Saçlarınıza yeni bir görünüm kazandırmak veya grilerden kurtulmak istediğinizde, karşınıza çıkan en rahatsız edici şeylerden bir tanesi alerjik reaksiyonlardır ve bu nedenle pek çok saç boyasının üzerinde öncelikle cildiniz üzerinde test etmeniz önerilir. Bu noktada bazıları bu testleri atlıyorlar ve neticesinde kötü görünen, kaşındıran, kızaran, rahatsız eden bir saç derisi ile başbaşa kalıyorlar. Eğer böyle bir sorun karşınıza çıktıysa, yapabileceğiniz şeyler de var.

Saç Boyası Alerjisine Ne Sebep Olur?

Saç boyalarında bol miktarda kimyasal bulunur ve bunlar boyanın saç tellerine tutunmasını sağlarlar. Ancak bu kimyasalların bir kısmı cilt tarafından da emilir ve saç boyası uygulaması yapıldıkça cildin alerjik reaksiyon gösterme riski artar.

Saç Boyası Alerjisinin Belirti ve İşaretleri

• Kaşınma, kepeklenme, gözlerde kızarma, kulak, boyun ve yüzde kızarma
• Yüzde oluşan şişkinlikler
• Saç derisinde soyulma ve kızarmalar

Eğer saçlarınızı boyadıysanız ve böyle problemlerle karşılaştıysanız, alerjik reaksiyon olma riski yüksek. Aşağıdaki çözümler ise bu problemin üstesinden gelmenize yarayacaklardır.

Saç Boyası Alerjisine Karşı Çözümler

Limon Suyu

1 yemek kaşığı limonu 4 yemek kaşığı limon ile karıştırın ve saç derinize uygulayın. 30 dakika bekledikten sonra soğuk su ve kükürtsüz şampuan ile durulayın. Haftada 2-3 defa yapabilirsiniz. Limonun antiseptik ve kanamayı durdurucu etkileri deriyi yatıştıracak, yoğurt ise rahatlatacaktır.

Jojoba Yağı

1 yemek kaşığı jojoba yağını birazcık ısınana kadar ısıtın ve daha sonra saç derinize sürüp gece boyunca bırakın. Sabah soğuk su ve şampuan ile durulayabilirsiniz. Haftada 2-3 defa uygulanabilir. Bu yağ kızarmalara, kaşınmalara ve inflamasyonlara bir son verecektir.

Yemeklik Soda

1 yemek kaşığı yemeklik sodayı aynı oranda su ile karıştırın ve bu macunu ilgili bölgeye sürün. Kuruduktan sonra suyla durulayın. Haftada 1-2 defa uygulayabilirsiniz. Yemeklik soda alerjilere iyi gelir ve kaşınmalara, inflamasyonlara bir son verir.

Papatya Çayı

1 bardak papatya çayına bir kaç küp buz atın ve soğutun. Bu çayı saçınızı yıkamak için kullanın ve kuruması için bekleyin. Papatyanın iyileştirici etkileri inflamasyon ve rahatsızlıklara son verecektir.

Çay Ağacı Yağı

2 damla çay ağacı yağını 1 yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırıp birazcık ısıtın. Bu haliyle saç derinize uygulayın ve gece boyu bekletin. Sabah su ve şampuanla durulayın. Haftada 2-3 defa yapabilirsiniz. Çay ağacı yağı inflamasyonlara, bakterilere ve mantarlar iyi gelir, alerjileri ortadan kaldırmakta kullanılabilir.

Aloe Vera

1 yemek kaşığı aloe vera jelini alerjik bölgeye uygulayın ve 20 dakika bekledikten sonra durulayın. Haftada 2-3 defa yapılabilir. Aloe vera yüzyıllardır saç derisinde kullanılabilen bir bitki ve alerjik reaksiyonları yatıştırmakta çok başarılıdır.

Hindistan Cevizi Yağı

2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını saç derinize ve saçlarınıza sürüp gece boyu bekletin. Sonra su ve şampuan ile durulayın. Haftada 2-3 defa yapabilirsiniz. Bakteri karşıtıdır ve cildin içeriden tedavi edilmesi için nüfuz eder.

Güvercin Ağacı

1 yemek kaşığı güvercin ağacı ekstraktını saçlarınıza ve diplerine uygulayın, 20 dakika bekledikten sonra durulayın. Haftada 2-3 defa uygulanabilir. Rahatlatıcı etkileri iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 1 bardak suyu karıştırıp kenara koyun. Sonra saçınızı yıkayın ve son durulama suyu olarak sirkeli karışımı kullanın. Bu noktadan sonra artık durulamayın. Haftada 1 defa yapabilirsiniz. Sirkenin inflamasyon karşıtı özellikleri saç derisini yatıştıracaktır ancak çok sık kullanmayın çünkü saçlarda kuruluğa sebep olabilir.

Susam Yağı

2 yemek kaşığı susam yağını birazcık ısıtın ve sonra alerjik bölgeye sürüp 30 dakika bekleyin. Ardından yıkayın. Haftada 2-3 defa uygulayabilirsiniz. Susam yağı saç derisini yatıştıracaktır ve aynı zamanda grileşmeye de engel olur.

Yulaf Banyosu

1 bardak yulafı banyo suyunuza katın ve suyun içinde 20 dakika kadar rahatlayın. Yulafın bileşenleri alerjik reaksiyonların yatışmasını sağlayacaktır.

Zeytinyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağını birazcık ısıtın ve ilgili bölgeye sürüp gece boyu bekletin. Sabah durulayın. Zeytinyağının bakteri karşıtı özellikleri bölgenin temizlenmesine yardımcı olacaktır ve saç derisine iyi gelecektir.

Fesleğen Yaprakları

2 yemek kaşığı fesleğen yaprağı suyunu ilgili bölgelere sürün ve 30 dakika bekledikten sonra durulayın. Bu su kaşınmalara son verecektir ve iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Nane Yaprakları

Bir miktar nane yaprağını 1 bardak su ile kaynatın ve soğutun. Çay soğuduğu zaman alerjik bölgelere sürün. Nanenin soğutucu etkisi alerjik reaksiyonları azaltacaktır ve kaşınmalara bir son verecektir.