Alzheimer hastalığı, demansın en yaygın nedenlerinden biridir. Demans vakalarının % 60 ila % 70’inden sorumludur. Bu kronik nörodejeneratif hastalık genellikle yavaşça başlar ve zamanla kötüleşir. İlk belirtiler hafıza kaybı ve düşünme ile ilgili zorluklardır. Hastalık ilerledikçe, konuşma zorlukları, ruh hali değişimleri, motivasyon kaybı yaşanır ve kişinin kendi kendine bakımını ve davranışsal sorunlarını yönetemeyecek hale gelmesine neden olur.

Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, vakaların yaklaşık % 70’i genetik ile ilgilidir. Diğer risk faktörleri arasında kafa travmaları, depresyon veya hipertansiyon öyküsü bulunur. Alzheimer olma riski yüksekse, bazı temel besinlerin tüketimini artırmak korunmaya yardımcı olabilir. Aslında, birçok gıda bilişsel sağlığınızı geliştirebilir ve hastalık geliştirme riskinizi azaltabilir. Alzheimer hastalığından korunmak için tüketebileceğiniz besinlere gelin birlikte bakalım.

Yaban Mersini

Yaban mersini, beyni serbest radikal hasarlardan koruyabilen antioksidanlarla yüklüdür. Ayrıca vücudu Alzheimer, multipl skleroz ve Parkinson gibi dejeneratif hastalıklara neden olabilecek zararlı demir bileşiklerinden korur. Yaban mersini içerisindeki fitokimyasallar, antosiyaninler ve proantosiyanidinler, nörokoruyucu faydalar sağlar. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir 2010 çalışması, orta halli yabanmersini takviyesinin nörokognitif faydalar sağlayabileceğini ve bunun, potansiyel mekanizmasının daha kapsamlı araştırılması için bir temel oluşturabileceğini ileri sürmektedir.

Daha sonra, Cincinnati araştırmacıları tarafından yönetilen bir 2016 araştırması, yaban mersininin Alzheimer hastalığına karşı savaşta başka bir silah olabileceğini bildirdi. Çalışma, içerisindeki antioksidanların Alzheimer’ın yıkıcı etkilerini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu meyveyi günün herhangi bir saatinde mükemmel bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Ayrıca granola, meyve salatası, tahıl gevreği veya smoothie içeceklerinde de kullanabilirsiniz.

Karalahana ve Diğer Yeşil Yapraklı Sebzeler

Karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler zihinsel yetenekleri dinç tutmaya, bilişsel gerilemeyi önlemeye ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Karalahana bilişsel sağlık için önemli olan B12 vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri’nde yayınlanan bir 2013 araştırması, B vitamini takviyesinin, Alzheimer hastalığı ile ilişkili beyin bölgesinin küçülmesini yavaşlattığını göstermiştir. Ayrıca, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdeki K vitamini zihinsel sağlığı artırır.

Rush Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacılarının yaptığı bir 2015 araştırması, daha fazla lahana, ıspanak, karalahana ve hardal yeşillikleri tüketmenin bilişsel gerilemenin yavaşlamasına yardımcı olabileceğini bildirmektedir. Çalışma, bu etkisinden sorumlu besin maddelerini incelemiş ve K vitamini tüketiminin kognitif düşüşü yavaşlattığını tespit etmiştir.
Alzheimer’dan korumak için günde 1 ila 2 porsiyon yeşil yapraklı sebzeler yiyebilirsiniz.

Yeşil Çay

Beyin gücünü iyileştirmek için antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketmek söz konusu olduğunda, yeşil çayın mutlaka listeye dahil edilmesi gerekir. Antioksidan yapısı beyindeki kan damarlarının sağlığını destekler, böylece damarlar düzgün bir şekilde çalışabilir. Ayrıca, yeşil çay içmek beyinde en yaygın iki nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer ve Parkinson’a bağlı plak büyümesini durdurabilir. Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan 2011 tarihli bir çalışma, yeşil çay polifenollerinin yaşlanmaya ve nörodejeneratif hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olduğunu bildirmektedir.

Aslında, içindeki kateşinler de hücre içi nöronal sinyal ve metabolizma modülatörleri olarak çalışırlar. Tüm bu faktörler ile, beynin korunmasına yardımcı olur ve bunama ve Alzheimer riskini azaltır. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde 2012 yılında yayınlanan bir başka çalışma, yeşil çay ekstresinin; insan beynindeki belleği işlemek için önemli olan dorsolateral prefrontal korteks üzerindeki nöral etkilerini vurgulamaktadır. Beyninizin uzun vadeli sağlığını korumak için günde 2 ila 3 bardak yeşil çay için.

Tarçın


Hafıza sorunlarına yol açabilen beyin iltihabının azaltılmasına yardımcı olabilecek popüler bir baharattır. Tarçın, Alzheimer semptomlarını engellemenin yanı sıra beyne kan akışını hızlandırabilir. Kokusunu solumak bile bilişsel işlevi geliştirebilir ve dikkat, tanıma hafızası ve görsel motor hızı ile ilgili beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan bir 2009 çalışması, tarçın özütünün Alzheimer hastalığının iki özelliği olan tau agregasyonu ve filament oluşumunu önlediğini bildirmektedir.

2011 yılında PLOS ONE’da yayınlanan bir başka çalışma, oral olarak kullanılan tarçın ekstresinin, beta-amiloid oligomerizasyonunu azalttığını ve hayvanlardaki Alzheimer hastalığı modellerinde bilişsel bozukluğu düzelttiğini bildirmektedir. İnsanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Her gün bir fincan tarçın çayı içebilirsiniz veya mısır gevreği, yulaf ezmesi, fırınlanmış ürünler, meyve salataları ve smoothie içecekleri üzerine tarçın dökebilirsiniz.

Somon

Somon gibi soğuk su balıkları, yaşa bağlı beyin problemlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Somonda bulunan omega-3 yağ asitleri, Alzheimer ve diğer demans formlarına karşı korunmada büyük rol oynamaktadır. 2007 yılında yapılan bir çalışmada California-Irvine Üniversitesi araştırmacıları, bir tür omega-3 yağ asidi olan dokosaheksaenoik asitin (DHA) Alzheimer gelişimine engel olabileceğini bulmuştur. Bu nörodejeneratif hastalığın ayırt edici özelliği olan iki beyin lezyonunun büyümesini yavaşlatabilir.

DHA, nörofibriler yumakların gelişmesine yol açan tau birikimini yavaşlatabilir. DHA ayrıca beyinde kümelenebilen ve plaklar oluşturabilen protein beta-amiloid düzeylerini de azaltır. Bu çalışma genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde yapılmıştır. Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlanan yakın tarihli bir 2016 çalışması deniz ürünleri tüketiminin nöropatoloji sorunlarında azalma ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Alzheimer hastalığından korunmak için, haftada 1 porsiyon somon tüketebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal, beyin sağlığına faydalı antioksidan ve antienflamatuvar özelliklere sahip olan curcumin adlı bir bileşik içerir. Antienflamatuvar özelliği, Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozuklukların önde gelen nedenlerinden biri olduğu düşünülen beyin iltihabını önleyebilir. Ayrıca, antioksidan gücü, beynin içindeki plak oluşumunun giderilmesine ve oksijen akışının iyileştirilmesine yardımcı olarak genel beyin sağlığını destekler. Bu da Alzheimer’in ilerlemesini önler veya yavaşlatır.

Uluslararası Üç Aylık Araştırmalar Dergisi’nde yayınlanan bir 2012 araştırması, zerdeçalın, demansın davranışsal ve psikolojik belirtilerini ve şiddetli bilişsel gerileme yaşayan Alzheimer hastalığı olan kişiler üzerindeki etkilerini incelemiştir. Çalışma, tedavi olarak zerdeçal takviyesi alımı ile davranışsal belirtilerde önemli bir iyileşme olduğunu göstermektedir. Günlük olarak bir bardak zerdeçallı süt için ve yemeklerinize zerdeçal ekleyin.

Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı, oleocan thal olarak adlandırılan ve amiloid plaklarının parçalanmasına yardımcı olan kilit proteinlerin ve enzimlerin üretimini artırmaya yardımcı olan bir fenolik bileşen içerir. Bu Alzheimer hastalığına karşı potansiyel bir nöroprotektif mekanizma olarak çalışır.

Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan bir 2012 araştırması, sızma zeytinyağının öğrenmeyi ve hafızayı artırabileceğini ve beyindeki zararı tersine çevirebileceğini göstermiştir. Bu çalışma fareler üzerinde yapılmıştır. Sızma zeytinyağını yemek pişirmede ve soslarda kullanabilirsiniz.

Brokoli

Her ikisi de beyin işlevinde önemli rol oynayan zengin bir folat ve C vitamini kaynağıdır. Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan bir 2012 araştırması, C vitamininin yaşla ilişkili bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir işleve sahip olabileceğini bildirmektedir. Brokoli ayrıca folat ve kognitif bozukluğa bağlı bir amino asit olan homosistein düzeyini düşüren karotenoidler içerir.

İçindeki çeşitli B vitaminleri, zihinsel dayanıklılığı ve hafızayı iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Brokoli zihinsel tükenme ve depresyonun etkilerini hafifletebilir. Haftada iki kez 1 kase brokoli yemek, bunama ve Alzheimer olma ihtimalini azaltabilir.