Teknik olarak, kapari, Capparis spinosa denen bir çalıdan hasat edilen çiçek tomurcuklarıdır. Bitki, yuvarlak ve etli yaprakları olan ve büyük beyazımsı pembemsi çiçekler taşıyan uzun ömürlü bir bitkidir. Ağırlıklı olarak İspanya’dan İsrail’e kadar giden Akdeniz mutfağında kullanılır. Tuzlu suya toleransı olan bitki kolaylıkla hayatta kalabilir ve hatta aşırı kuraklıkta bile gelişebilir. Normalde sıcak ve nemli iklimi tercih eder ve Kıbrıs, İtalya, Yunanistan, Kuzey Afrika ve bazı Küçük Asya bölgelerinde bolca yetişir. Kapari genellikle bir baharat olarak ve turşu şeklinde tüketilir. Bitkinin diğer kısımları, ilaç ve kozmetik üretiminde kullanılır.

Daha önce de belirtildiği gibi, Capparis spinosa çiçeğinin açılmamış tomurcuklarıdır. Çiçek tomurcukları açılmadan hemen önce toplanır, kumlardan ve tozdan arındırmak için tuzlu suda yıkanır, kurutulur ve son olarak tuzlanır veya sirke içerisinde bekletilir. Tomurcuklar genellikle günlük olarak seçilir, çünkü en genç tomurcuklar en iyi kaliteye sahiptir. Capparis spinosa tomurcuklarının olgunlaşmasına izin verildiğinde, soluk mor benekli beyaz çiçek (2-3 cm çapında) açar. Çiçekler sonuçta kapari meyveleri olarak bilinen dikdörtgen, çok tohumlu, yenilebilir meyveler üretir.

Sağlık Yararları Nelerdir?

Şaşırtıcı sağlık yararları ile hoş bir lezzeti bulunmaktadır. Akdeniz bölgelerinde yetişen lezzetli bitkilerden biridir. Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılır. A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, K vitamini, lif ve niasin gibi temel vitamin ve diğer besin maddeleri ile doludur. Enfeksiyon, sindirim bozuklukları, kanser, diyabet vb. hastalıkları iyileştirir. Metabolizmayı hızlandırır. Bu şekilde sindirim sisteminizi destekler ve sağlıklı kalmanıza yardım eder. Bu yazıda, vücudumuz için sağladığı yararlardan bahsedeceğiz.

Diyabeti Önler ve Tedavi Etmeye Yardım Eder

Diyabet hastalığından şikayetçi insanlar için oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalarda, diyabet hastası insanlar için yararlı etkileri olan maddeler içerdiği gösterilmiştir. Yüksek kan şekeri düzeylerini, yüksek kolesterol seviyelerini azaltmaya ve karaciğerin işleyişini düzeltmeye yardımcı olur. Diyabetik insanlarda trigliserit seviyelerini düşürür. Ayrıca böbrekler ve karaciğer üzerinde hiçbir yan etki göstermemiştir.

Kilo Vermeye Yardım Eder

Kilo vermek istiyorsanız, karbonhidrat ve kalori bakımından düşük bir diyet sürdürmelisiniz. Ayrıca bu diyet, uzun süre tok kalmanıza yardım eden, lif bakımından zengin besinler de içermelidir. Kapari, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi ile mükemmel bir besindir. Vücudundaki fazla kiloyu atmak isteyen insanlar için gerçekten çok yararlıdır.

Kolesterolü Düşürür

Kandaki kötü (LDL) ve toplam (VLDL) kolesterol veya trigliserit seviyeleri yüksekse, vücuda zarar verebilir ve kalp ve beyin hastalıklarına neden olabilir. Capparis spinosa veya kapari özütünün, bir araştırma çalışmasına göre, vücuttaki tüm bu zararlı lipitlerin seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir.

Kemik Sağlığını Destekler

Kemiklerinizin yoğunluğunu artırmaya yardımcı olan K vitamini içerir. Kemik yoğunluğunda azalmaya bağlı olarak meydana gelen osteoporoz, artrit gibi sorunların azaltılmasına yardımcı olur.

Güneşin Zararlı Işınlarından Korur

Hepimizin bildiği gibi UV ışınları, melanom gibi cilt kanserine yol açabilir. Kaparideki bazı bileşikler, foto koruyucu özelliklere sahiptir. Bizi zararlı UV ışınlarından korurlar ve UV ışınlarının neden olduğu cilt kızarıklığını azaltır. Bu özelliğinden daydalanmak için sık sık kullanmak gerekir.

