Adet Söktürücü Neden Kullanılır?

Bir kadının adet söktürücü kullanmak isteyebileceği çeşitli nedenler bulunmaktadır. Bir tatile gideceklerse ya da özel bir günde adet sancıları ve kanamayla uğraşmak istemiyorlarsa, erken regl olup sıkıntıdan kurtulmayı tercih edebilirler. Ya da adet düzensizliği yaşıyorlardır ve hamilelik planlaması için, dönemi kontrol etmek istiyorlardır. Her durumda, adet söktürücü olarak kullanılabilecek birkaç bitki ve yöntem bulunmaktadır.

Tipik bir adet döngüsü 21 ila 35 gün olarak kabul edilir. Adet görmeme “amenore” olarak adlandırılır ve 15 yaşına kadar adet görmeye başlamayan kızlarda, üç veya daha fazla adet dönemini kaçıran kadınlarda görülür. Adet gecikmesi veya dönem atlamanın olasın nedenleri aşağıdadır:

• Atres
• Düşük veya yüksek vücut ağırlığı
• PCOS (Polikistik over sendromu)
• Hormonal kontraseptifler (doğum kontrol)
• Diyabet veya çölyak hastalığı gibi kronik durumlar
• Tiroid sorunları
• Menopoz
• Gebelik

Hamileyken Adet Söktürücü Kullanmanın Tehlikeleri Nelerdir?

Adet söktürmeye yardımcı olabilecek maddelere “emenagog” denir. Ancak, bazı emenagogların da düşük yapmaya neden olduğunu bilmelisiniz. Abortifaktif (düşük yaptırıcı) gebelikte düşüğe neden olabilen bir maddedir.

Eğer yaşadığınız adet gecikmesinin, hamileliğin bir erken belirtisi olma ihtimali varsa, adet söktürücü olarak emenagog kullanmanın, hamileliğinizi sonlandırabileceğini ve bu durumun çok tehlikeli olabileceğini bilmelisiniz. Eğer hamile olma ihtimaliniz varsa, aşağıdakiler asla sizin için önerilmez.

Herhangi bir bitkiyi kullanacaksanız, saygın bir kaynaktan satın alın. FDA, bitkileri yiyecek ve uyuşturucu maddeler gibi takip etmez, özellikle de bu bitkiler başka ülkelerde üretiliyorsa, kalite veya saflık ile ilgili kaygı olabilir.

Adet Söktürücü Bitkiler ve Diğer Yöntemler

Zencefil

Zencefil, adet dönemini uyarmak ve söktürmek için geleneksel olarak senelerce kullanılmış bir ilaçtır ve uterus kasılmalarına neden olduğuna inanılmaktadır. Ancak, zencefilin ağrılı adet dönemleri üzerindeki etkisiyle ilgili bazı araştırmalar yapılmasına rağmen bu etkisi araştırmalar tarafından kanıtlanmamıştır.

Zencefili çiğ yemek biraz rahatsızlık verebilir, acı olduğundan herkes tüketemez. Bu yüzden zencefil tüketmenin en kolay yolu zencefil çayı yapmaktır. Bu yöntemi kullanmak için, bir parça kabuğu soyulmuş taze zencefili bir bardak suya ekleyin ve bir cezvede veya demlikte, beş ila yedi dakika kaynatın. Çayı süzün ve içmeden önce bal veya şeker katın.

Maydanoz

Maydanoz, uterus kasılmalarını uyarmaya yardımcı olabilecek yüksek C vitamini ve apiol içerir. Bununla birlikte, apiol belirli miktarlarda toksiktir ve özellikle gebe kadınlar için tehlikelidir. Hamileyseniz, emziriyorsanız veya böbrek problemleriniz varsa maydanoz çayı içmemelisiniz. Maydanoz çayı yapmak için, birkaç yemek kaşığı taze maydanozun üzerine bir bardak kaynar su dökün ve içmeden önce yaklaşık beş dakika bekletin.

Zerdeçal

Zerdeçal, bazı kişilerin emenagog olduğuna inandığı başka bir geleneksel yöntemdir. Bu etkinliğini kanıtlamak için bilimsel araştırma yapılması gerekse de, östrojen ve progesteron seviyelerini etkileyerek çalıştığı düşünülüyor. Zerdeçalı diyetinize dahil etmenin birçok yolu vardır. Toz zerdeçalı pirinç veya sebze yemeklerine ekleyebilir veya diğer baharatlar ve tatlandırıcılar ile suya veya sütü ekleyerek bir çay gibi içerek de kullanabilirsiniz.

