Çoğumuz istediğimiz vücudu elde edebilmek için uzun ve katlanması zor diyetleri takip etmek zorunda kalıyoruz ancak uzmanlar, kısa süreli bir diyetler serisinin çok daha etkili olabildiğini belirtiyorlar. Ayrıca kısa süreli diyetlerin tamamlanabilme ihtimali de daha yüksek ve bu da motivasyonunuzun yüksek kalmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla bu konuya biraz değinmek gerekiyor.

Vücudunuzun Adapte Olması İçin Çok Kısa

Pek çok diyet protokolü, 8-24 hafta sürüyor ve bu nedenle vücut bu beslenme biçimine kendini adapte ederek daha az kalori yakmaya başlıyor. Çok uzun süren bir diyette açlık moduna giren beden, metabolizmayı yavaşlatıyor. Bunun sonucunda kalori yakımı düşüyor ve diyetin amacı da ortadan kalkmış oluyor.

Kısa vadeli diyetler ise genelde 4-6 hafta sürüyorlar ve bu süreçte vücudun tamamen açlık moduna girmesi mümkün olmuyor.

Kısa vadede daha az yerken normal metabolizma hızınıza yakın bir hız takip ediyorsunuz ve böylece ciddi kilo vermeniz mümkün oluyor. Bir kaç kilo verdikten sonra tekrar normal beslenmenize dönebilir, bir sonraki kısa süreli diyet dönemine kadar spor yapabilir, besinleri tüketebilirsiniz.

Daha Uzun Süre Düşük Yağ Durumunu Koruyun

Uzun süren açlıklardan sonra uzun süre tüketim yapmak maalesef yağ birikimine zemin hazırlıyor. Zira ne kadar iyi spor yaparsanız yapın diyet döneminde olmayınca bir miktar yağ alımı mümkün oluyor. Genelde bunu önlemek için ketojenik diyet gibi diyetler deneniyorlar.

Özellikle vücut geliştirenler bu süreçte erkeklerde yüzde 8-10, kadınlarda yüzde 17 yağ oranı ile başlıyorlar ve erkeklerde yüzde 20, kadınlarda yüzde 27-30 yağ oranına gelene kadar kütle kazanmaya devam ediyorlar. Ancak bunun sonucunda daha ağır olmanıza karşın yeterince kaslı bir görünümünüz olmayacaktır.

Bu tip bir uygulama yerine kısa vadeli bir diyete erkekler için %15, kadınlar için %25 yağ oranındayken başlamanız, toplam yağ alımınızı azaltacaktır. Kısa diyetler yaparak vücudunuzdaki yağın çok fazla artmasına engel olabilirsiniz.
4-5 kilo aldığınız ancak 2 kilo verene kadar diyet yapmanız, ardından 4-5 kilo daha almanız ve sonra 2 kilo daha vermeniz, bu süreci 3-4 defa gerçekleştirmeniz, vücut geliştirme sürecinde size fayda sağlayacaktır. Bu işin sonucunda kas ağırlığınız fazla olacaktır ve yağlarınız daha az olacaktır.

Zor Diyet Yapılan Aylardan Kaçının

Kimse diyet yapmayı sevmez. Diyet zor bir iştir ve aç kalmayı gerektirir, yorgun hissettirir. Bu açlık hissi ise devamlı düşünceleri işgal eder. Bu nedenle pek çok kişi daha işin başında su koyverir.

Ancak kısa vadeli diyetleri devam ettirmek daha kolay olduğu için kendinize çok yüklenmeyin ve diyetlerinizi tadında bırakın. Bu sayede toplamda daha başarılı bir süreç geçirmiş olacaksınız.