. Ama endişelenmeyin, saçlarınız doğumdan sonra, “yakın zamanda” normal uzama döngüsüne geri dönecektir.

Cilt Renklenmesi

Bazı kadınlar “hamilelik maskesi” denen bir cilt lekelenmesi yaşarlar. Gözlerinin etrafındaki ya da yanak bölgesindeki ten rengi bölgesel olarak solmaya başlar. Ancak daha sonra geçer. Hamilelik sırasında şiddetli akneden şikayetçi olan kadınlar ise cilt sorunlarının doğumdan sonra azalmaya başladığını görecekler. Bununla birlikte, diğer kadınlar ağızlarının ve çenelerinin etrafında kırmızı döküntüler oluşması muhtemeldir ya da aşırı cilt kuruluğu yaşayabilirler. Bu cilt problemlerinin ikisi de haftalar içerisinde iyileşmelidir. Eğer aksi bir durum söz konusuysa bir cilt doktoruna görünmekte fayda olabilir.

Göğüs Değişiklikleri

Memeleriniz muhtemelen kızaracaktır, çok şişkindir, ağrılı hissedersiniz ve doğumdan sonraki bir veya iki gün boyunca aşırı sütle dolu olur. Bu şişlik azaldığında, yaklaşık üç ila dört gün içinde (ya da emzirmeyi bırakana kadar), göğüsleriniz muhtemelen cilt gerilmesinin bir sonucu olarak sarkmaya başlayacaktır. Emzirmeseniz bile birkaç hafta boyunca süt sızıntısı yaşayabilirsiniz.

Mide Değişiklikleri

Doğumdan hemen sonra, uterus hala sert ve yuvarlaktır ve sadece dokunarak dahi hissedilebilir. Yaklaşık altı hafta içinde, sadece 5 cm ağırlığında olacak ve artık karnınıza bastığınızda hissetmeyeceksiniz. Hamileliğiniz sırasında alt karnınızın merkezinde oluşmuş olan, gizemli kahverengi çizgi ortadan kalkar.

Fakat maalesef, hamilelikteki aşırı gerilme yüzünden oluşan cilt çatlakları yakın gelecekte hiçbir yere gitmeyecek. Çatlak, hamilelik sırasında ve doğumdan kısa bir süre sonra parlak kırmızı olma eğilimindedir, ancak sonunda gümüş rengine dönüşür ve cildinize karışmaya başlar. Ayrıca, doğumdan sonra en uysal anneler bile bu dönemde biraz sersemlik yaşayabilirler. Mekik çekmek, belirli yoga duruşları ve diğer abdominal egzersizler; karnınızı bir zamanlar olduğu gibi düz ve sağlıklı haline geri döndürmek için çok yararlıdır.

Sırt Ağrısı

Gergin karın kaslarının tekrar kuvvetlenmesi zaman alacağı için, vücudunuz sırtınızın kaslarına fazladan ağırlık verir. Bu, karın kasları tekrar sıkılaşıp kuvvetleninceye kadar sırt ağrısına yol açabilir. Yeni doğum yapmış bir anne ayrıca hamilelik sırasındaki kötü duruşu nedeniyle de sırt ağrısı sorunu yaşıyor olabilir. Genel olarak, bu problemler doğumdan sonraki ilk altı hafta içinde ortaya çıkar. Eğer değilse, masaj yaptırmak isteyebilirsiniz veya düzenli masaj randevusu alabilirsiniz.

İdrar Kaçırma

Bebeğiniz artık mesanenize baskı yapmadığından dolayı, sık sık idrara çıkma ihtiyacı duymayacaksınız. Ancak doğum sırasında üretra üzerinde oluşan baskı, doğum sonrası işemeyi zorlaştırabilir. Yeni anneler ayrıca, idrar yaparken yanma hissine neden olabilecek idrar yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ayrıca idrar kaçırma sorunu da devam edebilir. İdrar kaçırma varsa veya enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktora görünmelisiniz.

Kabızlık

Hamilelik sırasında kabızlık sorunu yaşadıysanız, doğumdan sonra bile kabızlık probleminiz olabilir. Epizyotomi veya hemoroid, bağırsak hareketini daha da ağrılı hale getirebilir. Yararlı diyet lifleri bakımından yüksek bir diyet uygulamak ve bol su, süt ve doğal sıkılmış meyve suyu tüketmek ağrıyı hafifletebilir.

Vajinal Ağrı ve Akıntı

Vajinanız doğumdan sonra gergin ve hassas olabilir. Epizyotomi sorunu yaşadıysanız, doğumdan hemen sonra soğuk kompres kullanmak rahatsızlığı hafifletebilir. Doğumdan kısa bir süre sonra, çoğunlukla kan içeren vajinal akıntı yaşayabilirsiniz ve ayrıca; uterus içerisinden hamileliğinizden arta kalanları atmaya başlayacaksınız. Buna loşi (lochia) denir ve birkaç hafta sürebilir.

Genellikle doğumdan üç ila dört hafta sonra tekrar cinsel ilişkiye başlayabilirsiniz. Bu noktada emziriyorsanız, cinsel ilişkiyi çok rahatsız edici hale getirebilecek vajinal kuruluk sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Ağrıyı hafifletmek için suda çözünür bir vajinal kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Emzirmiyorsanız, doğum yaptıktan yaklaşık yedi ila dokuz hafta sonra adet döneminizin dönmesin gerekir. Emziriyorsanız, adet dönemleriniz birkaç aylığına geri dönmeyebilir ya da muhtemelen emzirmeyi tamamen bırakana kadar adet görmeyebilirsiniz.

Bacaklarda Şişlik ve Varisli Damarlar

Hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz sorunlardan birisi olan bacak şişliği ve genel şişlik, doğumdan sonra çok çabuk şekilde azalacaktır. Ancak, bazı kadınlar doğum sonrası dönemde bacaklarında seğirme yaşamaya başlar. Bu gibi bir durum yaşarsanız, yürüyüş biraz rahatlama sağlayabilir. Örümcek ağı görünümlü damarlar ve varis muhtemelen doğum sonrası kilo kaybı ile iyileşir, ancak asla tamamen kaybolmayacaktır.

Terlemek

Doğumdan sonra geceleri aşırı terleme yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun hamileliğiniz sırasında biriken tüm ekstra sıvılardan kurtulmak zorunda olmasıdır. Ayrıca hormonların da hala dengesini bulmaya çalıştığını unutmayın.

Enerji Seviyeleri Artabilir veya Azalabilir

Bazı yeni doğum yapmış anneler hamilelikten sonra, öncesinde olduğundan daha enerjik hissettiklerini söylüyor. Aslında, bir kadının aerobik kapasitesi doğum sonrası ilk altı haftada % 20’ye kadar yükselebilir. Diğer kadınlar, doğumun zor ve yorucu geçmesinden, yeni doğmuş bir bebeğin bakımıyla mücadele etmekten ve aşırı kilodan dolayı, kendilerini halsiz ve yorgun hissettiklerini dile getiriyorlar.