Pek çoğumuz parmaklarımız başta olmak üzere eklemlerimizi çıtlatmayı çok seviyoruz ve hem sesi hem de verdiği rahatlama hissi hoşumuza gidiyor. Ancak bu uygulamanın zararlı olup olmadığını muhtemelen merak ediyorsunuzdur. Sizler için bu konuyu etraflıca araştırdık.

Eklem Çıtlatmak Normal mi?

Çıtlayan dizler, dirsekler, parmak eklemleri, bunlar normal mi dersiniz? Eğer her zaman çıtlayan eklemleriniz varsa endişelenmenize gerek yok.

Genel olarak çıtlamaya ağrı ve şişkinlikler eşlik etmiyorsa herhangi bir sıkıntı yoktur. Eklemler çıtladığı zaman, genelde kaslar sıkı durumdadırlar ve bu da kemiklerde sürtünme yaratır ve o sesi duyarsınız. Bu durum genelde saatlerce yattıktan sonra sabahları ortaya çıkar ve tekrar eden hareketler yaparken de ortaya çıkabilir.

Tendonlar eklemlere değdiklerinde de ses çıkar ve bu nedenle yaşlandıkça eklem çıtlamaları artar. Eklemlerin çevresindeki kıkırdak doku kayboldukça eklemlerdeki sesler artar.

Ancak çıtlamalar sırasında ağrı da duyuyorsanız bir doktora gitme vakti gelmiş demektir çünkü bu durum bir anormalliğe işaret edebilir.

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı?

Parmak çıtlatmak veya kıtlatmak olarak adlandırılan durum genelde doğal eklem çıtlamalarından farklıdır ve bunu bile isteye yapmayı tercih ederiz. Parmak çıtlattığımız zaman eklemlerimizin arasında bulunan azot gazı serbest kalır ve o çıtlama sesine sebep olur. Burda temel nokta hareketin hızlı yapılmasıdır çünkü yavaşça yaptığınızda parmak kıtlatmak mümkün olmaz.
1990 yılında yapılan çalışmalarda parmak çıtlatan kişilerin nesneleri tutma gücünün daha düşük olduğu ve el titremesine daha yatkın oldukları tespit edilmişti. Ancak 2017 yılındaki çalışmalarda herhangi bir fark olmadığı tespit edilmiş durumda. 2011 yılındaki çalışmalarda ise parmaklarını çıtlatan bireylerin artrit rahatsızlığına kapılma risklerinin daha yüksek olmadığı görülmüş.

Boyun, Bel, Dirsek ve Diz Çıtlatmaları Zararlı mı?

Parmakların herhangi bir sorun ortaya çıkarmadığından bahsettik ancak peki diğer eklemler için de durum aynı mı dersiniz?
Boyun ve sırt, bel bölgesini çıtlattığımızda her ne kadar iyi hissetsek de kendimize zarar vermemiz mümkün. Eğer bu eklemler doğal olarak çıtlıyorlarsa bunda bir sıkıntı yok ancak özellikle yapıyorsanız fazla esneme yaratmanız mümkün ve bunun yanında kasların ve kemiklerin hizasını bile bozabilirsiniz. Bu da daha fazla ağrıya ve hareketsizliğe sebep olacaktır.

Kiropraktörler bu konularda uzmanlar ve genellikle sizin çıtlatarak ancak çare bulabildiğiniz ağrılara profesyonel çözümler üretebiliyorlar.

Nazik yoga esneme hareketleri de bel bölgesine zarar vermeden rahatlamanın yollarını ortaya koyuyorlar. Çocuk veya kobra duruşu iyi hissetmenize yardımcı olacaktır ve bu duruşlar sayesinde kaslarınıza açılma ve ayarlanma imkanı da sunuyorsunuz.

Dizler ve dirseklerde ise çıtlatma yapmak diğer eklemlere göre daha zor ve bu nedenle yaralanma ihtimalinzi düşük. Eğer ağrı yoksa bu bölgelerde çıtlama yapabilirsiniz. Ancak ağrılarla boğuşuyorsanız doktorunuza görünmenizde fayda var.

Hareket etmeyi, egzersiz yapmayı unutmamak, güç ve direnç egzersizleri yapmak eklemleri güçlendirecektir ve sakatlanma ihtimalinizi oldukça düşürecektir. Eğer çok zor şeyler yapmak istemiyorsanız yüzmek ve yürümek de güzel seçenekler arasında yer alıyorlar. Düzenli hareket etmek kilo vermenize de yardımcı olurken, eklemlerinizdeki baskının da azalmasını sağlayacaktır.