Çin Melekotu (Dong Quai)

Dong quai, Çin’e özgü bir bitkidir ve yüzlerce yıldır kullanılan popüler bir bitkisel ilaçtır. Pelvik bölgeye kan akışını iyileştirmenin yanı sıra rahim içindeki kasları uyararak ve uterus kasılmalarını tetikleyerek çalıştığı düşünülmektedir. Dong quai takviyesi kapsül veya toz halinde satın alınabilir.

Siyah Yılanotu (Black Cohosh)

Yılan otu, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olmak için satın alabileceğiniz bir başka bitkisel takviyedir. Rahim sağlığını geliştirmek ve rahim astarının dökülmesini teşvik etmek için kullanıldığı söylenir. Ancak, yılan otunun birçok ilaçla etkileşime girdiği bilinmektedir. Kan basıncı veya kalp ilaçları alan veya karaciğer problemleri olan kişiler için önerilmez.

Kişniş Tohumu

Emenagog özellikleri nedeniyle, kişniş adet söktürmeye yardımcı olur. İki ila üç bardak suya, bir çay kaşığı kişniş tohumu atın ve su, bir bardak kalıncaya kadar kaynatın. Daha sonra çayı süzün ve günde üç gün olmak koşuluyla, bir ay boyunca için. Ayrıca, birkaç ay boyunca günlük olarak kişniş suyu içebilirsiniz.

C Vitamini

Vitamin C’nin (askorbik asit olarak da bilinir) adet söktürebileceğine dair güvenilir bir bilimsel kanıt bulmak çok zordur. Ancak, bunu yapabileceği eskiden kalma yaygın bir inanç gibi görünüyor. C vitamininin östrojen seviyelerini ve düşük progesteron seviyelerini yükseltebileceği düşünülüyor. Bu da, rahmin iç duvarının bozulmasına neden olur ve adet kanaması başlayabilir.

Bu yöntemi denemek için, vitamin takviyeleri alabilir veya sadece C vitamini içeren yiyecekler tüketebilirsiniz. Turunçgiller, meyveler, siyah kuş üzümü, brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası, kırmızı ve yeşil biber ve domates iyi C vitamini kaynaklarıdır. Takviye alıyorsanız, önerilen güvenli dozaja uymaya dikkat edin çünkü çok fazla C vitamini tehlikeli olabilir.

Aspirin

Bazı kadınlar, iki tane aspirini yarım bardak suya bir miktar şeker ve balla birlikte atıp karıştırıyor ve bunu içebiliyorlar. Ancak, bu iddiayı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yok gibi görünüyor ve bunun ardındaki mantık çok da belli değil. Aspirin kan sulandırıcı olarak davranabilir ve bu daha ağır adet kanamasına neden olabilir. Ancak, menstruasyon zamanlamasını etkileyebilecek gibi görünmemektedir.

Gevşeme

Stres bazen adet gecikmesinin bir sebebi olabilir. Stresli olduğumuzda, kortizol veya adrenalin gibi hormonlar üretebiliriz. Bunlar, düzenli bir adet döngüsü sürdürmek için gerekli olan östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini engelleyebilir. Stresin panzehiri rahatlamaktır. Stresi azaltmak ve rahatlamayı teşvik etmek için birçok yol vardır ve en iyi yolu kendiniz seçmelisiniz. Aşağıdaki yöntemlerden bir veya birkaçını deneyebilirsiniz:

• İş yükünün azaltılması
• Arkadaşlar ve aile ile vakit geçirmek
• Egzersiz
• Keyifli bir hobi yapmak
• Meditasyon ya da nefes alma teknikleri kullanmak

Sıcak Kompres veya Sıcak Banyo

Sıcak bir banyo sıkı kasları gevşetmek ve duygusal stresi azaltmak için harikalar yaratabilir. Belki de bu, araştırmalarda adet döneminin kendiliğinden oluşmasına yardımcı olabileceğine dair edinilen bulguların sebebidir.

Banyo suyuna biraz rahatlatıcı etkili ve kokulu bir yağ eklemeyi deneyin. Ayrıca, sıcak su şişesi gibi basit bir sıcak bir kompres uygulamayı da deneyebilirsiniz. Isı bölgeye kan akışını artırabilir, böylece adet döngüsünü yavaşça hızlandırabilir. Ancak uzun süreler boyunca karnınızda sıcak kompres tutmamalısınız. Kısa kısa uygulamayı deneyin.