Malva Sylvestris’in en etkileyici sağlık faydalarından bazıları, yara iyileşmesini hızlandırma, enfeksiyondan koruma, inflamasyonu azaltma, yaşlanma belirtilerini azaltma, solunum sağlığını iyileştirme, sindirim fonksiyonlarını optimize etme, uyku kalitesini iyileştirme ve baş ağrılarını tedavi etme yeteneğidir.

Malva Sylvestris Nedir?


Bilimsel adı, Malva sylvestris olan, bu çiçekli bitki yaygın olarak büyük ebegümeci olarak bilinir. Bu bitki genellikle tarlalarda yetiştirilir ve mor çiçek açar. Batı Avrupa’ya özgüdür, ancak Akdeniz ve Kuzey Afrika’nın bazı bölümlerine yayılmıştır ve dünyanın çoğu yerine ithal edilmektedir. Malva sylvestris’in müsilaj içeriği, çeşitli tıbbi kullanımlar açısından çok değerlidir ve bu çiçek, eski çağlardan beri kullanılmaktadır.

Bu eşsiz bitkinin çiçekleri, yaprakları ve öz yağı, vücut üzerinde bazı güçlü etkilere sahip olduğundan tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Yapraklarıyla çay demleyebilirsiniz, tohumlarını yiyebilirsiniz ve herhangi bir pas hastalığı (bitki türleri için genel bir sorundur) tarafından etkilenmeyen yapraklarını da çok çeşitli sorunlar için topikal olarak kullanabilir veya uygulayabilirsiniz. Bu bitki, insan sağlığını etkileyen bir dizi aktif bileşen içerir, bu yüzden Malva sylvestris’in birçok sağlık yararı olduğu kanıtlanmaya devam etmektedir. Ebegümeci ailesi benzer iyileştirici özellikler içerir. Bitkinin zamka benzer niteliği, bir dizi iç ve dış sağlık problemi için ideal olmasına yardım eder. Yenilebilir tohumlar sonbaharda ortaya çıkar. Ayrıca Malva sylvestris nemli ormanlık veya kısmen gölgeli alanları tercih ediyor.

Yaprak ve çiçek tomurcukları mukus, tanen, flavonoid, öz yağ, C vitamini ve diğer besleyici maddeler içerir. Doğal olarak oluşan bir kimyasal olan antosiyanin glikozit sadece çiçeklerinde bulunur. Malva sylvestris geleneksel olarak astım, bronşit, öksürük, boğaz enfeksiyonları ve amfizem için bitkisel bir ilaç olarak kullanılır. Ayrıca ağız, boğaz, mide ve bağırsaklarda mukoza zarı yaralarını veya iltihaplanmalarını tedavi etmek için kullanılır.

Geleneksel olarak bitkisel tıptaki diğer kullanımları arasında safra taşı, böbrek taşı, böbrek iltihabı, baş ağrısı, kabızlık, gastrit, diş ağrısı ve uykusuzluk tedavisi yer alır. Bitkinin büzücü, bakterisit ve antienflamatuvar özelliklerine bağlı olarak, yaralar, çıbanlar, deri döküntüleri, böcek ısırıkları, sivilce, egzama, akne ve şişlik için harici bir tedavi olarak da kullanılabilir.

Ağrı Kesici Etkileri Vardır


Ebegümecinin yaygın kullanım alanlarından biri, özellikle topikal olarak uygulandığında ortaya çıkan ağrı kesici özelliğidir. Cildinizde bir şekilde yaralanma olduğunda veya bir yeriniz ağrıdığında, Malva sylvestris’in yapraklarını etkilenen bölgeye topikal olarak uygulayabilirsiniz. Yapraklarındaki kimyasallar, zengin vitamin içeriği nedeniyle iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgede belirli analjezik özellikler de gösterecek ve ağrı ve rahatsızlığı azaltacaktır. Büyük ebegümecinin bu analjezik kabiliyeti, hem içerden hem de dışardan birçok şekilde kullanılabilir. Bitki aynı zamanda yüz maskeleri veya topikal baş ağrısı ilaçlarında da popüler olarak bulunmaktadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ebegümeci, bakteriyel enfeksiyonların ve diğer yabancı maddelerin vücudunuzdaki yaralı alanları etkilemesini önleyerek bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ayrıca yapraklarını, tohumlarını tüketerek veya takviye olarak kullanarak da aynı faydadan yararlanabilirsiniz.

