Vegan beslenme düzeninde et, yumurta, süt ürünleri ve diğer hayvansal gıdaların tüketimi yasaktır. Bu düzen bir beslenme düzeninden ziyade yaşam tarzı seçimi olarak da değerlendirilmektedir. İnsanlar veganizmi sağlık, çevresel faktörler ve etik sebeplerden dolayı tercih edebiliyorlar. Bazıları ise daha insani olduğunu düşündükleri için onu takip ediyorlar.

Besin değerleri bakımından zengin bir vegan beslenme düzeni oldukça farklılık gösterebiliyor. Bu diyette meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuruyemişler ve çekirdekler bulunuyorlar. Vegan diyet aynı zamanda kolesterol ve doymuş yağlara da sahip değil.

Vegan kilo verme diyeti en etkili ve sağlıklı diyetlerden birisi ve lifler, proteinler ile sağlıklı yağlar bakımından çok zengin. Kilo vermenin yanında vegan diyet kolesterole, kan basıncına, kan şekerine ve diğer kronik hastalıklara da engel olmaktadır.

Vegan Diyette Kilo Vermek İçin Ne Yemeli

Fasulye

Tüm fasulye çeşitlerinde yağ az bulunur ve bu nedenle beslenme için idealdirler. Her bir fasulye tanesi proteinler ve lifler bakımından zengindir ancak kalorisi düşüktür.

Yulaf

Kahvaltıda yulaf tüketmek yavaş sindirilen karbonhidratlar alabilmek için yeterlidir. Yulaf lifler bakımından zengindir ve bütün gün tok tutma kabiliyetine sahiptir. Yarım kase yulafta 5 gram dirençli nişasta bulunur, bu metabolizmayı hızlandıran sağlıklı bir karbonhidrattır.

Avokado

Her gün bir avokado tüketerek bel yağlanmasından kurtulabilirsiniz. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri hücre membranlarını aktif hale getirir ve yağ yakmalarını sağlar. Ayrıca hücreleri serbest radikallerden koruyarak metabolizmayı güçlendirir. Doymamış yağ asitleri sayesinde doygunluk verir ve oleik asit içeriği sayesinde açlığı engeller.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı en düşük kalorili kuruyemişler arasındadır. Kalbe faydalı tekli ve çoklu doymamış yağlara sahiptir. Ayrıca uzun süre doymuş halde kalmanıza yardımcı olur.

Chia Tohumları

Chia tohumlarında omega-3 yağ asitleri bol bulunur ve bunlar yağ yakan hormonları aktif hale getirirler.

Brokoli

Brokolide lifler bol ve kalori azdır. Brokolinin bol lifli ve sulu yapısı gıdalara hacim katar ancak kalori eklemez. Ayrıca anti kanser özellikleri mevcuttur ve yaşlanma ile savaşır.

Esmer Pirinç

Esmer pirinç beyaz pirince karşı sağlıklı ve liflerle dolu bir alternatiftir. Yarım kasesinde 2 gram dirençli nişasta bulunur ve bu karbonhidrat yağ yakmaya yardımcı olur. Kalorisi düşüktür ve doyurucudur. İçeriğinde kasları güçlendiren proteinler ve vitaminler de bulunmaktadır.

Armut

Bir armutta günlük ihtiyacınızın %15’i kadar lif bulunur. Günde 3 armut tüketen kadınların tüketmeyenlerden daha hızlı kilo verdikleri de tespit edilmiştir. Tüketmeden önce kabuğunu da soymayın çünkü en çok lif kabuğunda bulunmaktadır.

Limon

Güne limonlu su ile başlamak bir kaç fazladan kilo vermenize yardımcı olabilir. Limonda pektin bol bulunur ve bu da açlığı önler. Ayrıca salya üretimini ve mide sularını arttırarak sindirime destek olur. Vücudu doğal yollardan temizler.

Kırmızı Şarap

Kırmızı şarabın kalorisi düşüktür, şeker ve yağ barındırmaz. Ayrıca genç yağ hücrelerinin üretimini yavaşlatır ve böylece yağlanma azalır. Ayrıca insülinin yağ formasyonuna sebep olan genleri aktifleştirmesine engel olur.

Kırmızı şarap termogenesis adlı süreci başlatır ve böylece vücut sıcaklığı yükselir, vücudun yağ yakma hızı artar. Bu sayede iştah ve aşırı yeme eğilimi de azalır.

Resveratrol adlı antioksidana sahip olması sayesinde kanın pıhtılaşmasına engel olur ve kolesterolü düşürür.

Greyfurt

Her öğünden önce yarım greyfurt tüketmek haftada yarım kilo vermenize yardımcı olur. Greyfurt insülini azaltır ve kilo vermeye destek olur. Ayrıca sulu içeriği sayesinde daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur, kalorisi de düşüktür.

