Bazen enerjinizin azaldığını, bir kahve ya da çay içme isteğinizin olduğunu hatırlıyor musunuz? Ben size kafein ve enerji seviyeleri hakkında gerçeği açıklayacağım.

Kafein kahvede, çayda, sodada, diyet kolada, çikolatada bulunur. Ve kafein sempatik sinir sistemini aktive eder. Bu demektir ki, kısa dönemde kafein enerjiyi ve dikkati arttırır. Kısa dönemde kalp atışını, kalp basıncını ve gerginliği arttırır. Tabi ki bu saydığım belirtiler kişiden kişiye değişir. Vücudunuzdaki sempatik aktivitenin artışı her zaman kötü değildir. Zor bir ödevi bittirmenizi, zor bir probleme dikkat etmenizi, tenis maçını olumlu bir şekilde bitirmenizi sağlayabilir. Asıl sorun sempatik sinir sistemine dinlenecek zaman vermediğimizde gerçekleşir. Bir çoğumuz vücudumuzu dinlemek ve biraz ara vermek yerine yapılacak olan bir sonraki işe odaklanırız.

Böyle yapınca, stres olur ve homonlarımıza yükleniriz. Vücudumuzun stresi yöneten bölümüne dinlenecek zaman bırakmayız ve böylelikle sürekli kendimizi yorgun hissederiz. Kafein bir uyarıcı olduğu için bize kısa dönemde enerji verse de, uzun dönemli kullanımda enerjimizi alır. Herkesin kafeinle ilişkisi farklı olduğu için, anne ve babamızdan kalıtımsal olarak aldığımız genler de bu süreci etkiler ve kafein bizim metabolizmamızı hızlandırır. Bazı insanlar yemekten sonra kahve içmesine ragmen uyuyakalırken, bazıları bütün gece endişeli olurlar. Kafein uyarıcı olduğu için ona karşı tolerans gösterip, geri çekilme semptomları yaşayabilirsiniz, başınız ağrıyabilir, yorgun olup sinirli olabilirsiniz.

Her zaman kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? O zaman gelin, kafeinle olan ilişkinize bakalım…

Eğer enerjinizin düşük olduğunu hissediyor, kendinizin stresli olduğunu ve uyumakta sorun çektiğinizi hissediyorsanız kendinize kafein arası verin. Başlangıçta siyah çayı yerine yeşil çay içebilirsiniz. Böylelikle kafeinin enerji seviyenizi nasıl etkilediğinizi fark edeeceksiniz. Belki bu detoksun sonunda kahveyi kesecek, belki de gün de bir taneye düşürebilirsiniz.

Ben kafein diyetini yaptığım zaman ilk önce endişemin azaldığını gördüm. Kafeini ortadan kaldırdığımda ise, vücudumu dinleyebildiğimi ve daha iyi uyuyup, daha az endişeli hissettiğimi fark ettin. Kafeini azalttığım zaman, vücudumun bana söylediklerini dinleyip, ona ihtiyaç duyduğu şeyleri verebildiğimi hissettim.