Eğer gün ortasını geçtiğiniz anda kendinizi bir yorgunluk ve tükenmişlik içerisinde hissediyorsanız, bir kaç değişim için zaman gelmiş demektir. Yorgunluğu üzerinizden atmak için kullanabileceğiniz pek çok kolay yöntem de mevcut.
Bu yöntemler enerji içecekleri, bol bol kahve gibi sağlıksız seçenekler de değiller. Doğru yoldan enerji elde etmeniz için gereken ipuçlarını hazırladık.

Sebze Suyu

Taze sebze suyu içmek bedeninizde pozitif bir şok etkisi yaratır. Sebzelerin suyunu çıkarırken bir miktar liften kurtulmanız, onları vücudunuzun daha kolay sindirmesini sağlar. Vücudunuz sindirim işi için daha az güç harcar ve bu da besin değerlerinden daha hızlı şekilde faydalanmanıza yardımcı olur. Hızlı bir şekilde enerji artışını hissedebilirsiniz. Ayrıca sebze sularını içmek önemli vitamin ve mineralleri almanıza yardımcı olur.

Eğer hastalığın geldiğini hissediyorsanız, sebze suyu yine iyi bir çözümdür. Ancak paketli sebze sularından kaçının çünkü bunlarda bol bol şeker, koruyucu ve diğer katkıla bulunur.

Uyku Kalitenizi Arttırın

Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız ertesi gün muhtemelen kötü hissedeceksiniz. Zira uyku sırasında vücut kendini yeniler ve günün verdiği hasarı giderir. Daha fazla ve iyi uyumak ertesi gün enerjinizin artmasına yardımcı olacaktır.

İyi uyumak için şunlara dikkat edin:

• Her gün aynı saatte yatın ve kalkın. Böylece iç saatiniz daha iyi çalışacaktır.
• Öğleden sonra 3’ten sonra kafein almayın. Kafeinin etkileri vücutta 12 saat boyunca görülür.
• Sizi strese sokan şeyleri bir kağıda yazarak içinizi dökmeye çalışın.

Adaptojenik Bitkiler

Kendinizi bitkin hissediyorsanız, adaptojenik bitkiler size yardımcı olabilirler. Bu iyileştirici bitkiler, vücudunuzun dengesini korurlar ve stresle başa çıkmasına yardımcı olurlar. Zira stres hormon dengesi üzerinde oldukça etkilidir. Bu bitkiler vücudun genel anlamda daha iyi çalışmasına yardımcı olurlar.

Ashwagandha, Rhodiola, hint fesleğeni ve ginseng gibi bitkiler bu bitkiler arasında yer alırlar.

Karbonhidrat Tüketimini Azaltın


Karbonhidratlar bize enerji verseler de, çok fazla karbonhidrat tüketmek sersemlik ve yorgunluk verir. Bilhassa şekerli içeceklerdeki, bisküvilerdeki ve işlenmiş gıdalardaki (beyaz ekmek ve makarna dahil) basit karbonhidratlar çok hızlı şekilde yakılırlar ve hemen enerji verirler. Ancak kan şekerini zıplatıp çok hızlı şekilde düşürürler.

Bunlar yerine kan şekerini daha az etkileyen tam tahılları, düşük glisemik endekse sahip karbonhidratları almalısınız. Kuruyemişler, baklalar, tatlı patates, yulaf ve esmer pirinç bu gıdalar arasında yer alıyorlar.

Chia Tohumları Tüketin

Chia tohumları enerji düzeyini arttırmakta ve besin değeri sağlamakta oldukça iyidirler. Ayrıca omega-3 ve omega-6 yağları açısından da zengindirler. Böylece uyku kalitesini arttırır, beyne kuvvet verir ve inflamasyonlar ile savaşırlar.
Ayrıca protein ve lifler bakımından zengin oldukları için kan şekerini düzenli tutarlar.

Su İçin

Susuzluğun ilk işaretlerinden bir tanesi yorgun hissetmektir ve bu nedenle yeterince su içmiyorsanız kendinizi kötü hissetmeniz çok normal. Vücudumuzun büyük kısmı sudan oluşur ve bu yüzden bir miktar susuzluk bile sorun teşkil eder.

Her gün yeterince su ve diğer sıvıları tüketmelisiniz. Uzmanlar kadınlar için günde 9 bardak, erkekler içinse 13 bardak su tüketimi öneriyorlar.

Lakin pek çok meyve ve sebzede bol bol su olduğunu unutmayın. Bunları tüketerek de ihtiyaç duyduğunuz suyun bir kısmını kolayca alabilirsiniz.

Eğer yoğun şekilde spor yapıyorsanız elektrolit sağlayacak içecekleri deneyebilirsiniz. Hindistan cevizi suyu, limon ve bal eklenmiş su gibi seçenekler iyidir.

B Vitaminleri

Enerji vitamini olarak da adlandırılan B12 vitamini en karmaşık vitaminlerden birisidir ve enerji verir. Enerji üretiminin yanında alyuvarları da sağlıklı tutar. Eğer B12 eksikliğiniz varsa ilk belirtilerden birisi düşük enerji düzeyi olacaktır.

Suda çözünen bir vitamin olduğu için vücudumuz B12’yi depolamaz ve bu nedenle onu devamlı olarak gıdalardan almak gerekir.

Bitki Çayları

 

Enerji ihtiyacı duyduğunuzda tek seçeneğiniz kahve değil. Bitkisel çaylar da uyarıcı ve işlenmiş ürünlerin yerine enerji için kullanılabilirler.

Yeşil çay ve rooibos çayı en iyi seçenekler arasında. Yeşil çayın vücutta yaşlanma karşıtı ve serbest radikal karşıtı etkileri mevcuttur. Ayrıca antioksidanlar bakımından da çok zengindir.
Rooibos çayı ise yorgunluğa iyi gelir ve antioksidanlarla dolu olduğu gibi inflamasyonlarla da savaşır.

Nane Öz Yağı

Eğer zihninizi uyarmanız ve odağınızı arttırmanız gerekiyorsa nane yağını kullanabilirsiniz. Aromaterapide sık kullanılan nane yağı, tazeleyici bir etkiye sahiptir ve beyni uyarır. Hatta tansiyon kaynaklı baş ağrılarına bile iyi gelir.
Bileğinize bir kaç damlasını damlatmanız yeterli olacağı gibi duşta bile kullanabilirsiniz.

Günlük Egzersiz

Hayatınıza düzenli bir spor katmanız enerji düzeylerinizin kalıcı olarak artmasını sağlayacaktır. Kalori yakmak hücrelere oksijen ve besin gönderir, kalbe yardımcı olur ve ciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar.