Dostlukların bizlere sağladıkları faydalar o kadar çok ki, bunların bazıları cidden şaşırtıcı olabiliyorlar. Pek çok kişi için ufakken mahallede oynadığı arkadaşı bile yıllar sonra sağlığa katkı sağlayabiliyor. Dolayısıyla çocuklarımızı dostluklar oluşturabilecekleri şekilde yetiştirmek gerekiyor.

Çocuklarda Dostluğun Faydaları

Uzmanlar çocukken arkadaşlarla vakit geçiren bireylerin, yetişkinlikte daha düşük vücut kitle endeksine sahip olduklarını ve kan basınçlarının daha düşük olduğunu belirtiyorlar. Pek çok çalışmada, bireylerin sosyal desteklerin ve sağlık durumları değerlendirilmiş ve bunun sonucunda çocukluğunda arkadaşları ile vakit geçirenlerin 32 yaşlarında çok daha sağlıklı kan basıncına sahip oldukları görülmüş.

Bilimin Kanıtladığı Diğer Sağlığa Faydaları

Zihinsel Sağlığa Faydaları

Yakın arkadaşlarınız ile vakit geçirdikten sonra daha hafif, stressiz ve mutlu hissettiğinizi fark ettiniz mi? Çalışmalar dostların sağladığı desteğin zihin sağlığına iyi geldiğini, depresyon riskini azalttığını ve anksiyeteyi önlediğini gösteriyorlar. Yani arkadaşlarınız aslında sağlığınıza iyi geliyorlar ve arkanızda onların desteğini hissedebiliyorsunuz.

Kalp Sağlığına İyi Gelirler

İsveç’te yapılan ve orta yaşlı erkekler üzerinde yapılan bir çalışmada, yakın insanların sağladığı duygusal destek değerlendirilmiş ve bunun yanında çok yakın olmayanlar da çalışmaya katılmışlar. Bu bireylerin koroner kalp hastalıkları riski üzerinde etkili oldukları görülmüş. Araştırmacılar her iki grubun da erkeklerde koroner kalp hastalıklarına iyi geldiklerini ve koruyucu etki sağladıklarını belirtiyorlar.

Çalışmaya göre sigara içmek ve sosyal çevrenin yoksunluğu, koroner kalp hastalıkları konusunda ciddi birer risk faktörü oluyorlar. Araştırmalar aynı zamanda yalnızlığın obeziteden daha fazla ölüme sebep olduğunu gösteriyorlar.

Diyabeti Savuşturabilirler

3000 orta ve ileri yaşlı kişi üzerinde yapılan çalışmalarda, sosyal çevresi geniş olan bireylerin tip-2 diyabet geliştirme risklerinin, sosyal çevresi dar insanlardan daha düşük olduğu görülmüştür. Hatta bireylerin çevrelerinden birer kişi eksiltmenin bile diyabet riskini arttırdığı görülmüştür.

Araştırmacılar aynı zamanda geniş sosyal çevreye sahip olan bireylerin yaşam tarzlarının iyileştiğini, daha sağlıklı beslendiklerini ve fiziksel olarak aktif olduklarını söylüyorlar. Bu durum ise tip-2 diyabetin önlenmesine yardımcı oluyor. Çünkü diyabet hareketsiz yaşam tarzı ve fazla kilolu olmakla yakından bağlantılı.

Bunama Riskini Azaltabilir

Tüm arkadaşlıklar da aynı düzeyde değiller. Araştırmalar yalnız hisseden bireylerin bunama risklerinin daha yüksek olduğunu gösteriyorlar ve evli olsalar da bu durum değişmiyor. Yani çok arkadaşınız ve hatta eşiniz olsa bile kendinizi yalnız hissediyorsanız, bunun bunama riskinizi azalmaması normal olmaktadır.

Uzmanlar bu ikisi arasındaki ilişkiyi henüz tam olarak anlamış değiller ancak yalnızlık hissinin düşünme yeteneklerini etkilediği tahmin ediliyor ve yalnızlığı deneyimleyen bireylerin az uyarılmalarının beyin sistemini etkilediği düşünülüyor.

Daha Uzun Yaşamanızı Sağlarlar

Bir çalışmada, güçlü bir arkadaş çevresine sahip olan yetişkinlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğu görülmüştür. Ayrıca arkadaşlar sigara ve alkol gibi negatif davranışlar üzerinde etkili olabiliyorlar, kişisel güveni arttırıyorlar ve zor durumlarla başa çıkmanızı kolaylaştırıyorlar.