Yüksek yağ tüketimi gerektiren ketojenik diyet fitness camiasında da giderek popülerlik kazanıyor ancak pek çok kişi bu diyeti takip etmesi gerekip gerekmediğini merak ediyor. Zira bahsedilen faydalarının doğru olup olmadığına dair pek çok soru mevcut.
Ketojenik diyet doğru bir şekilde yapıldığı zaman enerji düzeylerini arttırabiliyor, kilo vermeye yardımcı oluyor ve sağlığa iyi gelebiliyor. Bu nedenle onun faydalarına kısaca bir göz atmak lazım.

Enerji Düzeyleri

Hepimiz zaman zaman büyük bir şeker krizi içerisine giriyoruz ve hiç fark bile etmeden bir kutu şekeri tüketebiliyoruz. Şeker tükettikten sonra ilk başlarda muhtemelen ciddi bir enerji fazlalığı hissediyorsunuz ve bir maratonda bile koşmaya hazır hale geliyorsunuz. Ancak yarım saat sonra bir kamyon çarpmışa dönüyoruz ve dermanımız kalmıyor.

Yanlış tipte karbonhidratlar tüketmek enerji düzeyimizin bir yukarı bir aşağı gitmesine sebep olur. Zira karbonhidratlar kan şekeri düzeylerini anında arttırırlar ve insülin düzeyimiz de bu şekeri ortadan kaldırabilmek için artış gösterir. Glukoz beynin temel enerji kaynağı olduğu için bu yükseliş ve düşüşler yorgunluk yaratırlar ve odağımızı kaybetmemize sebep olurlar. Peki enerji elde edebilmek için karbonhidrat yerine başka şeyleri temin edersek ne olur?

Yüksek yağlı ketojenik diyette enerji düzeylerinin inip çıkması daha zordur çünkü kan şekeri dengesi pek değişmez. Zira enerji kanda dolaşan ketonlardan elde edilir ve bu ketonlar neredeyse sınırsız düzeydedirler.

Kilo Kaybı

Kilo vermek söz konusu olduğunda hemen düşük yağlı beslenme aklımıza gelir ve kilo vermek için neden daha fazla yağ tüketmemiz gerektiğini pek anlamayız. Halbuki yüksek yağlı ketojenik diyetlerin kilo vermeye ciddi faydalarının olduğu belirtiliyor ve düşük yağlı diyetlerden daha başarılı olduğu noktalar da mevcut.

Yapılan bir çalışmada, bir takım denek iki gruba ayrılmış ve hepsine günde 500 kalori daha az verilmiş ancak bir grup az yağlı ketojenik diyet takip ederken, diğer grup düşük yağlı bir diyeti takip etmiş. Aynı miktarda enerjinin eksik olmasına rağmen ketojenik diyeti takip edenler daha fazla kilo vermişler.

Hayat Kalitesinde Artış

Ketojenik diyet, metabolik sendrom geliştirme ihtimalinizi, kalp damar hastalığı riskinizi azaltır. Zira bu rahatsızlıkların temelinde karın yağlanması, yüksek kan basıncı, kan trigliseritlerinin yüksekliği, yüksek açlık şekeri ve düşük iyi kolesterol bulunmaktadır.

Ketojenik diyet ise bu faktörlerin düşmesini sağlayarak kalp damar sağlığınıza katkıda bulunur ve böylece bu rahatsızlıklara denk gelme ihtimalinizi azaltır.