Çocuklarınızla duygusal anlamda gereksinim duydukları şeyleri anlayarak, düşüncelerini ve fikirlerini önemseyerek ve eğlenmeye ve dünyayı keşfetmeye yönelik bitmek bilmeyen arzusunu destekleyerek güçlü bir bağ kurabilirsiniz.

Çocuklarla birlikte olmak ne anlama geliyor?

Varlığınızı hissettirmek, tüm dikkatinizi ve farkındalığınızı çocuğunuza vermek gerekir. Çocuklarınızla çok fazla zaman geçirebilirsiniz, ancak bu süre zarfında onlarla gerçek anlamda birlikte misiniz? Yoksa çoğunlukla hayatlarını kolaylaştırıyor, onları hazırlıyor ve etrafta geziyorsunuz ama gerçekten ne yaptıklarına ve ne olduklarına odaklanmıyor musunuz? Ayrıca çocuklarınızla mücadele etmekten daha fazlası olduğunu ve onlarla birlikte eğlenmek için daha fazla emek harcamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Dikkatiniz dağılıyor, endişeli duruyor veya başka bir şey hakkında gerçekten de endişeleniyorsanız, bedeniniz orada ama siz orada değilsiniz. Çocuklarınız gerçekten onlarla birlikte olmadığınızda bunu hissedebilir.

Çocukların, kişiliklerini bulmaları için değerli hissetmeleri, aileleri tarafından dinlenmeleri ve onurlandırılmaları gerekir. Dikkatinizi çocuğunuza verdiğinizde, onlara saygı göstermiş de oluyorsunuz. Bu saygı ve güven duygusuyla birlikte, karşı çıkma arzuları söner ve sizinle bağ kurmaya hazır olurlar.

Çocuğunuzun dünyasına; eğlence ve oyun yoluyla girmek, yakınlık oluşturmanın ve bağlantı kurmanın en iyi yollarından biridir. Oyun sırasında onların liderlik etmelerini sağlamak ve kendilerini güçlü hissettirmek; benlik saygısı yaratmaya yardımcı olur. Kahkahalar ve gülüşmeler hem sizdeki hem de çocuklarınızdaki kaygıyı ve stresi azaltır.

Birlikte oyun oynamaya ek olarak, müzik yapmak, şarkı söylemek, doğa yürüyüşleri yapmak ya da taklitler yapmak bile birbirinizden keyif almanızı sağlar. Ya da sadece çocuğunuzun en çok sevdiği etkinliklere katılabilirsiniz. Çocuklarınızla yaşayabileceğiniz sınırsız eğlence, ebeveynlik deneyiminizi yukarılara taşır.

Ama gerçekçi olalım. Sorumluluklarınız, programlarınız, yapacaklarınız ve endişelenmeniz gereken çok şey olduğunda çocuklarınızla tam olarak ne kadar vakit geçirebilirsiniz ki? Hayatınızda eğlence ve oyuna ne kadar zaman ayırabilirsiniz? Bu yüzden kendi ihtiyaçlarınızı dikkate almanız da çok önemlidir ve birinci önceliğiniz sizsiniz.

İki hedef var gibi görünebilir: Birisi kendinizsiniz ve diğeri de çocuğunuz veya çocuklarınız. Çocuklarınızla gerçek anlamda birlikte vakit geçirmek için zaman yaratın. Fakat önce kendinize dikkat etmelisiniz çünkü; çocuklarınızla dinamik şekilde birlikte olmak için enerji ve duygusal esnekliğe ihtiyacınız olacaktır. Eğer siz iyi olursanız, ilişkiniz de iyi ve doğal olur.

Dinlemek, çocuklarınızla birlikte olmanın en iyi yollarından biridir. Yoğun gününüzde, çocuğunuzun düşüncelerini, fikirlerini, yaşadığı zorlukları ve stresi dinleme seansları yaratabilirsiniz. Her çocuğunuzla birebir zaman geçirip, onlarla neler olup bittiğini konuşabilir ve gün içinde neler yaptıklarını dinleyebilirsiniz. Aktif olarak dinlemek, güçlü bir bağ oluşturmak için harika bir yoldur.

Çocuğunuz size bir şey anlatmaya hazır olduğunda, aktif olarak dinlemenize yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıda verilmiştir:

• Zihninizi açmalı ve anlatacaklarını gerçekten merak etmelisiniz. Kendinizi tazeleyip nötr duruma geçerseniz, karşı taraf sizin can kulağıyla dinlediğinize inanacaktır.
• Etrafınızda dikkat dağıtan ne varsa onlardan kurtulun. Televizyonu kapatın, telefonunuzu elinizden bırakın ve hatta yapabiliyorsanız sesini kısın.
• Kelimelerle ifade ettiği her şeyi dinleyin ancak jest ve mimiklerine de dikkat edin. Beden diliyle ne anlattığına da odaklanmalısınız.
• Şefkatle ve doğrudan çocuğunuzun gözlerinin içine bakın, böylece dinlediğinizi anlayacaktır.
• Yargılamadan dinleyin.
• Duymak istediklerini söylemek yerine ona odaklanın, kendisini gereksiz yollara sokmayın, böylece gerçekten ne söylemeye çalıştığını anlamış olursunuz ve gerçek fikrini öğrenebilirsiniz.
• Lafını kesmeyin.
• Kafanızın içinde kendisine söyleyeceğiniz bir sonraki cümlenizi düşünmeyin.
• Çocuğunuzu, kendinizi ve bu durumu başkalarıyla karşılaştırmaktan ve kıyaslamalardan kaçının, onun da bunu yapmasını beklemeyin.
• Kendisini anlamaya çalışın, gerçekten de ne anlatmak istediğine odaklanın.
• Olması gerektiği gibi davranıp, durumu kendiniz için cazip hale getirmeye çalışmayın.
• Onun yerine empati kurun. Dinlediğinizden ne anladığınızı ve ne demek istediğini kendisine özetleyebilirsiniz.
• “Bana bundan daha fazlasını anlatabilir misin?” diye sorabilirsiniz. Anlattıklarınızla ilgilendiğinizi bilmek kendisini değerli hissettirir ve sizinle daha derin hislerini paylaşmaya başlar.

Empati, bir başkasının ne düşündüğünü anlamaya çalışmak ve kendini onun yerine koymaktır. Olaya bir başkasının gözünden bakmak, bağlantı kurmanızı sağlar ve güven duygusu geliştirir. Empati sürekli uygulama gerektirir, bu zor olabilir ancak empati kurmak zorundasınız.

En zor kısım çocuğunuzla ilgili inançlarınızı ve tutumlarınızı konuşmanın merkezine taşımadan dinlemektir. Hepimizin kuralları ve bir şeylerin nasıl olması gerektiğine dair bakış açıları var, özellikle de çocuklarımız söz konusu olduğunda.

Çocuklarınızla olan ilişkinize zarar vermeden inançlarınızı ve tetikleyicileri nasıl tanıyacağınızı öğrenmelisiniz. Çocuklarınızla nasıl konuşacağınızı kendi özel durumunuz bağlamında düşünmelisiniz, böylece bağınızı ve onlara olan saygınızı hissedeceklerdir.

Bir doktordan yardım alabilirsiniz. Yeni bir iletişim yolu ve etkileşim biçimi konusunda size fikir verebilecek ve yeni yöntemler sunacaktır. Böylece çocuklarınız daha işbirlikçi olur ve daha fazla huzur ve rahatlık hissedebilirsiniz.

Çocuğunuzla bağ kurmak için en önemli olan şey sizin özveriniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendisine veya kendilerine zaman ayırın. Her birini ayrı ayrı dinleyin, sorunlarını irdeleyin, ne hissettiklerini anlamaya çalışın, gerekirse duygularına ortak olun.

Çocuklar can kulağıyla dinlenip dinlenmediklerini hissederler. Eğer ilginizin başka bir yere kaydığını fark ederlerse, anlatmak vazgeçebilirler. Bu sık sık yinelenirse, aranızdaki bağda daha ileriye dönük sıkıntılar yaşanabilme olasılığı artar.