Badem

Bademde sağlıklı yağlar bol bulunurlar ve bir avuç badem tüketmek yağ yakımına destek olur. Açlığı azaltan hormonların salgılanmasına da yardımcı olur. Akşam atıştırmalık bir şey aradığınızda bir avuç badem tüketebilirsiniz. İçeriğindeki magnezyum ve B2 sayesinde sinirleri de yatıştırabilir, stresten kurtulabilirsiniz.

Yeşil Çay

Yeşil çay metabolizmayı 24 saat içerisinde %5 hızlandırır ve gün içerisinde yüksek kalmasını sağlar. Ayrıca vücudu sulandırır ve yağ ile kalori yakımına destek olur. Günde 5 bardak yeşil çay içmek ayda 2 kilo vermenizi sağlar. Ayrıca toksinleri atmanıza da yardımcı olur ve su tutumundan kaynaklı şişkinliklere engel olur.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz çok düşük kalorili bir sebzedir. Kan şekerini düzenler ve aşırı yemeye engel olur. Ayrıca A, B, C ve E vitaminlerinin yanında çinko ve potasyuma da sahiptir. Yüksek lifli içeriği sayesinde sindirimi iyileştirir ve probiyotik bakterilerin gelişimine destek olur.

Domates

Domates yağ yakımına en çok katkı sağlayan gıdalar arasındadır ve leptin direncini tersine çevirir, inflamasyonları azaltır. Ayrıca kanser türlerini önlemede başarılıdır. Kan şekeri düzeyini dengeler, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur ve yağ hücrelerinden toksinlerin atımına yardımcı olur.

Acı Kırmızı Biber

Çili biber olarak da adlandırılan acı kırmızı biberler metabolizmayı hızlandırmakta çok etkilidirler. Bir çili biberde günlük beta karoten ihtiyacınızın tamamı ve C vitamini ihtiyacınızın 2 katı bulunur.

Mercimek

Mercimekte doyuran lifler ve proteinler bol bulunur. Ayrıca glisemik endeksleri düşüktür ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurlar.

Muz

Muz fazladan kilo vermeye yardımcı olur çünkü kalorisi çok yüksek değildir ve uzun süre tok tutar. Bir atıştırmalık olarak değerlendirilebilir. Ayrıca çinko, lifler ve enerji bakımından zengindir.

Karpuz

Karpuzun kalorisi çok düşüktür ve %92’si sudan meydana geldiği için iyi doyurur. Ayrıca potasyum ve antioksidan miktarı yüksek olduğu için bağışıklık sistemini destekler, cildi güzelleştirir.

Orman Meyveleri

Orman meyvelerinde antioksidanlar ve lifler bol bulunurlar. C vitamini bakımından da zengindirler. Yaşlanma karşıtı özelliklerinin yanında idrar söktürücü nitelikleri de vardır ve vücudun toksinlerden idrar yoluyla kurtulmasına yardımcı olurlar.

Siyah Çikolata

Siyah çikolatada tekli doymamış yağ asitleri bol bulunur ve böylece tatlı, tuzlu ve yağlı gıdalara karşı olan iştahınızı azaltır. Ayrıca fenolik antioksidanlar sayesinde serbest radikaller ile savaşır. Sinirlerin hasar görmesine ve inflamasyonlara da engel olur.

Papaya

Papaya metabolizmayı hızlandırır ve böylece kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca lif dolu olması nedeniyle daha uzun süre tok tutar. Bol sulu içeriği ise onun sindirimini kolaylaştırır. Kabızlığa iyi geldiği, şişkinliği aldığı ve gıdaların parçalanmasına destek olduğu da bilinmektedir. Papayanın düzenli tüketimi sabah bulantılarına da son verir.

Kinoa

Kinoa, açlıkla savaşan proteinlere sahip bir tam tahıldır. Mideyi uzun süre dolu tutar ve aşırı yemeye engel olur. Ayrıca proteinler, amino asitler, lifler, B kompleks vitaminleri ve kompleks karbonhidratlar bakımından da çok zengindir. Böylece metabolizmayı hızlandırmaktadır.
Bu glutensiz tam tahıl doğrudan tüketilebilir veya diğer sebzelere katılabilir. İyi bir kahvaltılıktır.

Elma

Elmada su bol bulunur ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca pektin içeriği hücrelerin yağ emilimini sınırlandırır. Bir elmada sadece 95 kalori bulunur ve 4 gram life sahiptir.

Tam Tahıllar

Tahıllar kabuklu oldukları zaman değerlidirler ve B vitaminine, E vitaminine, magnezyuma, demire ve liflere sahiplerdir. Ayrıca bağırsak hareketlerini dengelerler. Kolesterol ve kan basıncını düşürebildikleri için kalbi korurlar.