Alerjik Problemleri Hafifletir

Capparis Spinosa ayrıca anti-alerjik etkiler göstermiştir. Alerji, ılımlı cilt tahrişinden hayati tehlikeye yol açan bronkospazm sorununa kadar değişen semptomlarla kendini gösterir.
Alerjik reaksiyon; histamin, mast hücreleri, vb. gibi belirli maddelerle etki eder. Kapari, antihistaminik özellikleri olan maddeler içerir ve ayrıca alerjik reaksiyonlara yol açan mast hücrelerini de kontrol eder.

Kanser ve Cilt Hastalıklarını Önler

Rutin ve kuersetin gibi faydalı flavonoidler içerir ve bu yüzden, kanseri ve cilt hastalıklarını önlemeye yardım eder. Ayrıca, mukus zarının içerdiği hücrelerin sağlığını korumaya yardımcı olan iyi bir E vitamini kaynağıdır. Egzama gibi ciddi cilt rahatsızlıkları olan kişiler, bu harika tohumdan faydalanabilir.

Bağışıklığı Güçlendirir

Bağışıklığı güçlendirme yetenekleri için incelenmiştir. Bazı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre, bağışıklık seviyelerini artırmış ve deney hayvanlarını, çok güçlü ve enfeksiyonlarla savaşabilecek hale getirmiştir. Capparis Spinosa özleri bu hayvanlarda fagositik aktiviteyi artırmıştır. Fagositler, bakteri gibi zararlı mikropları tutan hücrelerdir. Ayrıca, çok önemli bağışıklık düzenleyici maddeler olan sitokinlerin hareketini teşvik eder.

Sindirime Yardımcı Olur

Kilo yönetimine yardımcı olan ve sindirimi destekleyen lifle yüklüdür. Kabızlık gibi çok sayıda kronik sindirim sorunu, bu şaşırtıcı tohumu tüketerek kolayca tedavi edilebilir. Vücuttaki bağırsak hareketini ve dışkının vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Cildi Nemlendirir

Düzenli olarak tüketmek, cildinize iyi gelir. Cildinize nem sağlar ve cilt kuruluğu probleminden kurtulmanızı sağlar.

Anemiyi Önler ve Tedavi Eder

Anemi kanda yeterli seviyede hemoglobin olmaması durumudur. Bu, aşırı yorgunluk, hafif nefes darlığı ve yorgunluk durumunda kalp yetmezliğine bile neden olabilir. Kapari, vücutta hemoglobin oluşumunu hızlandıran ve anemiyi iyileştiren demirden oluşur. Ayrıca demirin, sindirim sisteminden kolaylıkla emilmesini sağlayan C vitamini içerir.

Tıkanıklığı Gidermeye Yardım Eder

Göğüste ve solunum yollarında toplanan aşırı balgam veya mukus üretimi; göğüs sıkışmasına, göğüs ağrısına, vb. sorunlara yol açar. Bu tohum, solunum sistemini açar, aşırı sümük veya balgamdan kurtulmanızı sağlar ve tıkanıklığı hafifletir.

Diş Sağlığını Destekler

Demir, bakır, kalsiyum ve sodyum gibi çeşitli mineraller için mükemmel bir kaynak olmuştur. Kalsiyum, vücudunuzdaki diş ve kemiklerin yoğunluğunu korumak için çok faydalıdır. Kapari tüketimi, dişlerinizi güçlü ve sağlıklı tutar. Düzenli tüketimi ile diş çürümesi, diş eti ve diğer diş problemleri kolayca önlenebilir.

Anti-Aging Özellikler Barındırır

Antioksidanlar bakımından zengindir. Kırışıklıklar, ince çizgiler ve cilt sarkması gibi yaşlanma belirtilerinden kurtulmaya yardımcı olur. Cilt bozukluklarının oluşmasını önlemek için vücuttan zararlı elementleri ve toksinleri atmaktadır.

Kabızlığı Giderir

Daha önce de belirttiğimiz gibi, zengin bir lif kaynağıdır. Düzenli lif tüketimi, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunması için gereklidir. Lif eksikliği, kabızlığa yol açar. Kabızlık, hemoroid, anal fissür, vb. gibi birçok başka soruna yol açabilir. Yüksek lif içeriğine sahip kapari tüketimi, kabızlıktan kurtulmanıza ve kabızlık komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur. Kapari içerisindeki lifler suyu emer ve dışkının bağırsaklardan kolayca geçmesini sağlar.