Yeni bir saç stili veya harika bir cilt bakım rutini gibi sağlıklı ve bakımlı tırnaklar da, hem sosyal ortamlarda hem de iş dünyasında dikkati çeken bir başka unsur. Ne yazık ki, hem erkeklerin hem de kadınların, tırnak bakımıyla ilgili bilgisi çok kısıtlı ve çoğu uygulamalar da yanlış yapılıyor. Birçoğumuz, bir güzellik merkezine veya tırnak bakım merkezlerine güveniyoruz. Tırnak bakımına yardımcı olmak ve güzel tırnaklara giden yolda ilerlemek için burada sizlere birkaç ipucu sunuyoruz.

Kütikülleri Kesmeyin veya Ellemeyin


Kütikül mantar ve bakteri için doğal bir engeldir ve bunu bozarsanız koruma kaybolur. Bu, sadece o bölgenin daha kötü görünmesini sağlamayıp, aynı zamanda tırnak yatağına zarar veren ve kalıcı tırnak hasarına yol açan kötü bir enfeksiyona da neden olabilir. Kütikülleri kesmek büyük risk teşkil ediyorken, onları geri itmek de sorunlara neden olabilir.

Tırnak Güçlendirici Ürünleri Dikkatlice Kullanın

Buradaki esas mesaj şu, bu ürünlerin birçoğu yarardan daha fazla zarar veriyor. Bu ürünlerin klinik olarak çalışmalarının yeterince yapılmadığını unutmayın. Bu yüzden çoğu ürün ve vaad, bilim tarafından desteklenmez. Tırnaklar, gerçekten de son derece zayıf ve kırılgan olmadıkça, çoğu insan tırnak güçlendiricisinden fayda sağlamaz. Sağlıklı tırnaklar esnek olan tırnaklardır. Bu yüzden onların kırılmasını önlemek için, tırnaklarınızı daha kırılgan yapan şeylerden kaçının.

Tırnak Yatağını ve Kütikülü Nemlendirin


Tırnak yatağını nemlendirmenin tırnakların uzamasına yardımcı olacağını gösteren tıbbi veriler çok az olmasına rağmen, tırnağın daha iyi görünmesini ve nem eksikliğinden dolayı kırılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Tırnaklarınız kırılmaya eğilimliyse, neme ihtiyaç duydukları anlamına gelebilir ve kütiküllerin etrafına yağ uygulamak tüm tırnağı nemlendirmeye yardımcı olur, bu da kırılma, çatlama ve yarılma riskini azaltacaktır.

Biyotin Takviyeleri Alın

Çeşitli çalışmalarda araştırmacılar, biyotin takviyelerinin (B vitamini ailesinin bir üyesi) tırnak kalınlığını artırdığını ve bölünmeyi ve kırılmayı önlediğini bulmuşlardır. Şiddetli tırnak problemleri olan 45 kişiyi değerlendiren saygın bir Alman çalışmasında, birkaç ay boyunca 2.5 miligram biyotin takviyesi, herkes için yarar sağlamıştır. Katılımcıların % 91’i önemli şekilde iyileşme göstermiştir. Bu etkiyi elde etmek için günde 2,5 miligramlık takviye almanız gerekir. Bazı tırnak ürünleri ayrıca silikon ve MSM (Metilsülfonilmetan/Formül
C2H6O2S) içerir, her ikisi de tırnak sağlığı için yararlıdır.

Profesyonel Manikür Sayısını Azaltın


Düzenli olarak manikür ve pedikür uygulaması gören tırnaklar kuru ve kırılgan olabilir. Bu duruma daha fazla kimyasal maddeye ve daha sert bileşenlere maruz kalmanın sebep olabileceği düşünülüyor. Manikür yaptıran kadınların sıklıkla tırnak tabanının etrafındaki bölgelerde kronik tırnak yatağı enfeksiyonları oluşabilir. Parmağınıza yandan baktığınızda, tırnak yatağınızın etrafındaki bölgeyi düz görmeniz gerekir. Eğer kabarıksa, bu kronik bir enfeksiyonun demek olabilir. Sorunları azaltmanın bir yolu, kendi manikür ve pedikür malzemelerinizi kullanmanız. Bu, kesinlikle enfeksiyon riskini azaltır ve daha sağlıklı bir deneyim yaşamaya yardımcı olur.

Aseton Bazlı Oje Çıkarıcı Ürünler Kullanmayın

Tüm dermatologların katılacağı tek şey, kırılgan tırnaklarınız varsa kaçınmanız gereken şey asetondur. Araştırmalarla ve deneyimlerle belgelenmiştir çünkü tırnakların kırılganlaşmasına neden olur.

Sert Törpüler Kullanmaktan Kaçının

Eski moda çelik törpüler, tırnak için çok serttir ve kırılmalara ve yırtılmaya neden olan küçük çatlaklar oluşturabilir. Bunun yerine, kağıt törpü kullanın ve tırnaklarınızı ileri geri törpülemek yerine, tek bir yöne doğru törpülemeye çalışın.

Ellerinizi Sık Sık Yıkamayın ve Ucuz Kimyasal Sabunlar Kullanmayın


Ellerinizi sık sık yıkamak sağlıklı görünüyor olabilir ama aşırı yıkamak, tırnaklarınızda hasara yol açabilir. Sık sık el yıkamanın zorunlu olduğu bir mesleğiniz varsa, olabildiğince sık nemlendirici kullanın ve kütiküllerin etrafına günde birkaç kereden daha fazla nemlendirici sürün. Ev işi yaparken ya da çamaşır yıkarken, mümkün olduğunca lastik eldiven giyerek bulaşık deterjanı da dahil olmak üzere sert kimyasallar ile temastan kaçının.

Şampuanınızı Dikkatli Seçin

Çoğu kadının şampuanı saçlarına iyi gelirken, tırnakları için aynı şey geçerli olmayabilir. Özellikle yağlı saçlar için kullanılan şampuanlar, saç derisindeki lipitleri ve diğer doğal yağları temizlemek için tasarlanmıştır. Tırnaklarınız çok kuruysa ve yağlı saçlar için önerilen bir şampuan kullanıyorsanız, tırnakları kurutma potansiyeli bulunmaktadır.

Ayak Tırnaklarınıza Özen Göstermeyi Unutmayın

El tırnaklarınız için geçerli olan her şey, ayak tırnaklarınız için de geçerlidir. Hijyen koşullarına uymayan pedikür yaptırdığınızda, enfeksiyon problemlerine daha eğilimli olabilirsiniz. Ayaklar sıklıkla ayakkabıların içinde olduğundan, mantar daha kolay yayılır. Düzenli pedikür yaptırıyorsanız, kendi aletlerinizi götürün. Ayak tırnaklarınızı düz bir şekilde kesmelisiniz. Yuvarlak kestirmek, ağrılı olabilen ve bazen bir enfeksiyona dönüşebilen, batık tırnak riskini artırabilir.