Antienflamatuvar Bir Ajandır

Eğer herhangi bir böcek ısırığından, büyük çürüklerden, güneş yanığından veya döküntülerden şikayetçiyseniz, ebegümecinden yapılmış bir jel veya lapa, iltihabı ve şişmeyi azaltmak için çok etkili olabilir ve aynı zamanda daha hızlı iyileşmesi için cildi uyarabilir. Ebegümeci öz yağı veya takviye çeşitlerini kullanarak da, etkilenen bölgelerdeki ağrıyı azaltabilirsiniz.

Solunum Hastalıklarını Azaltır

Herhangi bir göğüs tıkanıklığı veya solunum rahatsızlığı çekiyorsanız, ebegümeci kullanmak harika bir fikirdir. Solunum yollarını temizler ve balgam söktürmeyi artırmakla kalmaz, aynı zamanda antienflamatuvar özelliklerinden dolayı boğazınızı ve bademciklerinizi rahatlatır, iyileşmeyi uyarır ve bölgenin daha hızlı iyileşmesine yardım eder.

Yaşlanma Karşıtı Etkiler Barındırır

Topikal olarak vücut üzerinde kullanıldığında görebileceğiniz yararları etkileyicidir. Aslında, hızlı yaşlanma konusunda endişelenenler için ya da aynanın karşısında her gün kırışıklıklarını kontrol edenler için bir kurtuluş olabilir. Lapa olarak ya da demleyerek suyunu kullanabilirsiniz.

Sindirim Sorunlarını Tedavi Eder

Bağırsak sorunu yaşamayan insan yok denebilecek kadar azdır. Çok rahatsız edici bir durumdur ve bu dertten kurtulmak için güçlü laksatifler kullanmak vücutta başka etkilere neden olabilir, ancak ebegümeci tohumlarından veya kurutulmuş yapraklarından hazırlanmış bir çay içmek, sindirim sisteminizi düzenleyecek ve boşaltım sistemi üzerindeki herhangi bir zorlanmayı rahatlatacak hafif bir müshil etkisi yaratır.

Uyku Problemlerini Azaltır

Birçok insan yatakta, uykuya dalmak için deli gibi mücadele eder, bundan kurtulmak için ebegümeci öz yağının veya bir fincan ebegümeci çayının rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

Diğer Faydaları

Ebegümeci yaprakları, hafif ağrı kesici özellikler içerir. Yaralar, böcek ısırıkları ve çürükler üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu iyileştirici özelliklerinden faydalanmanın en iyi yolu, yapraklarından veya çiçeklerinden yapılmış bir lapa kullanmaktır. Ebegümeci, hem kuru öksürük hem de soğuk algınlığıyla mücadele için yararlıdır. Yalnız burada, hatmi çiçeğinin diğer ebegümeci tiplerine göre öksürük ürünlerinde daha sık kullanıldığını belirtmek gerekiyor. Hatmi de aynı aileden gelir. Bitki ailesinin yaprakları, kökleri ve çiçekleri, bir balgam söktürücü olarak çalışır.

Uyarı:

Günümüzde ebegümeci familyası için bilinen bir yan etki veya ilaç etkileşimi olmamasına rağmen, öksürüğü tedavi etmek için veya müshil olarak kullanmadan önce doktorunuza danışın. Büyük ebegümeci yaprağından veya çiçeğinden yapılan çaylar, solunum veya sindirim sorunları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaralar veya hasarlı ciltler için, 6 çay kaşığı ebegümecini 1 gece boyunca bir miktar suda bekletin ve sabah iyice karıştırıp bir lapa oluşturun. Etkilenen bölgelere bir top pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz.